心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿仔一向情緒控制上都有問題,幾勁轉介後見了心理學家,證實有亞氏保加症,但估唔到原來c6也有,醫生話係c6遺傳,仔仔我可以接受佢仲細,可以教,但c6我真係就黎忍佢唔到,永遠都只係活喺自己既世界,唔譏同人溝通,將d事實扭曲,成日都話尼個世界係無好人...我明白佢有病自己都唔想,但我真係就黎唂爆喇

子爵府

仔都生埋??????點會而家先知你C6有問題?????你C6有做過評估嗎???如果無千其唔好對號人座.

大宅

回覆:c6同阿仔都有亞氏保加症

難為了妳

子爵府

回覆:pollybell 的帖子

我原本都唔知佢有,係之前同個醫生傾傾吓個仔既問題,之後無啦啦不停問c6d生活細節,細個到長大所發生既事,有無動過手,等等...
係個醫生同我講佢有的,佢話亞氏保加症係好難發現,同埋以前尼個症唔係好多人認識(期實唔係佢解釋,我都唔知係咩黎),我以前一直以為佢係性格上有少少問題,但婚後發覺我有時唔小心講錯一句嘢,或者佢會錯意,總之一挑起到佢d情緒佢就黎料,仲試過動手..

好似之前咁,我爸爸之前問佢借咗六千蚊,佢無話唔還,但後來發現末期癌症,我同c6講爸爸可能無辦遠,c6就話咁都無辦法啦,點知尋日佢問我d錢點,我咪話你唔係話唔港還咩?我同咗爸爸講喇,佢自己又話無講過,死都要我爸爸還,我嬲嬲哋咪同佢講話,好丫你要我爸還,唔該你首先將佢比你買樓嗰三十幾萬首期還比佢先啦,點知佢話係我嫁裝(大佬呀,你同我結婚時無錢,你比得嗰三千幾蚊禮金,但我爸就比幾十萬禮金,仲要婚後係無比過一毫子佢...),唔夠人講就話係2件事,仲話賣咗層樓根住還錢比阿爸..我爸已經病成咁,我唔想佢再因為我而擔心,影響病情,而家唯有啞忍...
其實尼d都只係一少部分,我而家發覺同佢越黎越溝通唔到,我問過醫生,佢話我老公d思想開始扭曲緊,要正視個問題如果唔係我同佢日後既路會好難行,但係我而家已經唔想同佢行

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

回覆:小俞林 的帖子

亞氏保加症係自閉症既一總,雖然沒有自閉症嚴重,但係無得醫,只可以減輕..佢哋一大一細咁樣,再加埋爸爸,我真係好辛苦,我自己都有情緒,但係又要睇諒佢哋....

新年12    發表於 12-7-11 12:56

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

既然見緊心理學家, 咁心理學家有冇教妳要點做呀?

同一時間發現最親嗰三個男仕都有病, 係好難接受嘅, 有情緒係好正常, 妳要好好照顧自己先呀, 多啲搵 friend 傾吓伸吓, 條路係難行啲, 但總會有出路架, 加油!

子爵府

emaine 發表於 12-7-10 09:51
我原本都唔知佢有,係之前同個醫生傾傾吓個仔既問題,之後無啦啦不停問c6d生活細節,細個到長大所發生既事 ...

http://iautistic.com/chinese/test_AS.php

你試下叫你C6測試下,可能唔係醫生所講(問幾個問題就判斷),又可能佢知道小朋友有問題,心情都唔好,所以相處有問題.

子爵府

回覆 catcat@cat 的帖子

謝謝你,但現一刻...已經有想離開佢既衝動,唔係為自己,而係為仔仔既將來...

子爵府

回覆 pollybell 的帖子

謝謝你,我尋日先同佢嘈完,尼幾日應該都唔會理佢住....

大宅

回覆:c6同阿仔都有亞氏保加症

或者換個角度,先不要認定c6有病(事實佢又冇睇過醫生,以前啲人叫壞脾氣,未發現自閉時)習中核心同佢傾有關兒子的問題,但千萬別埋怨佢遺傳此病比仔,咁絕對幫不上!二人共同照顧好仔仔,仔佢生佢一定鍚架嘛!也許對佢之「壞脾氣」有改善呢!

