產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

養兔兔的準媽媽

kakyu,
佢4歲時我收養佢架,佢好乖架,叫佢入籠就入,不過又好硬頸,唔想採你就唔採你,仲會發脾氣!佢唔係太黐人,以前佢孖生兄弟就相反,玩唔停,跟住晒。。。呢張相影得佢肥咋,其實好fit架!我個係仔,你呢?

別墅

Re: 養兔兔的準媽媽

我果隻係收養的,叫佢入籠就入架,基本上佢好聽話(囡囡),但只從我有左後放少左佢出來玩,同好少摸佢,我而家都煩緊阿b出來後怎安排兔兔的居住地方,可能會搬佢出露台,而家我清潔兔籠要帶口罩同手套.
你隻兔兔平日多唔多時間出來玩架?同食咩多?我果隻多食草同水果與菜.

大宅

有冇相呀?相體相呀,哈哈!我都係呀,未有BB前我係屋企都俾佢自出自入,而家好少放佢出黎,好彩冬天佢都鍾意睡覺。我等我老公清理多,不過我摸完佢,用消毒洗手液洗手都OK掛。佢都係鍾意我多D 老公唔同佢玩既!
我打算生完頭幾個月放佢入廚房,無計啦。。。
我個隻好挑剔,唔食草,只肯食兩隻日本牌的兔糧,好鍾意食粟米,鍾意甜既野:蘋果,紅蘿蔔,提子,橙,柑,椰菜,香蕉。。。見到餅餅未食都發癲,一俾佢,就會咬住四圍跳,好緊張,揀個靚位先食。。。

別墅

佢就唔喜歡食香蕉其他水果都喜歡食,喜歡食草仲好胃食一見我地食水果就好緊張咁四圍跳,不過我而家個肚好大啦,洗籠都幾辛苦老公會幫手不過唔會全部做晒 所以都好辛苦加上要上班 :-( .
你要上班的嗎?

大宅

我唔使返工的!
兔兔由我大肚到而家都未沖過涼,好彩係冬天,可以唔沖!老公未試過同佢沖涼,都唔知俾唔俾佢試好。。。
我個籠底鋪左膠袋,唔使洗,換膠袋就OK,另外用毛巾抹下個籠都OK喎!連個三角廁所都用保鮮袋鋪,再加木糠在上面,每日打個結,再換新的,好方便!

別墅

咁都好方便等我都學下你地先,我隻兔兔從未沖過涼 :lol:

大宅

三角廁所,用一個保鮮袋剪開,打開用,very good size!加木糠,有膠袋唔怕濕透!
兔籠我用白色垃圾袋剪開,上面加唔脫色既報紙(如果唔係腳底黑晒),每日換張報紙,掃下就OK。我隻兔兔識去廁所,所以籠底個網拆左,佢又唔使咁un腳!如果兔兔無柯濕濕便便都可以唔用報紙架,我隻老啦嘛,哈哈,又唔肯食草!
有冇相呀,send張黎睇下啦!PM 左 email俾你!

首頁

尾頁

跳至