跳至

首頁

尾頁

大宅

【本報訊】新學年入學的小一統一派位學校註冊今日截止,政府昨日才披露,被跨區派到大埔的上水和跨境學童有356人,當中上水學童佔145名,跨境學童有211名,總數較校網表原定230名多出一半,教育局事前未有公佈,將家長蒙在鼓裏。

上水仍欠170個學額

北區分為上水,粉嶺及沙頭角三個校網,今年共有3,600名學童報讀小一。在統一派位階段,上水因跨境學童大增,合共約1,600人爭餘下652個統一派位學額,學額嚴重不足。教育局先撥大埔230個位供上水作跨區派位,再指令北區12間小學加開小一班和全區每班加派兩人,湊合額外600個應急,不過仍欠170個。
教育局一直未有公佈如何湊夠數,政務司司長林瑞麟昨在立法會上表示,被派到大埔小學的上水和跨境學童共有350人,即比原本多出55%。

撥出至少22個位予上水校網的大埔仁濟醫院蔡衍濤小學,在昨日小一入學註冊首日,有約10名獲派該校的上水或深圳學童的家長,到來辦理註冊手續。校長李富成表示,過往部份區外學童註冊後最終會放棄入讀。他稱,該校目前有近10名跨境學童,校方安排保母每日帶他們坐火車,往返大埔和羅湖口岸,校方不收取家長費用。

大埔循道衛理小學也撥出17個學額予上水校網,校長歐陽美嬋表示昨有上水和跨境家長註冊,「跨境家長想子女接受香港教育,佢哋冇咁介意嚟遠啲」。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120606/16401917

李校長真係好有熱誠去招攬跨境學童

alvismother  哎﹏  發表於 12-6-6 07:07

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唉!之前有post話排第2,3志願都未必抽到循小,咁仲要俾17個位出來俾北區(上水=誇境?),都唔知政府教局想點!校長都好誠實話有誇境童注冊(辦學校的真係有教無類抽到又不可以唔收)咁真係希望在17個之中的只有幾個吧!

男爵府

回覆:beaglelam 的帖子

大宅

回覆:beaglelam 的帖子

即係話跨區位同大埔位係兩條龍黎?唔怪之有人第三都入到但第二反而入唔到?一個霧水,政府咁攪法,對大埔學生好唔公平

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 lazymama 的帖子

其實對大埔唔太影響得大, 因為北區派入大埔既通常都係次熱門小學, 再者北區家長派到大埔既熱門小學, 你估佢地會5會讀?如果係大埔讀一間唔係自己想要既小學, 不如返北區讀一間同樣既小學, 基本唔需要太多時間同車費.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

mrs.so 發表於 12-6-6 14:20

其實對大埔唔太影響得大, 因為北區派入大埔既通常都係次熱門小學, 再者北區家長派到 ...
覺得下年好難講啦,今日聽家長講宝舊/阮鄭都有收跨境生.

校長又係都好誠實話有誇境童注冊,係經由大抽獎/同借位入的,需話初步估計會少過15個,實數要等註冊完先知.

子爵府

畀面勳章

知唔知田小有冇跨境學生??

複式洋房

回覆:大埔區小學 超收55%跨區生

我相信跨境生數目大增,一定對大埔派位有影響,係壞影響!

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

回覆 回覆:cc89cc89的帖子

跨境同跨區唔同,指望唔好彩派至大埔既係跨區生,而唔係跨境生。

無奈大埔既學位供過於求,唔借位北區,北區家長連最近既區域都學位無。

大埔近日多中邢案涉及既係新來港家庭,反而我擔心呢班跨境在無往管情況下,生罪案。

最衰正苦,人口政策一團糟!

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆 yoma1975 的帖子

大埔應該只有某幾間學校撥D 位去比北區, 不是嗎?

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

kingkingpui 發表於 12-6-7 09:22
回覆 yoma1975 的帖子

大埔應該只有某幾間學校撥D 位去比北區, 不是嗎?
原本都E為系,但照E+公佈個數成350個,大埔得18間小學,除番開18每間學校平均分19.4個,如果淨係由某啲小學撥D位去,根本收唔曬350個,E+跟本唔係學校借位係要硬食咗啲位.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

政府理得你係咪熱門不熱門,除非你係私校直資,否則每間都要嘔些位出來俾上水,當然誇區不同誇境,但俾得位上水區就有機會是誇境了!

公爵府

回覆 回覆:beaglelam的帖子

無錯,只要跨境生填表時選大埔網一樣同我地一齊攪珠。

而家邊間無跨境生,多與少。

大宅

mrs.so 發表於 12-6-7 10:28

無錯, 跨境學童有211名, 平均一間都有11.7名啦
打後幾年只會更加多
2006年出生係比較唔著數
因為雙單非出生既人數比2005多左成6500幾人
貪曾政府零配套反而又殺校又縮班

明年又再多千幾人來爭
08年更慘, 多左6000人呀
如果仲係今日咁既零策略既話就死梗了

雖然唔係個個來讀書, 但有10%都夠混亂了

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120125/00176_022.html

大宅

我都係今年小一派位既媽咪, 眼見這個情況, 真係唔知可以去邊度講!
我想話HK政府無能, 佢再唔想辨法, 以後就要同D 大陸人一起讀書!
佢地落HK, 已經攪亂哂所有野!
真係唔知點講!
唉....

大宅

mrs.so 發表於 12-6-7 10:28

但我真係有D 吾明白....

在今年1月申請統一派位時, 在選校的80校網( 即上水及北區) , 大埔只有三水,
循小, 聖心, 粱省德, 黃福鑾, 黃健常, 浸公, 官小, 蔡衍濤, 供80校網的人
選擇, 所以在80校網的人交表時不可能選大埔以上學校以外的學校, 他們又怎會派到其他學校呢????

好.....我明....他們無選的即使派到都吾奇, 因只要學校有位, 但斷估有位餘的
都不應該是熱門的學校掛...

所以我真係吾明點解大埔熱門的學校,80校網的人都可派到喎....因他們填表時是沒得比佢地選來填統一申請表.....

公爵府

回覆 kingkingpui 的帖子

但我真係有D 吾明白....

在今年1月申請統一派位時, 在選校的80校網( 即上水及北區) , 大埔只有三水,
循小, 聖心, 粱省德, 黃福鑾, 黃健常, 浸公, 官小, 蔡衍濤, 供80校網的人
選擇, 所以在80校網的人交表時不可能選大埔以上學校以外的學校, 他們又怎會派到其他學校呢????
無錯, 只有借位既學校可以填...

好.....我明....他們無選的即使派到都吾奇, 因只要學校有位, 但斷估有位餘的都不應該是熱門的學校掛...
可以咁講, 如果佢地甲部填大埔借位既學校, 都可以有機會派入.
所以我真係吾明點解大埔熱門的學校,80校網的人都可派到喎....因他們填表時是沒得比佢地選來填統一申請表.....
咁就要睇下你自己信唔信網上既言論!

大宅

回覆 Luk-BK 的帖子

又咁講
佢地山長水遠咁來比D仔女讀書
係因為覺得香港既教育好
佢地係想仔女學好
都係有心人
學佢地話齋
佢地只係去享受佢地應得既福利
又唔係犯法

錯既係政府
唔好好考慮雙單飛對社會資源分配帶來既沖擊