婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我真係好激氣呀~~~~
話說我6299有2仔一女,個姑9已經衰啦,十幾年一毫子都冇家用比6299, 大伯都好D,個個月有家用比,但佢只係比家用ONLY, 屋企所以野都唔會理,原因一句....."我唔識WOW".....

雖然我地唔係同62一齊住,但C6照比足家用3K,有時62話唔夠又要比多D, 講真, 我地之前要捱貴租,而家開始供樓,每個月都係好緊, 但我唔明點解只係同我C6講LOR.......以為我C6揾好多......都算啦.....我C6之前同個大伯講明, 62家所有野都要AA制, 到某段時間先通知大伯過數比我地, 今次叫大伯過數叫左成個月都未過, 我叫C6追啦,點知個大伯一句..."得啦", 個一千幾百拖成個月.......成日話自己冇錢, 但冇錢點解可以成日去買野, 又一年去幾次旅呀???
最過份係早幾日C6提佢過數啦, 佢問C6點解又千幾呀, 咁C6咪比個FILE佢睇啦, 包括D咩費,買D咩野~其中包括過年時既年貨, 佢好意思問C6你當時用咩名義去買呀?嘩嘩嘩,大伯咁講咩意思呀??以為我地昆佢D$呀!!!!!
我係旁邊聽到火滾呀, C6收線仲同佢頂左幾句,問C6仲咩唔出聲話過年o個時已經講左啦, 而家又扮失憶呀?如果係咁以後等佢攪啦,你跟佢講同一番說話"我唔識WOW"咪得lor......

C6叫我唔好激氣,算啦, 唔想大家鬧交, 但我真係好憫呀~~有咩理由當我地老襯呀, 水魚咩~~~

fw9166  呢d家人真係無好過有...仲要同佢講,父母佢都有份.  發表於 12-5-10 17:00

大宅

回覆:好激氣~好唔開心~

呢D人曬氣,我屋企D人都係咁,仲要話明唔比家用,好明你C6感受,你再講佢又無計又唔開心,發起矛黎同你吵唔抵,他家事由佢處理啦。其實我家可以寫故仔,有機會寫比大家分享下

伯爵府

畀面勳章

唉~真係好難搞喎~
如果連你們都唔理,甘你老爺奶奶就真係無人理啦~
看下有些位係米真係要洗錢整~
因為你大伯可能認為,家用個個月比左啦~
但周不時成日都有些數走出來~佢覺得煩囉~
但起碼佢最後都係有比~好過有些衰格個些,係唔比就唔比架啦~
同埋都要看下你大伯家經濟如何,如果佢地都係緊緊好,甘就真係要計好些啦~

你們下次再係甘.不如未買野前知會聲好些,
而唔係比哂錢,決定哂d野,才叫佢最後比錢~
成舍過程,佢都無參與過,但結果佢又要比錢,個感覺都差架~
起碼佢知件事,嫌貴的,佢可以自己再找另一些平的,找不到,佢都知市價係真係甘多,
最後佢都比得心甘情願啦~

禁止發言

男爵府

咁咪你地同大伯淨俾家用,姑奶以後負責俾呢d雜費囉,少好多架啦。

男爵府

回覆:好激氣~好唔開心~

如果大伯要夾,姑9都要夾

別墅

回覆 藍莓綠茶 的帖子

其實我大伯既經濟狀況好我地好多好多好多,只不過佢次次都側側膊~~
如果係AA制既野,我地係之前講好左先做,先買,佢完全係知情架~~
你講得啱,佢係要唔認數,唔比都冇佢辦法......

別墅

回覆 TropyC 的帖子

個姑9唔好累我地,唔問我地借已算偷笑......

別墅

回覆 美亞 的帖子

個姑9唔好累我地,唔問我地借已算偷笑......C6同大伯已當姑9唔存在......

雖然大家比左家用62,但有時62屋企有D所碎開支都係C6同大伯SHARE,次次都係叫我老公出先,咁大伯個份緊係要問番佢拎啦~~

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

係咁架啦!我c6個邊又係咁,4兄弟有咩事都係我c6搞,真係好似做阿四咁,最慘做完無人話你好,仲話c6對99好係想謀住佢啲錢,真係好過份!
I 大蚊豬   

男爵府

回覆:apple24 的帖子

有冇可能一次叫大伯出左錢先,你地再夾番?因為你地一定自動自覺俾番佢!

伯爵府

畀面勳章

不如叫老爺以後有事就call大伯~
call到他搞為止,事後大伯問你們合錢,你們一定比架啦~
你大伯一句唔曉就唔理,
甘你老公都學佢囉~
等你62唔好成日專找你老公啦~
老人家個邊都要合作才得架~
如果62係都要找你老公,
搞搞下.遲些你們都唔理佢,佢米仲慘~
同你62講下你們的情況啦~

別墅

回覆 藍莓綠茶 的帖子

我而家已經同C6講,以為你o個邊d人打黎叫你做野,記得學大伯咁....."唔識wow"......
就算識同有時間都唔好理,費事激氣,吃力不討好~~

藍莓綠茶  因為你大伯見有你c6理,所以佢先唔做~  發表於 12-5-11 15:23

首頁

尾頁

跳至