跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囡教佢講,佢都係只講幾次,跟住就好懶講了

子爵府

成日叫爸爸, 聽到開關門聲又會叫爸爸
有要求搵我先會叫媽媽

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

別墅

我個女成日叫爸爸, 哥哥, 姐姐和波波....係唔叫媽媽....

babyshop29  ME TOO  發表於 12-9-20 16:30
Melissa在2011年3月2日出世 4.18kg
Nicholas在2005年4月22日出世 3.47kg

大宅

我個女識叫爸爸, 媽媽, 姐姐, 阿哥, mom mon, 但叫得最多係爸爸!
同埋成日扮講電話, 喂喂喂~~~

大宅

我個囡又係, 會叫爸爸同麻麻, 但就係唔叫媽媽(除非有求於我...) 激屎...
BB你要健健康康啊!

別墅

回覆 yy_kan 的帖子

你都好啦...起碼有求於你果時都叫下你媽媽.....但我女點都唔叫....><
Melissa在2011年3月2日出世 4.18kg
Nicholas在2005年4月22日出世 3.47kg

大宅

識叫晒屋企人...爸爸/媽媽/婆婆/姐姐/姨姨

屋企有8隻貓, 識叫幾隻...呀丙/ 白白 / 毛毛

識叫自己 ..bb/妹妹

其他野就好隨意, 有時我地講一句, 佢又跟住講幾個字

大宅

勁叫爸爸....拜拜.....係唔叫媽媽
同埋識叫自己BB

複式洋房

講咗一次daddy! 但由幾個月大成日被阿婆打時就叫"mommy"

大宅

回覆:請問你地D baby識叫爸爸,媽媽未呢?

成日都:媽媽,奶奶,嫲嫲,婆婆,爸爸,爺爺。同埋因為表哥見到佢嗌佢"弟弟"所以佢見哥哥就會講"弟弟"

男爵府

我囡都係幾個月大時已經會叫爸爸,其實有D嘢都會講,好似魚魚,不用教都會講,但就係不會叫媽媽.

男爵府

識叫daddy, mami, 阿爺, 嫲嫲, 車車, 花花, bb, byebye, 波波....

別墅

識講媽媽, 爸爸, 嫲嫲, ball, bye bye, 抱抱, A, E, O, 5, 8, 加(car), da(star), 無, kok(clock), 牙....

我發覺踏入第14個月, 忽然識講多咗好多嘢

複式洋房

My daughter just said "Ba Ba" and "Mom Mom"!!
Just a few times called "Ma Ma"!!
;-)

禁止訪問

複式洋房

阿仔識講爺爺,嫲嫲,公公,婆婆,爸爸,媽媽,姐姐(菲傭),Dog, Cat, airplane, apple, orange, kiwi, Angry Bird, Buzz, kitty, Ming (Ming the minibus)

子爵府

我仔識爸爸,爸b,媽媽,媽咪,伯伯,嫲嫲,姨姨,哥哥,bb,白白(洗白白),車車,牙膏,byebye,hello,歌歌,片片,patpat,哪吒,飯飯,菜菜,yeah,豆豆,鞋,apple,ball,dog……

民房

我女開始講2-3字句子

大宅

引用:我女開始講2-3字句子 +

原帖由 wonderland07 於 12-09-01 發表
我女開始講2-3字句子
叻女

民房

wonderland07 發表於 12-9-1 06:31
我女開始講2-3字句子
Examples: mommy sit down; 姐姐 go home; mickey walk etc...

首頁

尾頁

跳至