意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 125|主題: 39208

老公的生日願望

洋房

國民生產總值:46

老公的生日願望

各位女強人媽咪

兩天前係我老公嘅生日而佢嘅生日願望令我有点煩惱,佢希望我係"事業"同"家庭盡快取捨,我放咗產假後,初回到工作岡位的而且確係好BUSY但我好享受!但我個女每天只見到我兩個鐘,係咪好過份呢?由於我只係做咗亞媽三個月所以真係有啲矛盾!請大家比啲意見我啦!同類型嘅事有冇發生係你哋身上呢?

男爵府

國民生產總值:5774

Re: 老公的生日願望

MummyKatie,

很難說你是否很過份, 但我覺得你老公好過份, 他沒責任照顧bb嗎? 為何要你取捨, 而不是他取捨? 難保他的工作比你的還不夠穩陣, 到時他留係屋企揍bb都可以

洋房

國民生產總值:601

如果經濟許可, 緊係辭工唔做返屋企湊女啦, 我都唔知幾想, 不過老公份人工頂唔住.
小朋友大得好快, 成長一生人只得一次, 第一次叫媽媽爸爸, 第一次自己食飯, 第一次自己上廁所........ 錯過左就無架啦.
做份工做得幾咁成功, 榮耀都是上司、老闆or公司的.......

大宅

國民生產總值:3969

Super agree the following statement from wongnysw:
"小朋友大得好快, 成長一生人只得一次, 第一次叫媽媽爸爸, 第一次自己食飯, 第一次自己上廁所........ 錯過左就無架啦.
做份工做得幾咁成功, 榮耀都是上司、老闆or公司的"

I am not an agressive and career mind woman so that it seems very natural for me to resign after gave birth of my baby.

Anyway, it mainly depends on your own personality. If you really enjoy your career life and feel very boring on taking care of baby, then may be you can choose continue your job and find a helper to take care of the baby.

wongnysw 寫道:
如果經濟許可, 緊係辭工唔做返屋企湊女啦, 我都唔知幾想, 不過老公份人工頂唔住.
小朋友大得好快, 成長一生人只得一次, 第一次叫媽媽爸爸, 第一次自己食飯, 第一次自己上廁所........ 錯過左就無架啦.
做份工做得幾咁成功, 榮耀都是上司、老闆or公司的.......

男爵府

國民生產總值:9063

2019勳章

wongnysw 寫道:

好認同,不過經濟唔許可我咁做,我bb3個月了,我3月1日就要番工lu.好唔捨得bb呢

http://kawaii-kids.com/

洋房

Hi,
好多謝你哋嘅意見!其實我family經濟上係許可的,if not我相信我老公也不会提出但我實在今天未能取捨得到加上今天我才二十几歲,退休實在言之過早!哎!總之就矛盾!

洋房

Hi Yuenwa,
其實我以前對此類老公的意見都十分反感兼強硬,的而且我老公的工作係相當穩定的,但我focus的並不是雙方比較而係我對自己Career的追求及滿足感etc!所以有啲身边嘅朋友会覺得我攞苦嚟辛,可能大家角度唔同呱!

別墅

國民生產總值:925

我就覺得女人一定要經濟獨立, 你老公今日話比錢你駛, 唔代表佢一世比錢你駛,到你留係屋企唔做野, 佢又會yim你係王面婆, 話你無貢獻,不事生產等等.

我就有朋友為小朋友放棄自己大好事業, 係月入五六萬個隻, 好啦老公有一日話唔再愛佢,佢米人又老, 錢又冇囉!揾工人地又yim佢太耐冇做野, 唔請佢, 你話佢點算!

你好好考慮啦!

:-(

別墅

國民生產總值:551

我覺得無論係返工定係屋企湊仔, 都要你自己心甘情願, 同埋好樂意咁做, 你先會覺得快樂同享受. 以你個case黎講, 你似乎享受做野, 而係屋企湊仔只係你老公既期望. 你要預計一日24小時, 只係對住BB, 做家務(或者你有工人).....果種苦悶(如你唔enjoy), 真係好難頂, 會生出好多情緒問題, 自我價值懷疑(你都話自己得廿幾歲, 唔通就咁就退休?).....變成家嘈屋閉. 而你如果而家唔做, 第日出返黎, 係咪仲搵到同一類工或職位??

如果你真係鍾意返工, 不如睇時機搵份冇咁忙既工罷啦.

洋房

Hi 旦花湯,
好多謝你的提点,其實你朋友真係好大

洋房

parker,
睇完你所寫的"自我價值...."我覺得中晒我所想的,謝!
至於轉工就唔会了,因我做finance的好難轉工anyway thx a lot!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.