心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有試過同很蠢的同事工作嗎?

別墅

Re: 有試過同很蠢的同事工作嗎?

我就未試過同好蠢既同事做嘢, 但我亞頭又蠢又懶

禁止訪問

別墅

介紹佢地多d上來BK,就可以提升他們的IQ,EQ,BQ..etc.
:mrgreen:
因為...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

有啊, 以前老板打算請個人幫輕下我, 因為佢認為香港d嘢都容易, 想我專注大陸. 所以請左個有1年秘書同行政經驗個女仔返來, 仲要係我老板既秘書自己train左3個月先比我, 話唔想+重我工作量. 點知佢返我office第2日, 老板就過來我office, 老板叫佢幫佢copy文件, 佢阿姐竟然話唔識用影印機 老板傻左係度, 望住我好耐(我知佢好想鬧我, 但又鬧唔落, 因為個女仔先係第2日返我office). 所以老板只好死死氣叫我做. 之後老板話請我地吃飯, 佢講左間Rest既名同地址, 叫阿姐book位, 阿姐答佢:"老板, 冇電話哦, 點book啊?". 今次輪到我傻左啦...我叫佢打1083, 佢竟然問我打1083有咩用 之後都係要我自己打去1083自己book. 好啦, 去飲茶吃飯, 佢竟然頭托係枱上咩都唔做, 連洗下茶杯同針茶都唔識, 我提佢針下茶, 佢竟然話佢唔興擦鞋 小姐...呢d係禮貌 :-( :-( . 跟住next day佢就比老板炒左. 理由係做秘書同行政, 連最簡單既嘢都唔識做. 最慘連帶佢自己既秘書都比佢鬧一餐.

子爵府

唉,我相信每間公司都一定有d咁既人。
我又何嘗唔係丫,日日返到公司,
如果要叫佢做野,淨係話比佢聽點做,都要解釋一大輪,
有時叫得佢做,自己都做埋喇,
仲要成日大大聲講野,份人又冇禮貌,
老細都唔鍾意佢,不過又唔可以對佢點,因為佢對外講數好叻,
唉~......真係好煩,所以呢,我覺得間間公司都一定有d麻煩人架喇
:-( :-(

禁止訪問

禁止訪問

大宅

:-( :-( 有教既, 佢第1日來我所有嘢, 影印機, fax機, 電腦開機, coffee機, 熱水機.....都教1次(呢d係列排動作). 再講老板自己office既所有嘢同我office係一模一樣既, 因為佢秘書同我都唔想煩. 佢來我office同我去佢地office唔使再學 (唔係點會連老板秘書都比老板鬧). 只不過我地部影印機唔係好難, 你放張paper上去, 按一下制就ok. 如果做過1年秘書同行政, 連呢d最簡單既嘢都話唔識就

禁止訪問

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

親眼目睹一個餐廳老闆娘罵女收銀。

背景: 白粥10元, 單併粥18元, 各款粥類加鮑片另加$3

有個客話要白粥加鮑片, 個收銀員照落單收$13。

老闆娘好勞氣罵收銀:白粥邊有得加料, 白粥加鮑片即係鮑片粥囉 $18 呀, menu有寫鮑片粥$18架。瘦肉粥.魚片粥.牛肉粥呢d加鮑片先係加$3,收$21。 個個都食白粥加鮑片,我聽乞喇.................

女收銀員個樣仲好疑惑咁駁咀:個menu寫加鮑片另加$3丫麻..............

好蠢

禁止訪問

子爵府

哈哈!!!咁都得!

晴B媽 寫道:
親眼目睹一個餐廳老闆娘罵女收銀。

背景: 白粥10元, 單併粥18元, 各款粥類加鮑片另加$3

有個客話要白粥加鮑片, 個收銀員照落單收$13。

老闆娘好勞氣罵收銀:白粥邊有得加料, 白粥加鮑片即係鮑片粥囉 $18 呀, menu有寫鮑片粥$18架。瘦肉粥.魚片粥.牛肉粥呢d加鮑片先係加$3,收$21。 個個都食白粥加鮑片,我聽乞喇.................

女收銀員個樣仲好疑惑咁駁咀:個menu寫加鮑片另加$3丫麻..............

好蠢

民房

真係蠢都好,最弊果第d係你面前蠢,係老細面前醒嘅,就真係買佢怕。

大宅

其實我覺得蠢唔緊要,最緊要虛心學習、唔好串、唔好扮勁……
唉!我同部門嘅同事,真係蠢都不凸止、唔識又唔學人串、又唔問、一係問完學完第二日又唔識、仲要係度扮勁……
嘩!真係比佢激死…乜都要靠晒你去做?
佢哋都痴線…又唔見佢哋比埋份人工我! 真係想 ,都係要 先得!

別墅

我間公司都有d咁既人,係外國讀大學番黎,
咩都唔識,佢話唔知點解paper work呢d低層次既野都要佢做.佢係要make decision.
不過佢只係trainee,做野又冇sense,仲要係講佢又唔明,明又唔做,做又做錯,錯又唔改個隻

首頁

尾頁

跳至