論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

比印印吹賬!

Last Wednesday morning, 我將390元正入落白信封到然後吩咐工人下午補習老師來我家時比給老師的學費。當時工人還點晒頭話明白啦!
中午大女放學回家打tel 比我,於是乎我叫佢提工人記住一陣比老師,點知!個女嘈喧巴閉話工人唔知佢講mud?
根住我係電話問佢今朝個封錢呢?點知佢話拋咗落郵箱寄了!
真攞命!簡直 無可能咁都得!
我問佢無郵票點寄信?佢無可能會咁好幫我貼埋郵票,
佢話知道無郵票,但以為今次唔駛啊---簡直無法接受呢個解釋!!!!! :-(
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

男爵府

好媽媽勳章

Re: 比印印吹賬!

rmvv8888,
唉~~ 印印 真吹脹

大宅

我問佢知唔知無郵票和無地址?
佢話知!然後話" Sorry! 太太"

我同老公講完,佢都
佢話工人唔會唔識,而係"落隔",老公要報警!

男爵府

rmvv8888

AGREE!!! 我都唔信個印印蠢得咁交關, 分明係佢袋咗 d 錢似 d, 雖然明知攞唔番 d 錢, 但起碼俾個印印知道你哋唔係咁順灘同埋等佢有個底, 下個僱主有所警愓

大宅

rmvv8888,

佢會吾會攞左d錢,扮晒野呀!無理由呢d common sense都吾知!

大宅

只要你同郵局講,咁,掉左入郵筒o既信,都能夠拎得返架~

更何況你果封"信"無郵票又無地址,如果真係掉左入郵筒,一定搵得到!

不如你先問一問你工人,「投寄」左邊個郵筒好過~聽日辦公時間聯絡附近郵局,同你跟進。

仲有,每個郵筒上面都有寫明每日幾點收集d信,你問下你工人「投寄」時間,再check下郵筒收信時間,就知封信仲響唔響郵筒入面law。

如果佢講極都講唔出邊個郵筒,又或者諸多事實,咁即係講大話law!到時一於將佢「送官究治」。

複式洋房

rmvv8888

請問個工人黎咗幾耐呀? 是否初來報到的呢?

別墅

agreed with 小袓

小袓 寫道:

更何況你果封"信"無郵票又無地址,如果真係掉左入郵筒,一定搵得到!

不如你先問一問你工人,「投寄」左邊個郵筒好過~聽日辦公時間聯絡附近郵局,同你跟進。

仲有,每個郵筒上面都有寫明每日幾點收集d信,你問下你工人「投寄」時間,再check下郵筒收信時間,就知封信仲響唔響郵筒入面law。

如果佢講極都講唔出邊個郵筒,又或者諸多事實,咁即係講大話law!到時一於將佢「送官究治」。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小袓 寫道:

一於要find out真相, (一)廢事寃枉咗佢, (二)如果真係佢落格, 佢都好大胆, 咁o既大話都講得出, 當你儍o既, 炒得啦!

公爵府

我都覺得同郵局check清楚,
睇下個工定係蠢豬定精net尾~
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

無理由蠢成咁架, 佢係咪一向聽唔明妳講野先?

如去郵政局都拿不回既, 要佢賠錢。

做錯野又累僱主有損失, 當然要賠。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

個工人知道o係邊度寄信, 但又唔知寄信要有收件人地址同貼郵票.....點解釋都接受唔到啦.

一於check郵局, 唔好放過個工人, 唔見要佢賠.

大宅

我知道果日即到打tel 去post office la!
佢地話已經收咗信,(好彩我係用公司信封),如果發現就3日後寄回公司地址。
但3日後結果無寄回!
我同印印講如果3日後收唔到$$就要佢賠!結果要佢賠了300元 ( Agent 話一個內最多賠300元上限).

其實越諗越唔妥!真係唔相信郵局啲人會咁貪心!為咗390.-冒險啦!

唔通真係我工人偷咗!!!
佢已經做咗快4年啦!一向都無事發生!經過今次我老公憎到佢死!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我覺得似佢自己袋落左多囉,有咩理由冇郵票都寄呀,佢自己未寄過信咩
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

好媽媽勳章

我反而覺得佢應該真係咁蠢囉.....講真如果我係佢我要攞都唔係攞得咁揚下化 不過你有冇話佢知果封係錢o黎先?

別墅

[quote]
rmvv8888 寫道:
我知道果日即到打tel 去post office la!
佢地話已經收

大宅

agree!! 咪等佢以為你好呃﹗

tssm 寫道:

下個月要佢賠埋果$90,唔好放過佢,做左4年,無理由咁蠢,我覺得佢係扮豬食老虎就真.

大宅

子峰mama,
梗係有啦!講明裡面係$$$嚟!叫佢交比老師的。

其實我エ人做咗3年幾,不嬲我地覺得佢純品、唔古惑!
最初我都無諗過佢貪心,但聽朋友講得多又真係無理由唔識嘅!

算啦!而家佢賠咗$$,又無諗過續佢!今年7月完約了!

大宅

前兩日工人同婆婆講話佢last sunday went to Disneyland.

Waw! so rich !

別墅

佢可能想

首頁

尾頁

跳至