興趣嗜好

跳至
[電腦] Tape to CD/MP3

首頁

尾頁

大宅

Tape to CD/MP3

how can I transfer the Tape to CD or MP3 ?
都唔明why d 出版商仲出 tape 教材

thanks

大宅

Re: Tape to CD/MP3

The most easy way is to buy a mp3 player with line-in recording function. Something like this

男爵府

好媽媽勳章

或者駁去sound card既line in,再用audacity軟件錄!

複式洋房

迪迪仔 寫道:
或者駁去sound card既line in,再用audacity軟件錄!

我亦正想將磁帶轉CD. 要買唱機是否要留意有冇什麼特別OUTPUT掣? audacity 能否download? 買約多少錢?連接的CABLE是否紅白頭那種?不好意思, 太多問題了.

男爵府

好媽媽勳章

3kidsma 寫道:
[quote]
迪迪仔 寫道:

我亦正想將磁帶轉CD. 要買唱機是否要留意有冇什麼特別OUTPUT掣? audacity 能否download? 買約多少錢?連接的CABLE是否紅白頭那種?不好意思, 太多問題了. [/quote]

妳如果無唱機應該可以是但買部手提既都得,
有headphone output就得,跟住買一條cable,
2邊都係1個headphone頭就得,但我真係自己未試過架,
我係怕headphone個output細,怕唔夠大聲,
但係我估無問題既....(最好問人借黎試下先,d公公婆婆好多時都會有呢d機)

http://audacity.sourceforge.net/
audacity係免費架,又唔難用!

唔明再問我喇^^

複式洋房

迪迪仔
Thanks you very much! I will try it.
另一面是否插入電腦headphone位?

男爵府

好媽媽勳章

3kidsma 寫道:
迪迪仔
Thanks you very much! I will try it.
另一面是否插入電腦headphone位?

唔係呀,headphone位係出聲架麻,
唱機先係出聲,所以電腦就要係入聲位"line in",
就算all in one電腦都應該都呢個位,妳check下先^^

複式洋房

迪迪仔,
我一切已齊, 但不懂用軟件, 試了不成功. 可否寫出步驟啊. 真是不好意思. :-(

男爵府

好媽媽勳章

慢慢黎,一定得!

開個喇叭先,我怕妳tick左靜音呀!

跟住就開個軟件,來源揀返line in!

當妳播帶個陣就要click錄音喇!妳會見到中間條直線變成波浪,代表有聲輸入!

錄完就可以禁stop喇,之後將佢export出黎,wav/mp3都得~

完成!再用nero將個file燒成audio cd!攪掂!

複式洋房

如何開line in 果個晝面呀. 我一開audacity軟件, 就download stable :1.2.4 / windows 是否錯了? 入面好多softwares可downlond, 我應download便果先呀?
Sorry, so stupid I am :-(

男爵府

好媽媽勳章

Audacity 1.2.4b installer 應該係呢個

男爵府

好媽媽勳章

oh..原來唔係妳問題,係條link有問題甘喎,
不如妳俾個email我send俾妳!

複式洋房

迪迪仔 寫道:
oh..原來唔係妳問題,係條link有問題甘喎,
不如妳俾個email我send俾妳!

pls check ur pm. Thanks!!

複式洋房

迪迪仔
好多謝你, 我成功了

我如何可以一邊錄一邊聽錄到哪段呀? 我不知何時播完一首歌?
再次多謝你.

男爵府

好媽媽勳章

3kidsma 寫道:
迪迪仔
好多謝你, 我成功了

我如何可以一邊錄一邊聽錄到哪段呀? 我不知何時播完一首歌?
再次多謝你.

唔駛多謝!
妳line個度無mute度應該一開唱機speaker就有聲出個喎~
如果真係無都唔係唔得既,妳save as mp3,再用mp3 splitter cut佢出黎都得~

大宅

Thanks

首頁

尾頁

跳至