婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

還有2個月就係我擺酒的big day,並且要正式搬去C6屋企同住。

但暫時我地2個係唔可以搬出去,即係一定要同未來99一齊住。

想請教各位,如何適應同人哋阿媽同住呀?

有咩要注意呀~

垣垣媽  要尊重加擦鞋  發表於 12-7-6 02:22

大宅

陪月勳章

wow~~

咁真係要睇下你6299係咩人~
希望佢地對你好好啦~

大宅

回覆 karens 的帖子

由剛相處開始,我自己有感覺到尼位未來99好似唔係好鐘意我~

但唔知係咪因為根深柢固的婆媳關係令我胡思亂想。

因為相處過程中佢把口又無乜嘢,唔會有難聽說話畀我聽,

但係有時好多小細節我會覺得唔舒服,

最簡單一個例子:

就某一件事,C6同我講過佢阿媽的想法,我覺得尼個做法都OK。
一個3人(我,C6,C6阿媽)同場的環境下,我地開始講開尼件事,
因為我都同意C6阿媽意見,所以再提番尼個做法,
但C6阿媽即刻反對:唔使喇,求其搞掂佢就得喇。
我即時O嘴:你自己提出,但經我把口再講你就反對?咩意思呀?

所以我真係有小小驚同佢一齊住~

bbsukiyw  問題應該是唔應該由你講,一來佢無引(我估),二來即表明個仔親左去你果邊  發表於 12-7-4 14:55

公爵府

引用:還有2個月就係我擺酒的big+day,並且要正式

原帖由 gwenpurple 於 12-07-04 發表
還有2個月就係我擺酒的big day,並且要正式搬去C6屋企同住。

但暫時我地2個係唔可以搬出去,即係一定要同 ...
寄人籬下,唯一的生存方法就是凡事忍讓
1)凡事記住奶奶才是女主人,是最終話事人。

2)永遠唔好期望佢會煮你鐘意食的野:;pppp:

3)在男家,永遠當自己係外人

4)想做女主人,便只能搬走了

HappyHappy40  totally agree  發表於 12-7-7 17:55
cys520  AGREE~~~總之就無地位可言  發表於 12-7-4 23:01
sally722  AGREE  發表於 12-7-4 15:39
waiyee327  agree  發表於 12-7-4 14:10

男爵府

畀面勳章

回覆:yl88 的帖子

同意
要學會眼瞎,耳聾,口啞

真係忍唔住既話就推老公去講

公爵府

回覆:如何適應同人哋阿媽同住?

如果遇到好似我媽媽咁好既99就好!我好羡慕我弟婦,一日3歺我媽媽預備,床單都幫手換埋,淨係洗返自己d under wear。有湯有餸有甜品,吾洗打掃。我呀媽中意自己搞,你吾知吾好掂個種,吾會入房巢野,又好動開朗。加上屋企房多左,弟婦同細老用埋我間房,地方夠大,所以話睇你遇到咩99囉。

Dearivy  我阿媽對我弟婦仲好過對我  發表於 12-9-28 14:01

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我無一齊住(以下係我自己同長輩相處)
我只覺得同長輩相處...佢講咩咪 '好呀' '哦' '知道'
跟佢意思去做...(只要目標達到 , 過程唔重要 , 就跟佢指示)
放假得閒幫手做下家務...放假陪下佢買餸 , 飲下茶 (已經好開心)
攞個心出黎....妳對人好人對妳好
前面是絕路~希望在轉角

大宅

好睇你99性格和心態。做好本份,尊重長輩,得閒幫手做家務,盡量唔好直接頂撞佢。

gwenpurple  執屋洗碗我都有做架,就係唔知仲有乜要改進~  發表於 12-7-4 16:26

男爵府

我結完婚冇幾耐都係同6299住, 當初都有掙扎架, 好驚相見好同住難,
但住埋後, 同佢地相處冇問題, 佢地仲對我好好, 當我係女咁鍚,
我都當佢地係阿爸阿媽, 有乜都會同佢地講的,
其實你真心對人好, 對方會感受到的, 自然對方都會對番你好啦~

其實6299係長輩, 凡事真係要問咗佢意見先, 老人家鐘意人地專重,
同埋間屋始終係佢地兩老的, 雖則你都係一家人, 但始終係外性人,
想做真真正正一家人, 要花多d時間去同佢地建立良好關係囉~

