網購天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

您可以通過以下方式維權:與賣家協商並及時 申請退款
,如果賣家拒絕申請,您可以在申請退款3天後發起維權,要求淘寶介入處理。

請問淘寶介入處理會係點程序?會打電話比凡凡嗎?

麻煩各位jm

男爵府

介入處理會叫你UPLOAD 証據,
唔一定會打比你.

我其實好歡迎pm的.  

伯爵府

psr1 發表於 12-7-12 01:06
介入處理會叫你UPLOAD 証據,
唔一定會打比你.

UPLOAD 什麼証據, 旺旺記錄?會攪幾耐?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我試過幫c6買部儀器,收貨發現件貨保養條碼撕開左,件貨仲要變曬形,同賣家講,佢個客服一輪嘴話我唔識,又話我新手買家唔肯認係佢問題!我頂佢呀,我係4鑽買家,淘左四年幾,一直都未試過俾人咁話,c6本來話件貨用得算啦,叫佢保養返就ok,但係我頂住條氣,點都要求退貨,叫佢退,又唔肯,申請退款又拒絕,一氣之下申請維權,將所有相upload上去俾佢地睇,跟住淘寶打來問我情況,跟住三方會議,最後我退貨,淘寶就墊付左我退貨錢俾我先!所以有問題一定要企硬,如果賣家態度好啲,大家有商量當然唔需要行到呢一步,但係對方實在太寸,我只好維權保障自己利益!

I 大蚊豬   

男爵府

cindyheng 發表於 12-7-12 14:58
UPLOAD 什麼証據, 旺旺記錄?會攪幾耐?
你點解要退, 咪要咩証據囉.
我其實好歡迎pm的.  

子爵府

可線上叫淘室維權專家教你如何做 要upload什么等

http://vip.taobao.com/privilege.htm?target=22

男爵府

TamaCat 發表於 12-7-12 22:59
可線上叫淘室維權專家教你如何做 要upload什么等

http://vip.taobao.com/privilege.htm?target=22 ...
你V6?!
我其實好歡迎pm的.  

子爵府

回覆 psr1 的帖子

是呵, 你怎知

男爵府

TamaCat 發表於 12-7-12 23:12
回覆 psr1 的帖子

是呵, 你怎知
V6先用得維權專家. 呢D係你V6 呢D 專貴的VIP先可以用的服務呀.
V6以下者, 上來問吧. 呢度都好多維權專家.
我其實好歡迎pm的.  

伯爵府

psr1 發表於 12-7-12 18:19
你點解要退, 咪要咩証據囉.

我同一個賣家買左 2 件大件貨 A.108x43x100CM B 62*35*38 CM

但原來發现集運收到的係 2件 A的貨,我B的貨發錯了給他人,而他人又拆左件貨發現有發毛(係我打电得知的).............
咁我就同賣家講貨吾要了要退款...但賣家話要我幫他寄出 A的另一件貨比嗰他人先要給了單號先再處理.......我亦都有要求賣家退款給我再處理....

呢件事已攪左幾日,而賣家已經拒絕了退款申請,拒絕理由為:沒有收到買家的退貨單號。無法確定買家是否把貨給退了回來。也聯系不到買家。

問:賣家發錯貨我係咪一定幫他再轉發

唉...超煩

男爵府

回覆 cindyheng 的帖子

唔知你地最初點樣deal 啦.

呢d情況, 如果你想退錢. 就最好同賣家傾
如果佢旺旺入面承諾過你, 你寄出件貨比另一買家就退錢.
咁你就寄囉.
唔好理佢係唔係轉發, 你要退錢, 佢提供地址. 你完好寄出, 你就盡左責任架啦.

"不退貨退款" 你好難贏架.
我其實好歡迎pm的.  

首頁

尾頁

跳至