嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB不肯食咳藥水, 怎辦?

有什麼方法餵BB飲藥水?

Thanks a lot.

禁止訪問

Re: 我BB不肯食咳藥水, 怎辦?

別墅

用針筒+練住個口.

大宅

tintingai 寫道:
用針筒+練住個口.

我都係...

別墅

加落d奶到

子爵府

以前我都係用針筒迫佢食, 現在用匙比佢食, 不過可能甜, 佢又好鐘意食無再抗拒喎.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

i've used 針筒... but she turned away her head...

so i need to use force? :-(

複式洋房

Me Too~~
tintingai 寫道:
用針筒+練住個口.

大宅

用針筒, 不過d藥水太甜, 我囝囝食到反胃, 如果真的 要食, 我會加水稀釋才比佢食, 同埋要用餅仔引佢.
http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

大宅

must force him to eat at the beginning.
after few times, he will like it.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

唯有用迫功,無辦法! 我之前細女好反抗,一個按住佢d手腳,一個就灌佢飲,但佢好叻,會" Blur"番晒出黎,如果得我一個餵佢,就"blur"出黎仲多個飲,所以好難攪!

伯爵府

畀面勳章

有無試過用軟功先,你可以叫藥水做甜甜,同佢講食甜甜,佢針銅餵,你自己做一次打開個口,又叫佢打開口,將針銅放入個口入少少,佢會無咁反坑.我個囡由十個月食到而家二十六個月,佢好鐘意食藥水,就連中醫苦苦地都成日叫住話要食.

首頁

尾頁

跳至