有樣嘢一定要注意的, 就係嫁咗唔好仲當自己做緊人地個女,
因為做咗人地老婆, 其實真係要多d照顧屋企, 幫下手做家務等等等等,
千其唔好覺得老奉人地要對你好囉~

加油呀, 其實同6299住埋都唔係想像中咁恐怖架咋~

gwenpurple  新抱!  發表於 12-7-4 16:21

大宅

回覆 tsoi520 的帖子

我同意樓主講既野 , 我都係一結婚就同 6299 住 , 6299 好錫我 , 我只係同大伯阿嫂唔啱姐 ~
以下係我同 6299 既相處 , 唔知幫唔幫到你 , 如果你無能力搬住的話 , 你就要試吓慢慢融入佢哋既生活 , 加油哦 ~
1) 6299 係長輩 , 所以要入屋叫人 , 如起身返工見到 6299 會講早晨 , 放工返屋企會叫 6299 ~
2) 有時我放假 , C6 無假我都會主動問 6299 去唔去食早餐 / 飲茶 , 食飽之後先出街 , 仲會講同朋友去定返外家等 ~ (無錯出街係你自由 , 但你講比佢知你去邊 , 佢哋會覺你尊重佢)
3) 主動問要唔要幫手做家務 (我 6299 好好 , 咩都唔洗我做 , 我只係幫手煮飯及洗碗)
4) 99 有時會哦你 , 聽完唔做一件事 , 千祈唔好駁咀及黑口黑面 , 自己阿媽就無隔夜仇哦 , 但個一個係 99 , 如果 99 小氣會有條刺嫁 ! 所以忍得就忍 ~ (好彩我 99 都唔算煩 , 仲好開通添)
5) 我唔洗比家用 6299 嫁 , 只係 C6 比 , 所以過時過節 , 6299 生日等就比少少錢佢哋買野食 , 佢哋都會好開心 ~ (我6299 成日都唔要我 D 錢嫁 , 成日叫我儲起佢)

Aotearoa    發表於 12-7-4 18:25
tsoi520   我同你情況都係咁上下, 所以我地同6299相處冇問題~  發表於 12-7-4 15:02

子爵府

回覆:gwenpurple 的帖子

唔好大肚,搬走先好生

大宅

其實未來99暫時表面都無乜嘢,因為佢係有乜嘢都收收埋埋嗰種性格。

亦我自問都已經係尊重佢同做足本份。

細節唔使講喇,因為做尼唔係為咗回報,係覺得應該要咁做。

我都覺得自己已經攞個心尼同未來99做朋友,

但始終覺得有問題。

我知我係外姓人,我再好99都唔會將我同佢啲女平起平坐,

但女婿都係外姓人啫,同枱食飯,佢對女婿會好過對我,

我仲需要做啲乜嘢呢?我好驚2個月後同住時會大大鑊!

婚前恐懼呀!

Sfc9  心抱係壞人,因為槍走佢個仔。  發表於 12-7-5 14:45
Sfc9  樓主,唔好張自己同女婿比。99覺得女婿係恩人,因為接收咗佢個女。  發表於 12-7-5 14:44

別墅

回覆 回覆:gwenpurple的帖子

其實,我個人認為,如果未有小朋友,問題唔大,只要相敬如賓應該ok.....但如果有,就算原本幾好關係都會出現問題,

gwenpurple  其實我決定我個B會畀我自己媽咪湊,免不必要麻煩。  發表於 12-7-4 16:58

大宅

我初初都好唔慣呀..個陣連去健康院都唔想搵99,之後就打左比MAMI呻下,佢就叫我調節下自己GE心態,畢竟嫁左人就係嫁左人,唔可以下下搵阿媽解決嫁喇~~
仲記得個陣岩岩生左阿囡,我99有次好心叫我起身食D野,我就發左佢皮氣嫌佢阻住我訓覺,之後諗番係自己唔岩就同佢SAY番SORRY同埋同番老公講,佢又好鬼好,問我做咩事,有咩可以開心見誠講,唔好擺係心到屈住屈住。
對話方面記得講野GE語氣盡量溫婉少少(當然視乎係咩事啦,有時都需要立場堅定)。真係嫌佢長氣話你GE就"哦哦哦"左佢算,有咩唔方便直接開口就一定要同老公講!!

不過個個6299性格唔同,當參考下啦

大宅

如果係我會遲d先結婚

伯爵府

gwenpurple 其實我決定我個B會畀我自己媽咪湊,免不必要麻煩。 發表於 5 小時前

樓主, 光是你這句都可能引發世界大戰了, 因為, 你奶奶可能好想湊孫,

gwenpurple  佢個外孫應該會由佢湊,到時佢應該唔想理我嗰個!  發表於 12-7-5 12:02

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

我係少說話,多做事。佢有佢講,我有我做。問我嘢,笑笑口答佢。仲有係99面前唔好同C6太過親密。

侯爵府

回覆:gwenpurple 的帖子

我最頂唔順99成日ee哦哦,好似有次我同老公放工先返去煮飯(99不嬲都唔煮,只係自己煮自己食),煮得黎都8點,我99就話乜你地搞咁耐,咁晏先食飯,大佬呀,我7點先返到屋企,你想我點呀,出街食又話我地成曰出街食,自己煮又話晏,又唔係叫佢煮,佢又唔係等我地煮俾佢食,都唔知嘈咩,所以好多時我都會入房睇電視唔理佢~~

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

回覆 lovececing 的帖子

同我奶奶一樣,連我隔幾耐換床單、對鞋係平底定高踭、我間房窗簾布的顏色.....,總之乜都要理、要問。

gwenpurple  未搬入去住我都feel到呀,買個新床單都要得到佢鐘意先得!  發表於 12-7-5 12:03

公爵府

如何適應同人哋阿媽同住?

奶奶永遠是對的。你床單顏色,睡衣款式全部都係奶奶管,可能連底褲都要經奶奶批准。奶奶親戚黎到要四萬咁口,口甜舌滑,針茶切生果,但唔好以為你可以同佢地一齊坐,客人坐sofa你千萬只可坐飯枱,我地媳婦冇資格同佢地一齊坐

gwenpurple  係唔係架,咁似舊社會啲媳婦待遇嘅?  發表於 12-7-5 12:05

首頁

尾頁

跳至