時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

雙職媽媽陳太(化名)對此深有體會。她原聘有一名印傭,去年8月該印傭忽然走了,將陳太3歲幼女獨留在家,「有鄰居見到囡囡跪喺屋企鐵閘喊先發現。返到屋企仲發現唔見咗一萬蚊現金同一隻勞力士手錶,差人都落晒案」。
其後勞工處通知陳太,印傭向她追討10個月「欠薪」及代通知金等近5萬元。陳太拿出一叠出糧紀錄憤指:「每次出糧都有佢簽名作實,之後佢自己消失咗,我先畀唔到最後一個月糧佢。」
陳太去年10月搬屋後將新地址通知印傭,但一直未收到法庭傳票;本年初她致電勞工處,赫然得知案件已審訊完畢,「原來佢故意虛報我住址(與陳太新、舊地址都完全不同),令我收唔到法庭傳票冇上庭,判我敗訴後仲即刻申請我破產」。幸好她趕及上訴,成功推翻裁決,免卻「被破產」。上月該印傭提出上訴,案件排期本月尾審訊。

實在太過份了

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120613/16421887

珍珠宮

畀面勳章

蠱惑外傭為留港耍陰招 前僱主遭陷害 幾乎「被破產」

別墅

簡直無恥!

公爵府

太過份了

大宅

蠱惑外傭為留港耍陰招 前僱主遭陷害 幾乎「被破產」

侯爵府

應該有人教佢做。好毒

子爵府

畀面勳章

回覆:蠱惑外傭為留港耍陰招 前僱主遭陷害 幾乎「被破產」

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

回覆:BEACHLADY 的帖子

好過分呀X1000

禁止訪問

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

仲有志願團體提供免費食宿、義務律師俾佢地告僱主添。

有控告僱主的外傭,涉濫用免費法律諮詢

大宅

基督教X行會

琥珀宮

一定有人教,呢d蠱惑招,佢地冇可能咁醒想得出嚟。

大宅

most of them are taught to use such tactics to sue their bosses, it's hard to detect, so make sure to prepare extra copies for all documents for future needs. if you believe there is any malpractice occurred by your maid, install a concealed cctv (thought it may be immoral but it certainly gets the truth & protectts you)

珍珠宮

好媽媽勳章

衰到咁, 唔係人黎架.
個d幫佢地嘅團體, 幫人之前唔係要查證架咩?

侯爵府

唉....我開始唔敢請工人...真係好得人驚..
之前有個朋友的家人...比工人屈打佢..

攪到佢無左份工...樓都無埋...連長期服務金都攞比打官司...

有時覺得香港既律師...為出位...為錢....不分是非...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:唉....我開始唔敢請工人...真係好得人驚..

原帖由 kurocat 於 12-06-13 發表
唉....我開始唔敢請工人...真係好得人驚..
之前有個朋友的家人...比工人屈打佢..
吓!咁都有得屈

結果單case點判呀?

男爵府

回覆:蠱惑外傭為留港耍陰招 前僱主遭陷害 幾乎「被破產」

強烈要求新政府加入調停,停止外傭利用納稅人的錢免費打官司!

大宅

newbiee 發表於 12-6-13 20:12
衰到咁, 唔係人黎架.
個d幫佢地嘅團體, 幫人之前唔係要查證架咩? ...

查左都會幫架啦....
呢o的團體唔打住呢個" 幫助外人" 既旗號,
點搵食, 點拎資助呢.
[ 賣物] Intel Core 2 Duo E6750 桌面電腦 及  Panasonic Lumix DMC-ZS7 數碼相機, 詳情請到我的主題或二手市場 !!

子爵府

沙灘女郎小心wor,呢份係毒果報,可能係唔係美國佬詭計,小心為妙

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

peoplepower 發表於 12-6-14 10:58
沙灘女郎小心wor,呢份係毒果報,可能係唔係美國佬詭計,小心為妙
你地班友仔都好難服侍
用文匯報又話唔啱聽
用生果又話有陰謀
真係唔識點答你

首頁

尾頁

跳至