論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個賓賓好似應份供應比佢飲咖啡,寫低要我買即沖咖啡比佢,我頭幾次都會買比佢,初時無飲得咁快,一日一杯可以接受,但近期佢一日兩三杯,我越買越密,我99話我仲咩對佢咁好,供應三餐就夠啦仲要額外買比佢。佢又大食,我有時懶買兩多d麵包比佢當兩日早餐,佢一日食晒。你哋話應唔應該繼續買咖啡比佢?

大宅

除基本三餐,你哋會唔會額外供應咖啡比姐姐飲?

我都驚,因知道一開始放鬆咗真係好難收翻。我工人同我哋都係我哋食乜佢食乜,有日我同佢一齊執完個食物柜,佢有問個我可唔可以冲我d咖啡飲做早餐,我見咁大樽而我因大肚,decaff coffee c6 都唔想我飲,所以我都口快快咁答咗ok. 希望佢自己有分吋,不太過份就好。佢而家嚟咗先一個月,我冇check 佢而家飲咗幾多,不過我自己就好小飲。希望我哋對佢好,佢會對我哋同bb都會好d 啦

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔會.

我以前有個印姐,無問過就飲哂我喺半島買嘅茶葉,我自己都唔捨得飲呀,到想飲就無哂,佢話口淡淡喎.

佢地無節制,廢事勞氣呀,要唔駛錢嘅咪飲水囉
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

我有俾我工人,但我都同你一樣,唔鍾意佢同其他家用品咁寫低叫我買,好似必需咁。次次見到o係個 list 度都會專登唔買,long 下佢先,等佢等下

子爵府

回覆:dhlups 的帖子

怕飲窮你!重請埋朋友添呀

複式洋房

dealing with maid....if you tell her this cannot drink and that is not for you,
she will steal it, but keep some for you,
if you tell her this you can eat, that you can also take it, she will eat and drink all, nothing left for you...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 shamrock 的帖子

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔會.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

引用:我個賓賓好似應份供應比佢飲咖啡,寫低要我

大宅

如想用英文客氣啲同佢講,(除三餐外,其他食物及飲品我不需提供的,但如果你只是早餐喝一杯的話,還可以)初初比佢以為佢每日早歺飲,點知個個星期清

男爵府

never!

別墅

除基本三餐,你哋會唔會額外供應咖啡比姐姐飲?

我一開始會分一格柜俾佢,分開放佢嘅食物同少少零食,會同佢講,因為以前冇分開時個前工人食轉頭食哂令先生想食時冇得食,先生會好唔開心,所以分開放我哋俾佢嘅食物,佢自己出咗糧有其他嘢想食可以自己買放入柜,最緊要清潔衛生。
至於咖啡,我哋同佢去第一次超市問佢,佢想飲咖啡,我哋買咗一次俾佢,話送俾佢新黎做嘢嘅禮物,之後佢可以自己買。其實間唔中都會再分啲零食飲品俾佢,不過唔會係老馮俾囉。咁姐姐都明白知道冇話好多要求。

男爵府

之前佢唔食早餐,話只飲咖啡,
所以有買過幾盒比佢,
跟住叫佢自己用買餸錢買,
一個月都係飲1-2盒度,買完比單我睇.

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:除基本三餐,你哋會唔會額外供應咖啡比姐姐飲?

我工人一嚟到問都無問過我就自己沖咖啡嚟飲,飲哂仲開聲叫我買我見佢個時初初嚟唔想對佢太差,所以就買左d三合一俾佢,不過家下我對佢表現唔多滿意,所以打算唔會再買俾佢。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

no, 要飲自己買

大宅

[b]我都係.開頭她問我有冇咖啡.平時我先生間中飲下.見有就答應給她.點知她指定要舊街埸仲耍大包是40g才好味.有時返工無時間就係超市買另一牌子份量好像得20g.見起市平一次買10盒點知她一個半月飲完.之後我唔再買啦.她向我說佐2次.有2次叫我仔買.我諗有時顧主都很惨.平時都很少飲.開壞了頭.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

我有呀, 雀巢3合1, 為起來都係$1杯
加上佢又唔會飲得過份, 最多1日1杯, 有時重無飲
所以OK啦

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我有提供,但姐姐都只係早餐飲一杯,佢飲完亦唔會叫我買,多數係我見佢飲晒就再買比佢

男爵府

引用:我個賓賓好似應份供應比佢飲咖啡,寫低要我

原帖由 dhlups 於 12-06-18 發表
我個賓賓好似應份供應比佢飲咖啡,寫低要我買即沖咖啡比佢,我頭幾次都會買比佢,初時無飲得咁快,一日一杯 ...
我一向冇咖啡奶茶,我大肚,我只有三餐,印尼面,餅仔,菜,鷄肉腸,我冇禁多野佢飲,叫佢吃自己

子爵府

之前用bun四年,我都係自己食乜佢食乜,,包括咖啡奶茶零食餅干,,,

不過,一來我無貴野,佢亦唔過份o既,例如有2款咖啡,佢知UCC/starbucks蒸餾係得sir飲,佢唔搞,只係飲普通雀巢三合一

但佢食出錢一丁好過份,食得太密,我係以健康理由stop佢!

其實除非屋企放貴價食品,否則我覺得過份食/飲都無益,萬一真係開左個頭難收,咪以健康理由同佢講節制吓,事實無錯個喎~

首頁

尾頁

跳至