嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇佐醫生不過仍然無改善點算?

別墅

回覆:皮膚問題

濕疹呀!睇個好醫生啦!我女之前睇第一個醫生都冇料到,第二個先得?

男爵府

濕疹呀!!我個仔都係咁,原本一路自己呃自己,話係皮膚敏感,身邊D人又話100日冇事,點知前幾日 R 到流哂血,帶阿B睇醫生,要食抗生素,抗敏感藥,你快D去睇醫生

大宅

回覆:khioe 的帖子

之前我個囝都幾嚴重下,每次吃完奶我就衝茶葉水用棉花幫亞囝印面抹嘴,的棉花要濕濕地印,印完我就擦凡士令,因為茶係屬涼性,等皮膚可以舒緩下冇咁痕,(鐵觀音最好),不過真係要有少少耐性先得,亞囝個陣時要印成幾日先冇甘紅,到逐漸退左少少我就轉用熟水幫佢抹面,抹完之後我就轉用施巴面霜,其實頭三個月個時的皮膚真係好反覆,好完好快又生,過一排又好,作為媽媽見到bb甘樣個心真係又急又無奈,不過依家我囝囝好返了,我個心先放下,其實之前生得嚴重個下我真係有諗過帶囝囝去睇醫生嘅,但心大心細,想睇但又吾知邊個醫生好,上來bk睇的jm們的分享,見到有的擦藥膏會好返,有的又擦完會生得多,我最終都冇睇醫生擦藥膏,等囝囝自然好返,不過真係要勤力的清潔,床單個個禮拜換,每次飲完奶條紗巾要換,因為飲完奶條紗巾濕左會掂到的皮膚奄住,用棉花抹面個陣,不要重覆使用抹另一邊皮膚,用一塊棉花撕開四小塊,分開抹嘴、抹面,抹額頭同眼,
希望你bb快快好返
(我囝囝之前的皮膚)

大宅

回覆:khioe 的帖子

好返的皮膚樣

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

香港仔田灣有個E生睇BB皮膚晤錯架,有需要可以pm我。

複式洋房

多謝大家的意見,請問九龍區有什麼好的兒科皮膚科醫生?

大宅

畀面勳章

引用:之前我個囝都幾嚴重下,每次吃完奶我就衝茶

原帖由 elainewong1114 於 12-05-19 發表
之前我個囝都幾嚴重下,每次吃完奶我就衝茶葉水用棉花幫亞囝印面抹嘴,的棉花要濕濕地印,印完我就擦凡士令 ...

大宅

引用:睇佐醫生不過仍然無改善點算?+ +

原帖由 khioe 於 12-05-19 發表
睇佐醫生不過仍然無改善點算?
完全同我個仔一樣,我再睇其他醫生,嗰時只有印冇紅佢就話我個仔算好靚,keep住保濕就ok,睇咗$3xx連薬膏都冇。點知隔咗4日又紅起了,拿拿聲帶佢睇第二個醫生,又話佢濕疹發緊,又搽薬膏。我都想問究竟點告先算好返?

別墅

我個仔之前都係,仲嚴重d,我周圍帶佢睇e生(又中又西)結果攪到佢發曬炎,塊面又乾又爛又出水。嚇死我!即刻帶咗佢去法國醫院,e生話佢已經發曬炎,冇辦法一定要吃抗生素(4日)另外e生開咗atopiclair(藥房$110)同cetaphill(24小時保濕)(藥房約$105)先搽a,15分鐘後再搽c一日三次。c就可無限次數,一見佢乾就搽。我個仔四日好番(可能因為抗生素)。不過過咗冇耐又起過(可能因為我冇再搽)不過今次冇發炎,我就搽返a&c搽咗約一星期就好返喇!原來e生話lee
d唔喺濕疹,係叫油脂性皮炎(e生講)個個bb都有,只係嚴重與否及處理得好唔好!七個月就會冇!七個月前皮膚都喺返返復復的,一定要注意保濕!好番就keep住搽c(保濕)如果唔喺就好易返發!我個仔e家四個月,(佢十几日就有,不過輕微,初初睇個e生開咗d有類固醇嘅藥膏,一查就好,好咗又發後嚟我知類固醇嘅坏處就唔敢再搽,人哋話咩好,我就做咩,西e中e馬油、、、結果喺佢差不多三個月發得最嚴重)我尚在努力當中,要keep住個仔靚靚,!希望所有bb都可以白白滑滑,因為過程中真喺睇會到母親對子女唧心切心痛!作為媽媽,眼見最愛受苦,真喺寧願d野生曬喺自己道!祝bb早日康復!努力呀!Sorry ,我唔知點放相

複式洋房

原來大家都遇到類似的問題......見到自己個小朋友咁,真係好心痛!

剛啱嘅星期五我老公帶個細仔去睇醫生,佢開咗一小支消炎藥膏,同埋一支有少少類固醇嘅藥膏,話梅花間竹咁幫細仔搽,搽咗三日,依家佢塊面好番好多喇!

除咗藥膏,我仲會時不時幫細仔搽多少少潤膚膏,因為佢塊面搽咗藥膏之後,雖然好番好多冇咁紅,但
開始甩皮,所以要滋潤番先得

男爵府

回覆 回覆:khioe的帖子

我個仔之前同無個仔一樣,仲R 到流哂血,早幾日睇咗醫生,而家好返哂,滑返,都冇再乾,今日停藥,我好緊張唔知會唔會又出返,如果冇再出,我介紹個醫生比你!

複式洋房

回覆 oolong817 的帖子

謝謝你!

我都好驚一停用藥膏,個孖啲濕疹又起......
唯有睇多幾日佢個情況點樣,然後再打算,同埋會開多啲冷氣,等佢舒服啲!

首頁

尾頁

跳至