子爵府

回覆 creative28 的帖子

我原本都係咁諗,但發現原來唔處理我c6既問題根本幫唔到個仔,最近期既例子,有日仔仔因為著衫時背部卡住咗件衫著唔到所以發忟憎(其實我哋大人只要用手幫佢拉一拉就ok了),我仲未黎得切去幫佢,c6已經大叫,"你係咪白痴黎嫁",跟住阿仔已經嚇到喊晒....
唉...我已經同c6傾過無數次,但都係無用,佢唔單止對個仔係咁,對我都係,仲越黎越過份,但佢自己又唔覺自己有問題嗰吓先衰,我唔係唔愛佢,但2個比我揀我一定揀個仔先,所以真係好想走..但又.....

伯爵府

回覆+creative28+的帖子 我原本都係咁諗,

原帖由 emaine 於 12-07-10 發表

我原本都係咁諗,但發現原來唔處理我c6既問題根本幫唔到個仔,最近期既例子,有日仔 ...
妳只係一時未接受到個事實啫,唔好咁快就做決定啦!

妳因為老公有尼個病而離棄佢,但妳個仔同樣有尼個病,咁妳第日點面對到個仔呀?

子爵府

我唔係因為佢有尼知個病而想離棄佢,我想走既因係因為佢成日因為小小事而對個仔又打又鬧,仲要唔留手,個仔得五歲,情緒上已有問題,而爸爸又成日咁對佢...
阿仔聽爸爸講得多"尼個世界無好人,死差佬"之前已經成日講,得教咗佢好耐先無再講,我好怕c6咁樣會影響佢日後既成長

但我可以好肯定咁講,我無因為佢有病而想離棄佢,我想走係因為佢變得越黎越不可理喻,我同佢完全溝通唔到..但我到而家都係做唔出,因為我對佢仲有愛....

瑪瑙宮

醫生話要正視佢個問題, 咁醫生有無話點正視? 及點樣幫佢控制唔惡化?
您要顧細又要顧大, 真係好吃力, 您都要有足够休息呀.

伯爵府

回覆+catcat@cat+的帖子 我唔係因為佢有尼

我唔係因為佢有尼知個病而想離棄佢,我想走既因係因為佢成日因為小小事而對個仔又 ...
吓,原來佢唔只發自己脾氣,仲會出手打仔,咁又唔得!

咁其實臨床心理學家有冇俾咩建議妳呢?

大宅

引用:回覆+catcat@cat+的帖子 我唔係因為佢有尼

我唔係因為佢有尼知個病而想離棄佢,我想走既因係因為佢成日因為小小事而對個仔又 ...
長此下去妳可能壓力爆㷛,搵社工協助

子爵府

個心理學家臨走前叫我保重,真係嚇鬼死我....

佢約咗我下個月同c6一齊去見佢,再同佢傾吓,醫生講明係無得醫,而且c6已經咁大個人,而家只有令佢明白,點解自己會諗埋一邊,好多時未必係佢自己想,其實佢自己都控制唔到.....

c6都知自己有病,但係佢覺得自己無比個病影響,仍然堅持自己既所作所為係對的,重本諗住搵佢d朋友去同佢傾傾,但諗黎諗黎去先發現佢真係係也朋友,5隻手指數得晒,可以講真心話既得一個,但c6而家都好少同佢聯絡..唉~

子爵府

而家有社工跟緊個仔,佢都會跟埋我哋大人既嘢,但係佢早2日同我講佢要照顧個小朋友,所以已經辭咗職做到8月就走,而個心理學家因為要自立門戶,所以亦辭咗職,下個月將會係最後一次見我哋...大佬呀,c6佢已經唔係咁鍾意同人講自己d嘢,難得佢肯打開心窗,佢哋2個又咁啱差不多同一時間走,雖然會有第個社工跟,但我c6未必會肯同人傾家嘛

唉~你話個天係咪喺到玩緊我丫

首頁

尾頁

跳至