論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印印唔夠錢用

我的工人8/1才到我家,她是oversea來的,所以往後七個月她都要還$3,000比印尼那邊的agency,實際自己袋$320, 上個星期日她已經問我預支了今個月$100人工,因她要出街!
我想,在9/2我出糧比佢實得$220, 點夠一個月用呀,雖然我有很多日用品甚至衣服都提供比佢,但很難想像$220怎用一個月呢?
你們的工人情況是否一樣呢?

侯爵府

Re: 印印唔夠錢用

一樣

佢地會問佢的fd借, 吾駛擔心

同埋好多時, agency會叫工人頭三個月吾好放假, 甘d sunday可以補$, 這樣佢地吾駛出街用$之餘, 又有外快.........

複式洋房

yes, 唔使擔心, 個個都係咁既喎~你已對佢好好架啦, 比咁多日用品俾佢

大宅

個個都係咁架啦, 佢地會問agency 借錢用.
我見過好多都係咁.

大宅

你個工人剛剛來到,咁快放假出街?好少喎,除非以前喺HK做過?

複式洋房

[quote]
Jackielee 寫道:
你個工人剛剛來到,咁快放假出街?好少喎,除非以前

別墅

sandywys 寫道:
我的工人8/1才到我家,她是oversea來的,所以往後七個月她都要還$3,000比印尼那邊的agency,實際自己袋$320, 上個星期日她已經問我預支了今個月$100人工,因她要出街!
我想,在9/2我出糧比佢實得$220, 點夠一個月用呀,雖然我有很多日用品甚至衣服都提供比佢,但很難想像$220怎用一個月呢?
你們的工人情況是否一樣呢?

$220一個月夠洗有凸架喇,你計下,佢地一個月有4日假,咁即係每日有$55洗,咁點解唔夠洗呀,如果佢肯慳慳地係宿舍煮印尼麵食,咁仲有得淨添,跟本就唔使再借錢,照計佢地都係頭一個月辛苦d既

別墅

[quote]
sandywys 寫道:
[quote]
Jackielee 寫道:
你個工人剛剛來到,咁快放假出街?好少喎,除非以前

複式洋房

tssm,
我知呀!我有問過佢有無帶港紙來,佢話無呀,我家住屯門,佢要屯門出旺角,來回都要廿多車錢,所以我預支左100元比佢,我有比佢簽番收據,及講明下次唔會咁做喇!

大宅

老實,自己無錢未唔好去玩嘮,落樓下公園坐都得啦!

320 = 80 一個禮拜,玩得一日,點解唔夠亞 ?平時包食住 !

無錢去旺角做乜 ?唔去都得啦 !

我最兜茂 300 1個月連飯錢車錢都過到,點唔得呢 ?馬死落地行,事在人為 !

你唔好再借,無必要,易放難收 !
Msma

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢之前喺香港做過4年, 點會冇錢呀? 就算真係冇, 佢哋好快就識晒你隔離左右嗰啲工人, 佢哋曉得問人借錢ga啦. 好似我第1個賓, 佢第1次嚟香港, 頭一個假期, 好似得廿幾蚊喺身, 佢問我借電話打俾friend, 就識路同有錢去中環蒲, 佢哋自然有佢哋o既方法.

大宅

Msma 寫道:
老實,自己無錢未唔好去玩嘮,落樓下公園坐都得啦!

320 = 80 一個禮拜,玩得一日,點解唔夠亞 ?平時包食住 !

無錢去旺角做乜 ?唔去都得啦 !

我最兜茂 300 1個月連飯錢車錢都過到,點唔得呢 ?馬死落地行,事在人為 !

你唔好再借,無必要,易放難收 !

同意, 我地夠唔夠錢使啦, 邊個同我地諗呀, 咪自己睇下點慳, 少出街少使錢, 無錢咪選擇唔好出街囉, 而且平均每次假期有80蚊, 俾我都夠用, 但你話要買好多野, 咁就梗係唔夠, 所以唔使咁婦人之仁, 只要我地唔虐待佢地, 正常出糧俾佢, 佢應承得來做自然覺得無問題至來啦, 第日做慣姿勢你就慘啦......

大宅

想請教,是否新來的印印/賓賓都要供應私人用品家, 如SHAMPOO, SHOWER GEL, M巾, 衣服等用品.

THANKS

複式洋房

又唔一定o既,不過我o既工人來時得一個背包,很少行李,而且見佢頭一個月,都無錢買日用品,而且她們要還債返印尼,每月要3000元,還七個月,所以我都有供應比佢! :lol:

大宅

如果長期供應條數都好'咁'計, 應該何時可以CUT這些額外供應呢!

THANKS!

首頁

尾頁

跳至