2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我想plan係私家生但知費用唔平, 我老公都同意, 因除醫生費, 醫院費, 麻醉師費, 仲有其間私家檢查費, 照結構等等. 如果想減少少費用費, 係政府做所有檢查, 但去私家生, 得唔得呢, 因我好怕政府醫院, 各姊妹有冇人試過?

男爵府

係政府做所有檢查, 但去私家生, 當然可以!

但係政府既檢查如結構就好簡單, 唔係間間OR個個有得做..抽血個D可以去政府做..臨生時再問政府醫院拎返份報告就得..但要36週先拎得..

大宅

dec08bb 發表於 12-4-18 13:55
其實我想plan係私家生但知費用唔平, 我老公都同意, 因除醫生費, 醫院費, 麻醉師費, 仲有其間私家檢查費, 照 ...
dec08bb?咁你既EDD係唔係8/12?
你打算順產定開刀先?

男爵府

畀面勳章

回覆:私家定政府??

我反而係政府生,睇私家醫生

大宅

我就調轉...政府生+私家check....因為私家生既話好似失預算....真係最後埋單先知要俾幾多錢....而家留返d錢做檢查好過~~

大宅

我就私家生+私家check+政府check

大宅

anymo,

咁你太太D檢查係咪打算全部去政府做, 咁去私家只是照超聲波同見Dr.? 個Dr.会唔会唔like架?因佢賺少咗.
仲有都好忙喎, d appointment 咪好密, 政府book咗要凖時到, 而私家開頭2 week 睇一次, 後其仲1week 睇一次, 点安排呀?

男爵府

畀面勳章

dec08bb 發表於 12-4-19 13:35
anymo,

咁你太太D檢查係咪打算全部去政府做, 咁去私家只是照超聲波同見Dr.? 個Dr.会唔会唔like架?因佢賺少 ...
後期1個week1次係好後期啦.....

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

我都係私家生, 但會係兩邊CHECK, 睇下政府比到D咩我CHECK咪係佢到CHECK囉.

如去私家生, 你可以問左E生約幾多錢到, 佢地會話到比你知, 甘你咪會有個預算囉. 同埋好多私家E院好似APRIL開始加價, 所以佢地現在話比你知個價錢都已加左.

大宅

dec08bb 發表於 12-4-18 13:55
其實我想plan係私家生但知費用唔平, 我老公都同意, 因除醫生費, 醫院費, 麻醉師費, 仲有其間私家檢查費, 照 ...
你點BOOK私家生呀??
私家冇得WALK IN, 只係JOIN醫院的PACKAGE, 1係BOOK掛單醫生留位
如果JOIN PACKAGE, 一定有檢查, 唔可以CUT如果睇掛單醫生, 就要同佢做產檢, 就算唔根足都要去下, 唔係醫生對你狀況唔清楚, 要係政府拿番如OSCAR&結構REPORT都要卑$呀

s'we  請問點同政府拿番OSCAR REPORT & HOW MUCH?
係咪要同C+講聲我係政府到做左咩? THX  發表於 12-4-19 17:14
依媽媽    發表於 12-4-19 15:42

大宅

dec08bb 發表於 12-4-19 13:35
anymo,

咁你太太D檢查係咪打算全部去政府做, 咁去私家只是照超聲波同見Dr.? 個Dr.会唔会唔like架?因佢賺少 ...
聯合第一次見姑娘
都安排到5月中
天水圍有D仲要去到6月尾
所以我估又唔會好密既

別墅

通常去私家生, 一係搵私人醫生, 一係搵註院醫生, 兩者都要做埋產檢, 醫院及醫生都有產檢套餐, 而政府生做產檢, 反而會因為太多人, 做特別產檢如唐氏及結構可能會冇期, 今年龍年太多人生仔, 好多媽媽都話就算俾你book到位, 可能都是唐氏中期, 又或者可以做一樣檢查, 冇得做另一個檢查, 連正常的產檢都推得好遲, 所以政府醫院姑娘會叫你去私家做產檢, 有超聲波圖片, 唐氏及結構結果, 就俾姑娘影印做紀錄, 所以好難在'政府做產檢, 私家醫院生'......

複式洋房

新報到,預產期為12月17日,
我打算在私家check ,政府check ,政府生,
我大致上問左三間C十醫院 收費平均順產也由5萬八千蚊去到六萬五數,
巳包括所有費用呢? 但如果開刀仲勁要成七萬多。

費用好難估計,所以我想留回錢給BB日後用會好一點。

但我有另一個問題想問下大家個意見,

威記醫院VS 廣華醫院

複式洋房

我預產期12月中, 我都係C+ CHECK, 政府CHECK, QE 生
上一胎我都係C+ CHECK AND 廣華CHECK, 28周廣華都話我OK無事, 我去龔羽一照4D, 點知CHECK到個BB 有事, 要引產. 我唔會再信政府CHECK 架啦, 生就一定唔去C+ 同D 雙非迫, 現在私家生D質素一樣唔好, 何苦重要用多D MONEY?

依媽媽    發表於 12-4-20 13:52

男爵府

畀面勳章

jerry2010122 發表於 12-4-20 13:15
新報到,預產期為12月17日,
我打算在私家check ,政府check ,政府生,
我大致上問左三間C十醫院 收費平均 ...
2間都好多人... 你住邊區?

男爵府

畀面勳章

咪臣 發表於 12-4-20 11:23
通常去私家生, 一係搵私人醫生, 一係搵註院醫生, 兩者都要做埋產檢, 醫院及醫生都有產檢套餐, 而政府生做產 ...
政府產檢真係冇咩用.... 一定要自己出去私家做產檢架~

男爵府

畀面勳章

hehebella 發表於 12-4-20 13:36
我預產期12月中, 我都係C+ CHECK, 政府CHECK, QE 生
上一胎我都係C+ CHECK AND 廣華CHECK, 28周廣華都話我O ...
請問咩叫 "引產"?

別墅

依媽媽 發表於 12-4-20 13:55
請問咩叫 "引產"?

是否即係催生, 醫生幫你穿羊水及用藥催生???

複式洋房

依媽媽 發表於 12-4-20 13:54
2間都好多人... 你住邊區?

我住上水,但我同我先生工作也在沙田區的,所以才考慮威記囉~!!!

但我聽我朋友近期說,她剛在04月04日在威記生,她第二胎同一樣在威記生BB ,

但今次個感覺認真不太好,主要她痛到快生得,姑娘同她說個產房無位,叫她再忍多5分鐘,

照計第二胎好快便立即生到,所以我朋友說,今一次她這個感受對此間醫院印象並不太好,

而令我想去廣華生, 因我自己女家地址在黃大仙近我媽媽家的,

而我奶奶在西環好似交通方便一點來照顧我,而我今日再上埋健康院網站看,原來廣華是一站式

務的,不同再要去別的健康院上堂或排時間,好次幾好咁樣,有其他 jm在廣華生過有無意見給

我呢?

複式洋房

依媽媽 發表於 12-4-20 13:55
請問咩叫 "引產"?

點解今一次你會去QE 生,而不會考慮回廣華生呢?

首頁

尾頁

跳至