論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個朋友個工人就黎到夠期要出一出境,佢又唔得閒,唔知點好, 你地一般俾佢去澳門定大陸呀? 同咪會唔會同佢一齊去?

如果要過澳門, 就唔使簽證, 但船飛要$3XX。
但去大陸又要拎簽證, 中旅要ABT300, 仲要俾咪車錢過關。
近排見有個團購話$138 攪掂 (加$50導遊費= $188), 有咪行程唔使怕佢去邊,
http://www.singsingorder.com/groupon/26462

不過唔係只係中旅先可以代攪簽證架咩? 有冇咁著數, 定話有其他野要注意?

子爵府

回覆:工人出境

我自己同工人去澳門,即日來回。船票及飲食我包,當澳門一日游!

大宅

Q10 發表於 12-6-11 14:56
我自己同工人去澳門,即日來回。船票及飲食我包,當澳門一日游!
咁兩個人咪好貴LOR!! 一共幾多錢?

子爵府

引用:Quote:Q10+發表於+12-6-11+14:56+我自己同

原帖由 ching_800322 於 12-06-11 發表
咁兩個人咪好貴LOR!! 一共幾多錢?
其實唔只2個人。
第一次我兩公婆+工人。
第二次4大2細+工人。
我工人本身做野不錯,所以我不介意用多少少錢。大家都開心!

大宅

Q10 發表於 12-6-11 17:07
其實唔只2個人。
第一次我兩公婆+工人。
第二次4大2細+工人。

我想問我工人9月完約, 上個月我已經預先比佢放咗假返菲, 但到9月續約時, 工人係咪都要出一出境? 要幾時出境呀? THANKS!

子爵府

回覆:jojo0725 的帖子

你睇吓佢passport 上入境處印的日期是否到完約那一日,如果是便不用出境。

大宅

Q10 發表於 12-6-11 17:07
其實唔只2個人。
第一次我兩公婆+工人。
第二次4大2細+工人。
我個朋友佢就係唔想使咁多錢嘛!!

男爵府

好媽媽勳章

引用:我自己同工人去澳門,即日來回。船票及飲食

原帖由 Q10 於 12-06-11 發表
我都諗住同工人過澳門。佢passport 上visa係到12/8,但佢下年3月先返菲律賓。咁我應該幾時同佢出境呢?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

~瑤瑤~ 發表於 12-6-12 10:36
我都諗住同工人過澳門。佢passport 上visa係到12/8,但佢下年3月先返菲律賓。咁我應該幾時同佢出境呢?

係唔係12/8完約, 你地會續約所以下年3月先返菲律賓?
定係上年8月簽約無放假所以visa係得1年到今年12/8?
2個情況唔同做法

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:~瑤瑤~+發表於+12-6-12+10:36+我都諗

原帖由 5R2H 於 12-06-12 發表
係唔係12/8完約, 你地會續約所以下年3月先返菲律賓?
定係上年8月簽約無放假所以visa係得1年到今年12/8?
2 ...
12/8完兩年約,我志會續約。姐姐想下年3月先返係因為佢女畢業,我都已經答應咗。所以想知幾時應該要出境。

子爵府

回覆:~瑤瑤~ 的帖子

如果passport 上的到期日是12/8,即是要在這日期前先出境,再入境。再入境時入境處會蓋上印及填上日子(這日子應該是她contract餘下的日子)。

男爵府

好媽媽勳章

引用:如果passport+上的到期日是12/8,即是要在

原帖由 Q10 於 12-06-12 發表
如果passport 上的到期日是12/8,即是要在這日期前先出境,再入境。再入境時入境處會蓋上印及填上日子(這 ...
咁最早可以幾時同佢出垃?係咪8星期前。要唔要帶埋contract去澳門?
咁再入境時入境處個印係咪會給14年8月?即係第二個完約日期?

唔好意思,第一次請工人續約咁多問題。

子爵府

回覆:~瑤瑤~ 的帖子

你的工人如果係2年合約,應該passport內visa的到期日跟contract上的到期日是一樣的。
我的工人之前斷約,以上的兩個到期日才會不同。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

~瑤瑤~ 發表於 12-6-12 11:17
12/8完兩年約,我志會續約。姐姐想下年3月先返係因為佢女畢業,我都已經答應咗。所以想知幾時應該要出境。 ...

你個case係唔使出境。
你要係12/8前1個月左右續約, 填表寫延後放假離境, 到時會俾1年visa, 你工人要係呢1年之內出1次境, 即係8/2013 前, 所以下年3月先返菲律賓=出境, 菲返港會俾埋餘下合約既visa時間, 即係俾到8/2014, 所以唔使特登出1次境。

子爵府

~瑤瑤~ 發表於 12-6-12 13:02
咁最早可以幾時同佢出垃?係咪8星期前。要唔要帶埋contract去澳門?
咁再入境時入境處個印係咪會給14年8月 ...

唔係咁做, 你只係要去入境處做續約, 上面個post講晒要做既野

大宅

5R2H 發表於 12-6-12 15:38
你要係12/8前1個月左右續約, 填表寫延後放假離境, 到時會俾1年visa, 你工人要係呢1 ...
原來可以延遲架, 咁我又識多啲野喇!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:~瑤瑤~+發表於+12-6-12+11:17+12/8

原帖由 5R2H 於 12-06-12 發表
你要係12/8前1個月左右續約, 填表寫延後放假離境, 到時會俾1年visa, 你工人要係呢1 ...
好清楚!唔該哂!

複式洋房

但如果係斷約、之前係去澳門等visa,咁係晤係都可以响第一年visa完之前再出境去澳門攞第二年visa? So that 工人可完第一張約。請幫忙!!

子爵府

muimuichuu 發表於 12-6-12 17:31
但如果係斷約、之前係去澳門等visa,咁係晤係都可以响第一年visa完之前再出境去澳門攞第二年visa? So that ...

你睇清楚先, 之前去澳門等visa既斷約工人, 佢個新visa應該係2年, 唔會得1年, 唔會有出境問題, 除非佢passport到期

複式洋房

5R2H
係呀!工人passport 8月到期所以visa 只簽到passport 到期前。咁工人係要renew passport 後出境澳門可以嗎?請指教!

首頁

尾頁

跳至