跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

男爵府

正川 發表於 12-7-11 15:04
如題
我同你一東一西, 我喺夏老威。住左幾耐呀?
我有全職返工, 我都覺得悶呀, 我住左好耐先至適應到呢啲半退休生活,而家學下做手工, 種下花咁囉。

男爵府

回覆:muimui313 的帖子

你果到好喎。日日陽光與海灘,正!飛返香港又近

別墅

回覆 muimui313 的帖子

Hi Hi muimui313, 好開心有人回覆我呀!! 我嚟左呢度兩年幾嗱, 上星期先攞到工作證, 但係仲未搵工呀, 我個仔未夠2 yrs, 我都唔知放唔放佢去day care好, 而且我英文唔係咁好, 都唔知有乜可以做, 好慘呀! 你就好啦, 有工返, 咁你小朋友係咪比人湊呀?

別墅

我住呢度唔近海邊架, 而且我返香港都勁遠架, 仲要轉機添, 我諗最少都要25個鐘先得呀, 你嗰度仲遠過我?

男爵府

正川 發表於 12-7-14 10:29
我住呢度唔近海邊架, 而且我返香港都勁遠架, 仲要轉機添, 我諗最少都要25個鐘先得呀, 你嗰度仲遠過我? ...

由夏老威返香港, depend on 航空公司, 可以揀中途停日本, 台灣, 菲律賓或韓國。我上次返就停台灣, 因為坐華航, 夠平。咁你返香港會停邊度架?
我都唔記得用左幾多個鐘, 不過應該無25 個鐘咁耐。

男爵府

Rebeccayu1 發表於 12-7-14 05:11
你果到好喎。日日陽光與海灘,正!飛返香港又近
係呀, 不過好怕海嘯呀, 試過兩次登高呀, 哈哈, 不過唔係重陽。pack哂野, 走上山等, 等到海嘯警報過先返屋企, 好痛苦。

男爵府

正川 發表於 12-7-14 10:27

Hi Hi muimui313, 好開心有人回覆我呀!! 我嚟左呢度兩年幾嗱, 上星期先攞到工作證, ...
我屋企人全部喺香港。得我兩公婆同個仔。
我個仔好淒涼架, 五個月大就俾人湊, 之後2歲幾去preschool. 佢日日1 1個鐘喺學校。佢而家返小學。
有工返唔等返唔等於好, 我舊年先喺呢度呻完, 年薪被減7千大圓, 好痛苦, 要節衣縮食。
去唐人街搵下有無工做, 唔駛識英文。

別墅

我都係得兩公婆同個仔係呢度呀, 屋企人都係全部係香港, miami無唐人街架, 唐人都唔係咁多, 香港人可以話無見過添呀,所以我都唔知可以搵咩工。

咁你仔仔宜家幾大呀?佢咪好獨立呢? 其實早d比佢適應吓都係好事嚟既,我如果搵到份工可以cover, 我都想比佢去daycare呀, 我地宜家星期日返教會, 佢只係去比人睇一個鐘都唔得呀, 喊到人地打電話嚟,要我地去湊返佢走,唉,無親人朋友係呢邊真係好慘,無自己生活咁, 痛苦~~

其實你有做野都好好丫, 起碼可以識吓朋友, 又可以有自己生活, 咁但係你放工使唔使煮飯架? 星期六日係咪放假?

男爵府

正川 發表於 12-7-15 02:49
我都係得兩公婆同個仔係呢度呀, 屋企人都係全部係香港, miami無唐人街架, 唐人都唔係咁多, 香港人可以話無 ...
咁有無啲旅遊業, 專做中國客架, 可能會受氣, 但都叫講中文麻。
個仔7歲, 佢都可以簡單咁照顧自己, 我有訓練佢, 佢自已沖涼, 但未識洗頭, 佢自己整果醬三文治, 去後園除雜草。

俾人湊, 頭一次你要留1﹣2個鐘, 之後一齊走, 第二次就留耐啲, 然後自已走, 但早啲湊返佢, 咁漸進式可能幫到。
你個仔幾歲呀? 慢慢黎。

我完全明白你感受, 我成日都覺得自己左撲右撲都係為湊仔。所以要搵間公司好flexible至得。
公司有機會去外地開會, 我都無份去。

我都想做家庭主婦呀, 但afford唔起, 夏老威啲野勁貴。日日趕頭趕命咁, 我要煮飯, 不過日日煮碟頭飯, 一飯一餸, 有時整熱狗就算。我份工有時假日要返工, 要同C6夾時間湊仔。

男爵府

回覆:請問有無媽媽住Florida or Miami架? 悶死我嗱!

