樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

如果買家冇睇過樓就落咗細訂,咁成交時係咪一般都係唔會俾佢睇一次先交樓呢?

PS. 因為冇得睇樓,個樓價係平咗大約三十萬。

qyeternity  如交吉, 成交前會驗樓  發表於 12-7-10 00:27

大宅

回覆:toto8 的帖子

以我所知,最少兩次。
1)簽完必買必賣合約之後有一次。
2)成交日驗樓一次

大宅

回覆:toto8 的帖子

減到30萬?在買家角度又幾好喎

男爵府

畀面勳章

Lovely_4 發表於 12-7-9 09:34
以我所知,最少兩次。
1)簽完必買必賣合約之後有一次。
2)成交日驗樓一次
你所講既係咪指一般情況呢?即係俾細訂前已睇咗樓,所以成交前要睇吓層樓有冇唔同咗。

但而家我所講既係落訂前係冇得睇樓,而買家都知呢種情況,所以層樓係咁原因平咗俾佢,雙方亦同意係咁情形下簽約。但而家到落大訂時買家又要求睇樓,我想知係咪一定要俾佢睇呢?

男爵府

畀面勳章

Lovely_4 發表於 12-7-9 09:36
減到30萬?在買家角度又幾好喎
係,平咗30萬成間屋裝修都得啦。

水晶宮

無睇, 簽臨約, 落細訂 ----> 簽正約, 落大訂 ----> 睇第一次, 可提出問題 或 簽確認OK, 業主會執 或 用餞解决,-----> 最後成交前睇樓.

男爵府

如果不連租約, 應該要看看。我買三次連租約, 沒有看樓,但收樓都OK不錯

男爵府

畀面勳章

howmuch 發表於 12-7-9 10:37
無睇, 簽臨約, 落細訂 ----> 簽正約, 落大訂 ----> 睇第一次, 可提出問題 或 簽確認OK, 業主會執 或 用餞解 ...
呢個唔係應該落細訂前做咩?如果落咗大訂先睇第一次,而到時買家提出好多問題要業主執,咁咪對業主唔公平?平俾佢既原因就係因為唔知層樓現時情況(因租出去),而臨時賣買合約係講明以現時情況出售(as is basis)。

男爵府

畀面勳章

meili 發表於 12-7-9 11:05
如果不連租約, 應該要看看。我買三次連租約, 沒有看樓,但收樓都OK不錯 ...
請問「看看」係咪只係俾佢睇吓呢?對方律師想係合約度寫明要驗樓(examine),我地只同意收樓前俾佢睇吓(view)証明已交吉,而家雙方拉鋸中。

水晶宮

toto8 發表於 12-7-9 11:58
呢個唔係應該落細訂前做咩?如果落咗大訂先睇第一次,而到時買家提出好多問題要業主執,咁咪對業主唔公平? ...

自由立約, 這安排都是常見, 唔係唔想睇, 係有人住唔俾睇, as is basis 可以刪除, 變成附帶條件. 唔係個個都勁平幾十萬的.

男爵府

畀面勳章

howmuch 發表於 12-7-9 12:06
自由立約, 這安排都是常見, 唔係唔想睇, 係有人住唔俾睇, as is basis 可以刪除, 變成附帶條件. 唔係個個 ...
Sorry唔係好明,點樣"as is basis可以刪除, 變成附帶條件"?我地個臨時合約係講明以as is basis 出售,咁即係點呢?唔該晒!

水晶宮

toto8 發表於 12-7-9 12:12
Sorry唔係好明,點樣"as is basis可以刪除, 變成附帶條件"?我地個臨時合約係講明以as is basis 出售,咁即 ...

因為無看過樓, 又要買, 所以咪刪除現況的字眼.

男爵府

畀面勳章

howmuch 發表於 12-7-9 12:16
因為無看過樓, 又要買, 所以咪刪除現況的字眼.
但我係業主喎,刪除咗咪對我好不利?而且臨時賣買合約已經簽咗,講明以as is basis賣。問題係個買家簽時冇問題,簽完先話收樓前要驗樓,咁咪對我地好唔公平?又平咗又要俾佢驗!

水晶宮

toto8 發表於 12-7-9 12:24
但我係業主喎,刪除咗咪對我好不利?而且臨時賣買合約已經簽咗,講明以as is basis賣。問題係個買家簽時冇 ...

你地簽 as is 咪 as is 羅, 未睇簽 as is, 我就唔會, 保障邊邊? 好難講la.

男爵府

如果簽左AS IS 又平左比佢, 我就唔俾佢睇啦, 大家之前AGREE左架麻, 係佢自己反口又要求, 佢唔LIKE米自己撻訂囉 ......

最好問下你律師意見 ....

男爵府

畀面勳章

引用:如果簽左AS+IS+又平左比佢,+我就唔俾佢睇啦

原帖由 rentssp 於 12-07-09 發表
如果簽左AS IS 又平左比佢, 我就唔俾佢睇啦, 大家之前AGREE左架麻, 係佢自己反口又要求, 佢唔LIKE米自己撻 ...
我個師爺就話如果大家傾唔掂,就照臨時合約做,即係合約冇講俾佢睇樓,如果佢唔成交就檔佢撻訂,但我唔知係咪咁,所以係呢度問吓高人,睇吓係咪一定要俾佢睇。因我唔想到時俾佢告,要陪訂,而家好亂,唔知點。

男爵府

回覆 toto8 的帖子

師爺都咁講, 應該唔驚啦......

法律都係講白紙黑字麻, 有租約多數都無得睇啦 ....

BTW, 平30萬即係平幾多個% ?

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+toto8+的帖子 師爺都咁講,+應該唔驚

原帖由 rentssp 於 12-07-09 發表

師爺都咁講, 應該唔驚啦......
大概5-6%左右啦。最衰就係落訂時有租客,但我地應承咗會叫租客走,即係交吉樓。

禁止訪問

回覆:有冇試過冇睇樓就簽臨時買賣合約?

男爵府

咁樣你自己好RISKY喎, 萬一到時你租客玩野唔肯走, 你交唔到吉好煩架 .......

最好清走租客先交吉賣, 又可以睇樓唔洗平.....

首頁

尾頁

跳至