懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

產後情緒問題

近排發覺自己情緒唔太穩定,有時會將脾氣發洩係大b同老公身上,但個刻真係控制唔到。尋日除夕夜大b又俾我打了,大b依家22個月(其實就好細),他成日好鍾意去噤hi-fi既制,我已經成日教導佢唔可以等等.....但尋日又如是,於是我就打佢(臉)都幾大力,之後佢又跟我入廚房,當然我又係唔俾啦,咪拉返佢出廳,一下大力推佢出廳,佢就跌係(廳)地下,地下有個膠水樽(硬膠飲管開了),就係咁插損左鼻樑位同眼角位(流血),當時佢喊到七彩,但我硬著心頭一直唔理佢(個幾鐘).....之後......真係好內疚,一直都好唔開心..對住佢喊.....其實我係見到地下有個水樽的,但冇意識去執起仲要推佢去地下,我真係.........我真係唔識去控制情緒了,就連自己個仔都俾我攪成咁...
尋晚到依家個心一直都好唔舒服,但個仔仲會對住自己笑...我真係好錯!!!
阿b:真係好對唔住!!!

子爵府

好媽媽勳章

Re: 產後情緒問題

我明白情緒
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Perria ,

唔好唔開心啦 !! 唔打都打左落,咁咪好好記住今次既事,唔好再有下次啦 !!你個仔都無嬲你,咁你就唔好再話佢啦 !! 小朋友係多手d架啦,由期係呢個年紀,仲加上你又多一個小朋友向屋企,可能佢想你地多d留意下佢,關心下佢姐 !!

你唔係好似有個工人幫手既咩,叫佢幫下你麻 !! 你話哂都仲係座緊月唔好咁粗勞呀 !! 你係咪仲未慣湊兩個b呀 !!所以先
控制唔到d情緒呀,你其實可以的話應該放低兩個b比家人睇住,自己好好地休息一日,我諗咁樣會好d喎 !!

放鬆下啦 !!
請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

子爵府

放鬆d啦∼∼ :wink: :wink: :wink:

大宅

湊2個小朋友係辛苦d...我都係有2個小朋友...我明白你感受...我都有唔開心....同你情況都一樣.......不如試下放下假....睇下有無人肯幫你湊一段時間.....等你行下街....睇下野......(下次有咁情況......深呼吸數下....然後咩都唔好做住...抱住個小朋友...坐一陣....冷靜下.....睇下電視...聽下歌...)細路仔要慢慢教......有好多野佢地都唔明...努力...加油.... :wink: :wink:

男爵府

與其等出事/後悔, 不如早d搵社工傾

別墅

我想你要控制情緒,同老公傾下,or健康院的姑娘會幫到你.我剛剛同細B打兩個月針,健康院的姑娘都好緊張我的情緒.你可以去問問

大宅

咁多位媽咪

好多謝你們的關心!!!今日開始我唔會再咁唔理智搵個仔出氣,因我真的反覆了多次問自己點解會搵個仔承受我的情緒問題...到依家個心都好唔舒服,真係做唔出第二次了,原來呢種心情比人發脾氣更難受。我亦將呢件事同老公講(睇完倒數新聞後老公收工返家,佢仲以為阿仔白厭整親,而我拉左老公落公園仔講成件事經過俾佢知)佢都同我傾左好耐,最後答案,佢叫我要識得釋放自己,屋企有咩工作要做的等佢返家做,自己做下可鬆馳神經的事..eg..一有時間就聽下歌,睇下碟等...過度期會好快過的.我聽完之後個心更內疚。
所以...我唔會再咁對個仔(我同自己講)...
我好希望係我返工前可以好番!!!

lou
個工人冇用了,依家就放梗產假,我媽咪仲做梗野,所以我依家都係搵緊工人當中...希望可以快d搵到!!!

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Perria ,

你老公都算唔話得!! 咁你就聽聽話話,relax d唔好再比咁多野自己做啦 !! 有咩做咪慢慢攪掂佢囉,千祈唔好再比自己咁唔得閒啦 !! 再唔係大細b訓時,同佢地一齊訓下啦 !!

請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

首頁

尾頁

跳至