自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

件事係咁嘅......某校個小朋友欠咗半年(6個月)車費,打比佢個家長,一係唔通,一係唔聽,好啦,有次打比佢家長,終於接電話,話應承咗15/6前清還所有車費,但學校11/6考試放早,咁老細就叫佢5/6前要交晒所有錢,冇交就唔比個小朋友搭車,結果第二日唔見個小朋友上車,亦揾唔到個家長,再問學校,原來呢個小朋友係學校都欠學校好多野,飯錢,簿費,冷氣費....老細都預咗呢條係爛數,收唔到.....不過覺得佢咁樣欺騙唔係好得,所以post 上黎睇吓大家有冇辦法,Thx!
p.s. 呢個家庭係拎綜援,成個家庭好有問題.

翡翠宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

告訴畀社署知﹗﹗

話佢地欺騙,社署畀左錢佢地,佢地無畀你﹗係可告佢架﹗﹗﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

引用:件事係咁嘅......某校個小朋友欠咗半年(6個

原帖由 Nymph_ 於 12-06-16 發表
件事係咁嘅......某校個小朋友欠咗半年(6個月)車費,打比佢個家長,一係唔通,一係唔聽,好啦,有次打比佢家長, ...
最怕lee d人!

子爵府

畀面勳章

Nymph_ 發表於 12-6-16 15:38
件事係咁嘅......某校個小朋友欠咗半年(6個月)車費,打比佢個家長,一係唔通,一係唔聽,好啦,有次打比佢家長, ...

同福利處講!

又到考試周!

瑪瑙宮

2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 12-6-16 15:41
告訴畀社署知﹗﹗

話佢地欺騙,社署畀左錢佢地,佢地無畀你﹗係可告佢架﹗﹗﹗ ...
咁又係喎, 實報實銷!!! D 錢唔知去咗邊?

男爵府

直接打去社署?使唔使要話家長個名定係點?
有人話可以去小額審財處,得唔得?

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

Nymph_ 發表於 12-6-16 15:38
你可以去社署投訴, 睇下 e 家人係唔係有一個人攞番所有綜援錢自己用, 而唔比 d 細佬日常開支.
如果係, d 細佬都幾可憐.

男爵府

引用:件事係咁嘅......某校個小朋友欠咗半年(6個

原帖由 Nymph_ 於 12-06-16 發表
報上社署!佢地呃正苦錢!

翡翠宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

直接打去社署﹗﹗講個家長個名,加佢仔女名,讀邊間學校﹗﹗呢個方法係要佢畀社署查﹗﹗而你係唔可以直接因此攞返錢﹗因為係兩件事黎﹗(佢呃社署錢﹗同佢無畀錢你地﹗係兩件事﹗)

(不過,若社署介入,佢驚畀人告,好大機會會畀返錢你,等個刑罰輕d或免除﹗)

另一方面,係可以去小額錢債度告佢,呢個方法至可以幫你攞返d錢﹗

對付呢d人,真係唔好手軟﹗﹗當做善事,救下佢d細路﹗﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

wong191 發表於 12-6-16 15:44
你可以去社署投訴, 睇下 e 家人係唔係有一個人攞番所有綜援錢自己用, 而唔比 d 細佬日常開支.
如果 ...

呢家人得個阿爸同3個女,大個2個讀緊中學,而欠車費呢個今年p.6,黎緊九月都升中,如果佢放假(7月中)前都追唔到,就冇架啦,九月都返中學

瑪瑙宮

2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你預咗一拍2散好D!!!!

男爵府

瑪瑙宮

都9 月升中, 真係諗住走數唔俾都似(學校+校車)!

gracechanbb  有預謀!  發表於 12-6-16 17:26

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 Nymph_ 的帖子

你真係可以去佢住個區社署投拆架, 因為以我所知, 綜援係有比學生所有支出, 連車費在內, 佢唔比你, 即佢呃社署. 社工會做野架.

翡翠宮

Nymph_ 發表於 12-6-16 15:53
呢家人得個阿爸同3個女,大個2個讀緊中學,而欠車費呢個今年p.6,黎緊九月都升中,如果佢放假(7月中)前都追唔 ...

就係欠,唔會因為佢上左中學就無得追架﹗﹗﹗打去社署啦﹗好大機會可以攞返lo﹗﹗

我唔信佢寧願坐監,都唔畀果幾千蚊﹗﹗﹗最多分期lo﹗﹗﹗

子爵府

畀面勳章

Nymph_ 發表於 12-6-16 15:53
呢家人得個阿爸同3個女,大個2個讀緊中學,而欠車費呢個今年p.6,黎緊九月都升中,如果佢放假(7月中)前都追唔 ...

你至少都要知小朋友住邊區,家長同小朋友名,先可向社署投訴,佢地可扣番俾你
又到考試周!

男爵府

bbricky 發表於 12-6-16 16:05
你至少都要知小朋友住邊區,家長同小朋友名,先可向社署投訴,佢地可扣番俾你 ...

我地知個小朋友姓名,住邊到,但佢阿爸就唔多清楚,淨係知小朋友個名同住边到,社署查唔查到?Thx!

翡翠宮

Nymph_ 發表於 12-6-18 11:10
我地知個小朋友姓名,住邊到,但佢阿爸就唔多清楚,淨係知小朋友個名同住边到,社署查唔查到?Thx! ...

一按電腦就查倒架﹗﹗﹗

男爵府

Thx!

首頁

尾頁

跳至