親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

下個禮拜到日本東京自由行,其中一日行程打算上富士山,因富士山每年七 八月會開山俾人上。同行有個快3歲既小朋友。會唔會有高山反應,只是去到半山觀光。在座有冇各位去過,可否講下介紹吓? 謝謝!

伯爵府

我都係下星期去,5/7-9/7,你幾時去AR,

富士山我都想去,但趕唔到LA,我得5日

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

揸車可以去到五合木, 上面有餐廳&賣紀念品商店, 再上就要行, 我見當地幼稚園學生學校旅行都行緊, 你唔係攻頂唔會有高山反應啦~~

別墅

回覆 回覆:fmc的帖子

我4/7-8/7 去呀,打算即日來回。6/7上富士山。如果幼稚園旅行都去到,應該冇問題,但就要看天氣,天氣差又去唔到。

大宅

我上年7月頭跟團上過去, 上去途中有條直路稱為 " MELODY 路" , 因一有車經過便會發出唱歌聲 (靜才聽到), 日本人這樣稱呼這條直路 (導遊說), 但我們覺得 (連導遊) 一D都唔似, 如晚上還覺恐怖 ~ ~ ~

我們上到五合目, 當日天氣不太好, 陰天, 多雲, 超太風, 溫差10度, 雖然五合目都有20度, 但大風, 超凍, 大風到佢推你行, 可能我們臨時上去, 衣服未有準備, 個個叫凍...... 所以如上去一定要做足準備, 天氣好重要的, 衣服也是.....

上到去過條斑馬線就是店舖, 有幾間, 第一間內有郵筒, 到達的旅客也會在此買張 post card (大約500YEN) 買埋郵票 (70YEN) 蓋埋富士山D 印仔便可在日本最高的郵筒內寄信啦 ! 提醒一句, 如你懂日語可告知伯伯你是香港來的, 他會給你一個穿和服的 HELLO KITTY 郵票的 (我嗰個就是), 當然, 禮貌是最重要啦 !! 早晨 / 午安 / 多謝....這些基本禮貌語不可少

還有買富士山的稻草吉祥人, 白色圓形稻草帽, 上面貼上富士山五合目, 有一男一女公仔連繫着, 後面是一條條的稻草, 這裏才有得賣...... 還有一些米奇, 米妮富士山造型鎖匙釦, 電話繩等......又是這裏才有......

店舖後就是宏偉的富士山, 真感動.....

斑馬線左手面有疑似展望草地, 可望回陸地 (當然又要天氣好啦) ; 右手面有隻馬綁了係度, 我諗應該俾人 (俾錢) 騎.... 再上就要自己行上去, 小朋友太細, 體力不夠, 多石路, 我覺得不好行上, 在五合目ok, 不過, 當然是你自己決定......

還有, 好多中國旅客....鬼殺咁嘈

大宅

呀, 還有高山反應, 最重要係放鬆, 不要緊張, 慢慢來.... 當日可能緊張, 又太大風, 呼吸不到, 因吸唔切.... 驚好驚..... 好彩自己身有紙袋吸回自己d氧......一輩子難忘...... 而我身體又差呢, 呢個又好重要..... mouth:

大宅

引用:下個禮拜到日本東京自由行,其中一日行程打

原帖由 agotagugu 於 12-06-27 發表
下個禮拜到日本東京自由行,其中一日行程打算上富士山,因富士山每年七 八月會開山俾人上。同行有個快3歲既 ...
I guess it's ok if it's just half way.

My sis was 7 years old and I was 10 years old when we first climbed Fuji mountain many many years ago!!

伯爵府

我對於上山就冇乜興趣, 但附近有好多果園, 可以摘藍莓同peach, 超正!

大宅

回覆:日本富士山

富士山頂高約4000米,任何人無論什麼年紀在約3000米以上皆有可能出現高山反應,如小朋友未能完全講得出唔舒服的地方,如頭痛,建議不上為妙。

Ps; 我是行山教練。

男爵府

首頁

尾頁

跳至