母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

出街餵人奶

各位媽媽,我將會於2月生bb了,亦準備努力餵人奶,但我相信自己同bb去街時,未有勇氣係街上埋身餵

請問如果我帶一支己雪好的冰奶同bb外出,應該用什麼來裝住支奶呢?另外可否係街用熱水坐熱支奶呢?會唔會要好多熱水先坐得熱? 係街到找熱水又會否很困難?如果自己用保溫瓶帶定熱水又應該要帶幾多for坐熱一支冰奶呢?

謝謝

男爵府

Re: 出街餵人奶

Nursing wear and baby sling can help you much. No one know you are breastfeeding wor!! Besides, breastfeeding is very very convenient ar, bring so many things may be Ha Ha Ha!!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

By the way, if you really do want to feed baby bottle outdoor, please don't bring Iced milk ar, very very difficult to warm it. You should pump milk before going out. Store the milk with Icepak, then warm with hot water (bring yourself) when need.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

Yes, chiuchristan it true a beastfeeding cloth is very easy and convienence, I never feel shine when I beastfeed my bb outdoor, even working on street or on public transport.

禁止訪問

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

最方便的方法,是用餵奶披肩,只要用之前,係屋企練習幾次,就無問題!仲唔使帶定奶,夠新鮮呀!
My Two Princess

別墅

用餵奶披肩??咁餵時在那裡餵?在公臮地方會唔會怪呀??有d mami話行街都可以餵,唔明?? ?-(

別墅

baby sling 是什麼??點用??那裡買??

chiuchristan 寫道:
Nursing wear and baby sling can help you much. No one know you are breastfeeding wor!! Besides, breastfeeding is very very convenient ar, bring so many things may be Ha Ha Ha!!!

Hayes mama [/quote]

大宅

唔該晒咁多位媽咪,你們的資料很有用,謝謝! :-P

男爵府

我想問大家和BB出街時,是否一定會穿哺乳衣呢?但在香港售哺乳衣的店鋪非常少,款式有限,你們又會怎樣做呢?因為BB開始大,想帶佢出多D街,唔知點樣好?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問你地在邊到買餵奶圍住果條布?? I bought it in 荷花 but this one 頸位 is very 鬆, 好易走光。

別墅

想問餵奶披肩邊度有得買, 幾$$??

男爵府

用外套or圍巾傘一傘都ok嫁~~我成日都係咁又方便,
又唔洗買餵奶披肩 如果怕走光咪係屋企試多幾次囉

別墅

http://www.hk-bfmoms.com/

別墅

the nursing wear is quite cheap there
http://shopping.hk-bfmoms.com/

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

MilkMilk121 寫道:
用餵奶披肩??咁餵時在那裡餵?在公臮地方會唔會怪呀??有d mami話行街都可以餵,唔明?? ?-(

餵時我多數會係公園、餐廳....總之有地方坐低就無問題....我又唔覺得好怪...我試過一路係公園餵....隔離就有個唔識既女人不停同我傾計...最後,佢問我仲咩要拎塊布遮住BB?我話餵人奶囉...佢就笑笑口話“真係睇唔出你餵緊,仲以為BB訓緊覺”

琥珀宮

bbpooh 寫道:
我想問大家和BB出街時,是否一定會穿哺乳衣呢?但在香港售哺乳衣的店鋪非常少,款式有限,你們又會怎樣做呢?因為BB開始大,想帶佢出多D街,唔知點樣好?

我以前都有訂過哺私衣,但後來發現,有餵奶披肩,根本唔需要哺乳衣都可以

複式洋房

[/quote]
餵時我多數會係公園、餐廳....總之有地方坐低就無問題....我又唔覺得好怪...我試過一路係公園餵....隔離就有個唔識既女人不停同我傾計...最後,佢問我仲咩要拎塊布遮住BB?我話餵人奶囉...佢就笑笑口話“真係睇唔出你餵緊,仲以為BB訓緊覺”
[/quote]

同意 總之有地方坐低就無問題, 我也試過係巴士到餵, 冇問題呀 :-P
出街裝備好簡單 : 餵奶披肩 + 媽咪自己著餵奶胸圍

大宅

琥珀宮

[quote]
Kammy 寫道:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