夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的老公

我好屈悶呀,好想講下佢. :cry:
我地今年踏入第10年,個B兩歲半.有BB后,搬了屋,請了工人,生活style 改了,但跟的感情越 來 越 淡 :cry: :cry:
我唔知佢係米工作壓力,影向情緒.同佢講野,冇心機,冇耐性聽 佢自已認為岩,就岩,好主觀!!有時同佢講野細聲左, 佢會好文爭.好唔客氣咁對我. :evil: 久而久之,我唔想同佢講野,冇乜話題..但呢D問題,我半年前出現

(如果有野講,都係主要個女)
之前,我地有2-3次大吵,佢向我心中,已有條次...

我地冇第三者.只係大家都唔滿意大家.我有時唔開心,聽歌好感觸.會哭 :-( 我有遷就佢,但唔想助長佢態度)有時在諗,自己有冇選擇錯, 點解可以甘, 唔想同佢講野;長此下去,可能會攪到離昏 :-( 我唔想,因為我愛個女)
但我真的不開心,可以點....

大宅

Re: 我的老公

我的遭遇簡直同你一樣, 不過我結婚11年,個仔細個你,一樣有工人~但我多o左個'99' 同住.......同老公相處冇乜話題,好炆憎,唔客氣......亦非今時今日的事~算了吧!當日子耐o左自然便習慣, 耐不耐上來發洩o下會好一點
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

大宅

我老公都成日係咁, 好想去改變, 但真係好難改變, 試過軟功, 試過硬功, 試過唔出聲, 試過比面色佢睇, 等等等等...... 未結婚之前就有用, 但結婚大埋肚之後, 就唔同晒! 唉~~ 我都係得閒上來發洩下就算, 希望佢會知道明白! :-(

大宅

Ansonmame,

佢以前D脾氣冇甘差 :evil: :evil: 呢2年變得越來越利害,
我唔開心,黑面,唔出聲,佢見到重黑過我. 有時重借D意鬧.我唔想向女同工人面前鬧,甘米死忍
我係未諗到點解決呢個問題
Ansonmame 寫道:
我的遭遇簡直同你一樣, 不過我結婚11年,個仔細個你,一樣有工人~但我多o左個'99' 同住.......同老公相處冇乜話題,好炆憎,唔客氣......亦非今時今日的事~算了吧!當日子耐o左自然便習慣, 耐不耐上來發洩o下會好一點

大宅

:cry: 我老公又係好煩, 成日諗d野都唔理後果.....之前佢發哂脾氣話湊番個仔番黎返學, 亦都講明佢湊返學, 我湊放學, 買餸....好啦, 依家返咗2個月, 佢湊親果日唔係遲到, 就係食糖......你做唔到, 就唔好咁大聲話得啦.......好鬼煩

大宅

sukimama 寫道:
我地今年踏入第10年,個B兩歲半.有BB后,搬了屋,請了工人,生活style 改了,但跟的感情越 來 越 淡 :cry: :cry:
我唔知佢係米工作壓力,影向情緒.同佢講野,冇心機,冇耐性聽 佢自已認為岩,就岩,好主觀!!有時同佢講野細聲左, 佢會好文爭.好唔客氣咁對我. :evil: 久而久之,我唔想同佢講野,冇乜話題..但呢D問題,我半年前出現

我地冇第三者.只係大家都唔滿意大家.我有時唔開心,聽歌好感觸.會哭 :-( 我有遷就佢,但唔想助長佢態度)有時在諗,自己有冇選擇錯, 點解可以甘, 唔想同佢講野;長此下去,可能會攪到離昏 :-( 我唔想,因為我愛個女)

sukimama :
見到你個case,其實好多媽媽都會經歷過,你唔好唔開心啦!唔好:-(啦!唔好話你老公係咁對你,其實我老公都係咁,所以我覺得好多時唔開心真係無用,試吓用多啲方法去同佢溝通吓、傾吓計,我都好明白你嘅感受,好老實講句大家講嘢態度係一個好大嘅問題,以我&我老公為例:有時佢態度差啲(可能心情唔好時),我就會記住(因為條氣唔順),下一次我又會用番同樣態度去對佢同佢講嘢,好自然佢會好唔鍾意又會記住,最終只會令大家一直咁唔開心落去,所以而家我對住佢,唔會再同佢計較咁多,如果真係好唔開心我會同佢講我嘅感受,但係我唔會要求佢做番啲乜嘢,因為我知道我付出咗咁多唔等於一定有咁多收穫……
最緊要係自己開心!同佢一世人流流長,可以嬲得幾多、唔開心得多?
最緊要係珍惜現在嘅一切,如果真係好唔開心咪上嚟呢度同咁多位BK媽咪傾吓,睇多啲人唔同嘅意見,心情自自然然都會好啲!!

