意見反饋
義工

家庭理財 今日: 46|主題: 40768

有無人知邊間銀行或股票行的手續費低

子爵府

國民生產總值:10449

有無人知邊間銀行或股票行的手續費低

有無人知邊間銀行或股票行的手續費平d 同低d ka.

如存倉費
轉實股手續費
派息手續費

子爵府

國民生產總值:10017

2019勳章

Re: 有無人知邊間銀行或股票行的手續費低

交行冇存STOCK FEE,好似恆生每月要收十元,其他銀行要收年費,交行就冇,你可試下

侯爵府

國民生產總值:22768

2019新春慶豚圓 2019勳章

我聽同事講中銀平wor, 來回$160
我響HSBC玩, 來回約$260

子爵府

2019勳章

心心 ,
請問來回是否買入和買出共收160徦如30000會收160但好似冇咁平喎,恆生收260左右,而交行都差不多,但听聞中銀每年都收年費喎.如果中銀咁平的都想轉用,有冇人用中銀呀?

子爵府

國民生產總值:12963

中國銀行commission現在是0.15%,minimum $80. 政府tax等另外0.112%
=> 買30,000比$80+$33.6=$113.6.
=> 買60,000比$90+$67.2=$157.2.

賣既計法大致一樣.

另每半年(5月底及11月底計)有貨就要比存倉費,通常係比minimum$100, 除非你真有好多好多手.

轉實股手續費: 好似每手$3.5, minimum$30 (每隻股票計)
派息手續費: 0.5% or $20minimum.
以上兩者好像間間銀行都差不多?

以下為節錄明報:

散戶「幫襯」銀行買股票,雖然感覺上較「穩陣」,但各項手續費亦較高,一般佣金收費達0.25%以上(最低收費100元),而且每半年收一次存倉費,存入股票亦可能會收取存入費,而手上股票派息時,亦要繳付數十元的代收股息費用,正所謂「小數怕長計」,對喜歡「長

子爵府

2019勳章

請問政府tax吾系間間銀行一樣嗎?只系前面收的不一樣吧

子爵府

2019勳章

circleda ,

請問你每半年比一次是否指每一隻股票,如果我手頭上有十隻股票都系蚊股,咁系米都系比一百元定系有几多隻就比几多次呢?

子爵府

2019勳章

這是交行收的費用,請問貴嗎?
例: 計 算 結 果
本金: 30,000
佣金: 100
印花稅: 30
交易費: 1.5
交易徵費: 1.5
應付金額: 30,133

計 算 結 果
本金: 50,000
佣金: 125
印花稅: 50
交易費: 2.5
交易徵費: 2.5
應付金額: 50,180

子爵府

請問政府tax吾系間間銀行一樣嗎?只系前面收的不一樣吧

=> Yes

請問你每半年比一次是否指每一隻股票,如果我手頭上有十隻股票都系蚊股,咁系米都系比一百元定系有几多隻就比几多次呢?

=> 中國銀行應該係以每手計$0.15, minimum $100. 不過你最好問下, 因為我係佢收我錢之前已經轉走左.

這是交行收的費用,請問貴嗎?

=> 好明顯係貴過中國銀行, 少數怕長計麻. 不過如果其他戶口都在交通又唔同諗法. 重有幾多即時報價先? 中國銀行basic 有每月500次, 每5萬transaction再送200次.

大宅

國民生產總值:2316

我想問永亨同中國銀行比,邊間收得貴呀?

thank.

子爵府

2019勳章

報價就有五百次但有買賣會再送,我今個月就有一千次啦,除左個COMMISSSION 0.25貴過中銀,其他雜費系吾系每間銀行一樣呢?

子爵府

circleda, 心心, chrischeung, 唔該晒 你地. 你地真係好o力 wow, 尤其chrischeung & circleda 真係師傅

Circleda, O甘中銀開戶貴嗎

子爵府

梗唔係啦,D銀行成日陰d陰d抽水, 其實都好難比較. 比如你日中炒幾轉既, commission rate 就好緊要. 但係比較貴既恆生hsbc就可以set止賺/止蝕盤(聽講), 有人會覺得用得上一次都可能賺多/蝕少幾千, 物都抵返, 所以要睇下你自己要物羅!

chrischeung 寫道:
報價就有五百次但有買賣會再送,我今個月就有一千次啦,除左個COMMISSSION 0.25貴過中銀,其他雜費系吾系每間銀行一樣呢?

子爵府

?-( 唔明點解咁問?

中國銀行既證券戶口係附屬在saving account的(我想其他銀行也是), 你想買股票一開波想會存幾萬掛, 應該唔使手續費.

-------------
circleda, 心心, chrischeung, 唔該晒 你地. 你地真係好o力 wow, 尤其chrischeung & circleda 真係師傅

Circleda, O甘中銀開戶貴嗎

子爵府

circleda, 我睇有d 銀行開估票戶口要錢. so 問下jet. 你地一般係唔係係估票行開戶ka? 鴻財mong 個d 有無free 報價ka?

子爵府

ianmami: 你買股票定估票呀? :lol: :lol:

鴻財網收費按此 有無人Comment 下好唔好呢?

我現在用中銀集團既中銀証劵, Commission 同中國銀行一樣, 但存倉平好多, 每月只係幾毫紙. 現金在其戶口重有利息(2.5%now) 唔知其他證券行有無 ?-( ?-(

因為個人鍾意投資同平時用錢分開睇, 咁樣就會清晰d.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.