Hello! Nice to meet u, I live in FL, which city are u live

別墅

我諗嗰D咁專業既行業我都係唔做得嗱, 我又無車牌, 而且我自己對呢度都唔係好熟。

等我試吓你個方法先,佢之前唔係咁架, 係有一次喊過之後,就每次都喊嗱。

其實我地都afford唔到, 但因為我之前無工咭, 無辦法, 因為雖然攞左, 但都唔知會唔會有人請我, 唯有老公頂住先,見步行步啦,我地連保險都無買,唉。。。。希望之後會好d啦,你有無msn架?不過你要返工, 都無我咁得閒成日上網

別墅

回覆 Amandacheng@18 的帖子

Hihi Amanda, 我住係Miami架, 你呢?

男爵府

引用:回覆+Amandacheng@18+的帖子 Hihi+Amanda,

原帖由 正川 於 12-07-16 發表

Hihi Amanda, 我住係Miami架, 你呢?
我住喺west palm beach, 我好少去Miami 的,去也是飲茶,同埋買西餅,我住個度都有茶飲,但係miami個d平d同埋似香港多d,我如去大多數去翠亨同埋去百佳超市,你有沒去呢?

別墅

嘩! 好開心呀, 我住係dadeland呀, 你知唔知係邊?其實我都唔知你住嗰度離我呢邊有幾遠,但係我成日都見到嗰個名,感覺好親切呀,哈哈, 百佳我知道有兩間,有一間好似係north miami,唔知你講嗰間係咪係嗰邊呢?至於嗰間酒樓我未聽過呀, 但係我估你應該係去北面, 因為嗰邊多d唐人同埋d野平d, 我住係南邊, 因為我係美國只係兩年幾,其實我唔係好識路, 加上我係認路白痴, 所以都一舊雲:)

你係呢邊好耐架嗱?? 好開心呀真係,哈哈!

男爵府

正川 發表於 12-7-16 05:46
我諗嗰D咁專業既行業我都係唔做得嗱, 我又無車牌, 而且我自己對呢度都唔係好熟。

等我試吓你個方法先 ...
慢慢一步步黎。你得架。我無用MSN 好耐, 而且公司個電腦, 咩都block哂。有時做哂野時, 悶到嘔呀。

真係好嘞, 你同另一個FL mom相認。咁就同聲同氣好多。Happy chatting!

男爵府

回覆 正川 的帖子

係架,東岸得New York多啲香港人,其他地方都係大陸人多。我住New Jersey,哩到多韓國人同大陸人。你慢慢就慣架啦。嚟到美國,所有asian一家親。ha

別墅

你係咪係呢度好耐架嗱?我成日都心郁郁好想返香港, 我係呢度好似無生活咁, 最慘係英文唔好, 一把年紀好難學嗱, 不過又覺得個仔係呢度讀書好似好D, 真係好茅盾.........

別墅

回覆 Rebeccayu1 的帖子

Rebecca, 咁你係度幾耐呀?有無返工呀?

男爵府

回覆 正川 的帖子

我中學嘅時候同屋企人移民過嚟。黎到頭果三年,日日都想返香港,好唔慣哩到。英文唔好又無friend喎。不過慢慢就ok,哩到環境係好啲,無論住,工作,讀書。係食方便無hk咁多好野食。尤其有小朋友,教育好啲,起碼唔使係香港比人洗腦先啦,hahaha. 唔使爭學位,爭床位。小朋友學野好快,佢地好快英文就落落聲架啦。
我有做野,full time. 你住得近唔近迪迪尼呀?我好鍾意去。hahah

首頁

尾頁

跳至