2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

你地預產期幾時?放產假未呀?在屋企有咩做呢?

翡翠宮

版主 的帖子

我7月尾預產期,懷孕初期因為害喜好嚴重,返唔到工被逼辭職,整個孕期我都係多數訓係床度,頭4個月就因為頭暈、頭痛、反胃、作嘔。。。完全落唔到街,淨得第五個月比較好d,點知到第六個月開始就覺得個人好易累,透氣好辛苦,要好大力呼吸,坐得耐個胃又頂住,企得耐個人就周身唔聚財咁,同埋間唔中d頭暈就返黎,搞到我成個孕期都唔敢去得遠,bb展、講座、產前班。。。都無去過,依架的娛樂就係訓係床度睇電視同上bk,執下d bb野,做d簡單的家務,同埋煮下野食咁囉!!

琥珀宮

畀面勳章

回覆 小manman 的帖子

你好!噢,好可憐呀你,我一直以為我係比較好彩,由有左開始一直都無害喜現象,但去到35 WEEK,全身出滿疹,好痕好痕,搞到要提早放產假,呢幾日比之前好了點, 而家放左產假又無咩做,好悶,預產期7月24,希望阿B快D出世,唔駛咁悶同咁辛苦!

大家一齊加油啦!都捱左咁多個禮拜囉,終點在望!希望大家都生個健康活潑可愛既BABY!!~~

翡翠宮

cocok 的帖子

其實阿b出左黎仲辛苦,勁忙,如果餵人奶累都無得休息,不過,就一定唔會悶囉!!

琥珀宮

畀面勳章

回覆 小manman 的帖子

都係呀,但放產假又未生BB,真係好似虛渡光陰咁

翡翠宮

cocok 的帖子

可能我身體差,又或者係我唔捱得,我覺得個人成日都好累,個肚又好墜,如果依架要我返工我都真係頂唔順~~~

大宅

我28/7,我已經無做野,但趁這段時間好好休息,因為我細B出世,我會決定餵人奶呀

大宅

回覆:7月廣華生既JM,入黎一齊傾下啦~

edd7/16
剛剛開始放了幾日假,暫時仲未覺得悶。
希望阿b早少少出來啦,我想留多啲時間陪佢囉。

大宅

你地好啊,我719...每日都好想佢快啲出黎,好期待見到佢。。但係又好緊張希望唔洗催生,怕怕我除左訓覺嗰時隻手比較痹同埋手啲關節有啲痛,其他都暫時ok!!!

琥珀宮

畀面勳章

回覆 CHIAKI1219 的帖子

你唔覺得悶,咁可否分享下在屋企有咩做呀?
我好似只係食同訓咁超頹!

琥珀宮

畀面勳章

回覆 JoyceChoi 的帖子

我都有隻手痺呀,唔知係咪訓覺維持同一個姿勢“責”住隻手既關係呢。。。。

大宅

放左五日假!成日幻想bb快啲出世,咁我可以多啲時間湊佢^^
但人地話第一胎會遲,好驚要催生,呢排行行下條大脾筋不期然抽得好勁,係咪準備好呢?
響屋企執下野,做下facial,唔好俾個樣殘落去^^

大宅

引用:回覆+CHIAKI1219+的帖子 你唔覺得悶,咁可

原帖由 cocok 於 12-07-04 發表

你唔覺得悶,咁可否分享下在屋企有咩做呀?
因為只係放了4日假,仲未覺悶姐。
同埋我個人比較懶,食完又瞓,瞓完又食都ok
不過我都費事自己太頹廢,日日都落街行個轉,但行得太耐對腳會實晒好攰。

大宅

回覆:camaychanyip 的帖子

我同你既日子一樣,但我要返工到十三號,而家日日都好辛苦呀!

大宅

我edd10/7,已經放左一星期產假喇,未放又期待放,到而家又覺得好悶,好頹廢!好想行多d,但又頂吾順,又胃酸倒流,真係想阿b快d出來!

琥珀宮

畀面勳章

回覆 vickymama115 的帖子

我都開始有胃酸倒流,我諗唔可以食咁飽同唔可以食完即刻訓

琥珀宮

畀面勳章

係呀, 同埋個肚好大好重mouth:同埋天氣咁熱唔知去邊行,我諗住行商場同超級市場!

琥珀宮

畀面勳章

回覆 Y.W.L. 的帖子

713咁都快啦!加油加油!記得報喜呀!!
我昨日都有敷MASK,仲有睇BB雜誌,不過好快訓著左

Y.W.L.  只希望準時,幻想早到,哈^^
一定一定!  發表於 12-7-4 18:57

大宅

引用:回覆+CHIAKI1219+的帖子 係呀,+同埋個肚

原帖由 cocok 於 12-07-04 發表

係呀, 同埋個肚好大好重同埋天氣咁熱唔知去邊行,我諗住行商場同超級市 ...
係行下屋企附近商場加超巿架咋,咁熱唔願行。同埋我儘最後衝刺,食多啲雪糕有排沒得食。不過呢兩日個人攰左好多,之前返工都唔駛瞓晏覺,但呢幾日都攰到瞓幾轉。

cocok  係喎,再買D雪糕作最後衝刺都好喎  發表於 12-7-4 17:33

大宅

我預產期7月14日,7月開始放產假,開始悶,尋日同今日出街行咗四五個鐘!熱到溶,真係唔想再出去!唯有係屋企做下運動!

首頁

尾頁

跳至