跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

今年小一派位已公佈

大量雙非兒童獲派首三志願的北區小學

佔用不少北區學位, 原本住北區的小朋友, 卻被派到大埔區

雙非問題日益嚴重, 逼在眉睫

請到FB群組提供意見, 要求香港政府盡速解決問題, 為閣下小朋友取回公道

http://www.facebook.com/groups/397827383601960/

心文  我住上水,女女每日要轉2趟車到大埔返學,呢條線無保姆車,希望將會有啦  發表於 12-6-5 14:30

男爵府

回覆 dincat 的帖子

暫時只係北區的問題,事實上跨境學童可以揀八區,將來為左應付愈來愈多的跨境學童,相信其他區域都會相繼淪陷,到時唔只係北區的問題,係問題惡化前,一定要政府採取措施,唔通要其他區都變重災區先做事嗎?

珍珠宮

畀面勳章

就快下學年幼稚園高班又派表選校

各位爸爸媽媽要提醒候任特首加快修例進度

唔拖得

男爵府

dincat 發表於 12-6-5 00:31

就快下學年幼稚園高班又派表選校
修例係堵截更多的雙非童出現,當然要出手,但近年已出生的雙非童必然影響香港教育、社福壓力,現在見到的只是開始浮現的問題,政府一定要快快訂定到合理的政策來處理,否則我們北區首當其衝,首先成為犧牲品

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

根本就應該將現行既措施作出修改, 應以本地居民為先, 次為單非, 尾為雙非.

又唔係謝絕雙非, 唔比你港童入讀香港小學就話歧視, 而家只係想令香港既資源及福利優先比本地居民.

我支持要求政府修例.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

mrs.so 發表於 12-6-5 13:01
根本就應該將現行既措施作出修改, 應以本地居民為先, 次為單非, 尾為雙非.

又唔係謝絕雙非, 唔比你港童入 ...

順順利利 大吉大利       

複式洋房

回覆:北區媽媽要嚴陣以待雙非兒童掠奪北區小一學位

講就容易,我之前於派位前已發帖預測到實際情況,四百多人看過,但只有三至四人留言,曾特首已用了五年時間去實行他的人囗政策,已有十多萬的雙飛嬰兒,又有教育局的派位不可反對上方寶劍撐腰,不能以行政失當上訴法院,各位議員也是無力之輩,梁振英也要聽命中央,改例談何容易!北區的適齡學子及父母只能無矣呀!

男爵府

Mikeyuen 發表於 12-6-5 21:05
講就容易,我之前於派位前已發帖預測到實際情況,四百多人看過,但只有三至四人留言,曾特首已用了五年時間 ...

改例需要大量時間的話,教育局的派位政策又要幾耐才改到呢? 既然可以隨隨便便俾八區讓雙非童揀,點解唔可以整個沙頭角專區俾跨境童? 我地過條街都叫做跨區,在第二輪派位只可以在甲部揀跨區,點解雙非童甲乙部點填都可以係跨區呢? 政府不是沒有辦法,而是想唔想啫!

候任特首一句話零雙非,公私院即刻停收,可見唔係做唔到,而係做唔做!!

男爵府

根本就一直係度溝淡我哋............

50 年不變.......... 死物係不變, 生物就勁變, 有如細菌般無孔不入 , 四處也見到佢哋!!

一直在同化..........香港人慢慢只會變成好似而加上水個D 客家人 呀咁.........只係一小族!!

Jac  深有同感!!   發表於 12-6-5 22:12

男爵府

近年很多新聞提到的所謂香港人,連廣東話都未講得正,行為文化完全大陸化,只是攞左香港身份証的香港人吧!

pangivan    發表於 12-6-5 22:19

大宅

Jac 發表於 12-6-5 21:59
改例需要大量時間的話,教育局的派位政策又要幾耐才改到呢? 既然可以隨隨便便俾八區讓雙非童揀,點解唔可 ...

Agree.....

子爵府

回覆 Jac 的帖子

係咪即係乙部可選8區是但一區?
佢地可以選邊8區?
點解佢地有得選,我地反而無?
可唔可以去平機會投訴?

男爵府

littlecook 發表於 12-6-6 00:57
回覆 Jac 的帖子

係咪即係乙部可選8區是但一區?

看看這段新聞:
北區小學自2008年學額已供不應求,當時全區學校超收203名學生,到2010年超收生人數增至534人。教育局表示,已去信通知跨境學童家長,呼籲他們選校時可考慮其他過境安排,選擇入讀鄰近其他通道的校網小學,並會在周六的統一派位中心派員向家長提供協助。
另外,教育局已從大埔、粉嶺共13間小學,撥出230學位至上水;以及從天水圍17間小學,撥共198學位至元朗校網。

http://news.sina.com.hk/news/1578/3/2/2545778/1.html

還有這份:
教局籲自願轉區 校長不樂觀

當局派員到跨境學童可選校網,包括北區的上水、粉嶺,以及元朗、屯門等8個地區,在中心設立專區,呼籲跨境家長選擇到大埔、天水圍等較遠離邊境的地區學校升小。教育局教育主任蘇婉儀表示,家長遞表後仍可在3月30日前通知當局改選他區小學,但暫未知願意轉區的人數;對於北區小學學額問題,當局又指統一派位人數仍存變數,目前不會就此下定論。

截自:http://blog.yahoo.com/_WSS5K25PZXZWUASULTTPRFYGIU/articles/531389

首頁

尾頁

跳至