洋房

sukimama 寫道:

吾好吾開心啦, 遲下囡囡大個d, 到返學時, 妳咪可以全副精神放響個囡囡身上, 咪理個c6.
以前我的境況跟妳也相似, 而家每日我地都係跟囡囡玩, 從中, 我們的關係是改善了, 不致於冷戰中.

伯爵府

我老公就唔會帶工作煩惱返屋企,要個屋企好快樂.所以佢最唔仲意我比問題同壓力佢,佢要令到個家好完美,成日覺得用錢就可解決問題,唉~~~,我已家都化啦,等個囡大的再出來做野,搵返自己生活

大宅

cool_BB,

好多謝你呀. 我唔想同佢計交,好多時都"骨聲"吞左去.但真係好辛苦 :-( :-( .好多時我就佢,佢都係甘. :evil:
無論佢工司多野做,唔夠訓,心情差,唔舒服...都可以發脾氣

別墅

我老公都係咁, 出左名脾氣差, 講野語氣差而不自知.
以前差唔多成日為呢樣野炒, 密既時候一星期幾次, 成日令我好唔開心同喊.
而家我唔會再唔開心, 因為我搵到第二d野分散自己注意力, 唔再咁著緊佢及佢點對我, 或者碰著我心情唔好, 我會惡過佢, 會鬧番佢轉頭, 好彩佢都知驚.

如果你地老公改唔到, 你都只可以用呢d方法, 可以唔出聲, 唔還擊 (即以平常心, 當自己同隻癲狗一齊住), 但唔可以示弱(即係你好唔開心, 情緒大受影響或偷偷哭....之類). 得閒咪潤下佢, 等佢自己知衰.

複式洋房

唉!我老公咪又係咁,我大肚嗰陣佢就開始話我呢樣唔好嗰樣唔好,又話人哋啲老婆好好係我先咁衰,問佢有咩唔好佢講唔出,淨係話你自己反省吓啦咁 到生咗個女就完全當我唔存在 :-( :-( 仲叫我行埋一邊 :cry: 我大肚之前佢都好鍚我,唔知點解而家會咁 :-( :-( 我同佢只係結咗婚三年,佢對我已經完全無哂愛情,都唔知點算,唯有見步行步啦 :cry:

男爵府

當兩個人相處左咁耐, 好難勉會覺得悶, 隨之而來就會嗌咬, 我同我老公咪一樣, 成日都嗌咬, 不過我當

大宅

我老公又係wor...(我地一齊左12年), 近呢幾年真係脾氣差左, 平時都比我話下...而家有d咩唔岩...一話佢幾句(都唔係鬧佢, 佢都當你鬧佢...真係比佢激死, 之後我又認唔住氣又同佢嘈....有時係個仔面前都忍下, 不過轉頭都係忍唔住嘈左幾句).............最後都係比個仔話我地: 你地唔好打交 :lol: 我地先收聲 (我地其實係鬧交咋...仔 )

不過有時真係要一方面忍下...係鬧交既一刻停落來 (之後先慢慢傾番個問題~會比較好,千祈唔好放係心唔講出來)

大宅

嘆!!

我以為自己有問題,原來很多mama也有這情形.但我想我case 很差,因為...我連同佢"講笑"既心情都冇... :-( :-(

別墅

兩公婆會對對方咁唔好老皮,我覺得係因為知道對方走唔甩,而且感情淡左,所以唔再珍惜,亦冇顧忌,先至會咁易發忟憎,冇耐性同唔再克制自己既脾氣同態度.佢地對朋友,同事會唔會咁呢?係唔會!因為第二d人唔會忍佢地.

忍耐係有必要,但唔好啞忍,必要時要發威同發火,如果唔係就變地底泥.

我老公dtelephone manner好差,態度差同埋聽完佢電話可以令你情緒低落食唔落飯,我非必要都唔同佢講電話,至多send sms, 唔想俾佢搞到冇晒mood.
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至