意見反饋
義工

產前產後 今日: 2|主題: 241050

你地生完幾耐先開始保身, 要食乜架?係咪真係需要保呢?

大宅

國民生產總值:2360

你地生完幾耐先開始保身, 要食乜架?係咪真係需要保呢?

你地生完幾耐先開始保身, 要食乜架?係咪真係需要保呢? 聽人講又話唔好咁怏就保。總知原來生仔係一門好大既學問來的, 同意嗎?
有平野賣: http://www.flickr.com/photos/[email protected]/

該用戶已被刪除

Re: 你地生完幾耐先開始保身, 要食乜架?係咪真係需要保呢?

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 你地生完幾耐先開始保身, 要食乜架?係咪真係需要保呢?

sophie&sara 寫道:
等d惡露清晒就可以大補,如果唔好好保身身體會好差.好易傷風感冒而且過咗100日要補身體都未必會吸收得好

agree
我嗰時我咩都唔識,奶奶陪月佢只識煲木瓜湯,其他咩都無
而家我生完都2年幾隔個星期就病
仲有呢個係醫院護士同我講坐月其間最好唔好比d病人lai探你傳染到會好危險ka(我就係咁我同呀b大病一長)

大宅

國民生產總值:4233

我是順產, 所以在十二朝吃薑醋補身, 過了2-3日就飲冬蟲夏草燉烏雞, 我無等惡露清晒才吃補.

kellyly你唔應該喝木瓜湯, 因為這是寒涼湯. 除非你餵母乳, 但都要等生完3個星後才可以飲, 還要煲上2個鐘, 還要將木瓜炒過才煲. 你99有少許靠害, 不過佢有陪月都好好.
咁你現在有冇得閒煲啲湯水作調理身體呀.
我有好介紹, 但一定要有病唔飲得.
清燉雞汁─將雞洗淨, 去皮去肥, 中間開一刀, 燒一鑊滾水, 放一隻大碟, 上邊在放一隻倒轉湯碗, 再將隻雞放在湯碗上, 燉9個字(45分鐘)就可飲. 記得隻碟大過隻雞. 最好一星期吃一次. 你不妨試吓.
我個要好fd都是這樣調理好身子. 佢前夫阿媽, 又喺唔識煲湯水. 佢有咗後日日煲花旗參瘦湯比佢飲, 3個月到就小產咗, 太寒涼, 做手術後又冇調理身子, 同你一樣隔幾日就病, 成日占寒占凍, 重因此事同佢前夫冷戰, 我得知後, 教咗這方法等佢補身, 佢初時不太信, 因太忙冇時間弄此湯, 佢就將此湯介紹比佢家姐, 佢家姐喝完都話身體好咗. 佢現在同另男人一起還生咗肥肥白白bb.

王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

複式洋房

國民生產總值:399

我都係飲雞汁+鮮奶煲補身的(開刀生),坐月12朝後日日都有飲,直至現在2個月多D,媽間唔中都有煲比我飲,今晚會食薑醋(惡露+月經清晒),媽話坐月婆一定要補到100日咁先會身體好wow。

大宅

國民生產總值:1559

Hi Sanie,

Can you tell me how to make 'chicken juice + milk"?

複式洋房

跟alvinchanmama嘅製法差不多,將雞去皮去肥+水放落煲大約45mins - 1.5hrs,接近煲好放一盒脫脂奶煲滾便可,我沒有落鹽都會好好飲ga(如你喜歡清清哋),試吓啦。

大宅

I am now about 6 weeks after giving birth la, but not yet 'bo', coz i c-section and unfortunately, i get a cough right after give birth, i will try this after i recover, thanks a lot! ( but i try to eat a chicken a day, just remove skin and fat than steam)

複式洋房

mug 大家咁似嘅,我又係CS嘅,剛滿月後我老公傳染D 咳比我,到而家都未好返呀,但我都有飲雞湯ga。

別墅

國民生產總值:918

alvinchanmama,

清燉雞汁, 我有d嘢唔明呀!

1. 中間開一刀, 係米係肚度?
2. 再將隻雞放在湯碗上, 係米肚向上? 係唔係等d汁流落個碟度?
3. 燉9個字, 大火定細火?
4. 最後需唔需要調味?

唔好意思咁多問題.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

alvinchanmama

我係喂母乳同開刀ka,我生完第2日,佢已煲比我飲,我唔知要炒過才煲,99只係去左d核連皮煲我覺好難飲,我只飲1碗.
清燉雞汁---我都有聽過,但要我自己去買我懶
最慘我always病呢,我買左鹿茸,但.................

:-( :-( :-( :-(

大宅

Yes, very poor,can't eat many things, i didn't drink any chicken soup, just eat steam chicken.
All the 'look yun', 'sum' can't eat yet, but i have tried to drink 'don chung har cho' soup lor.

子爵府

國民生產總值:10929

如果開刀既話, 仲可唔可以補架? 同埋如果想餵人奶唔係要勁飲木瓜同魚湯咩? 請大家指教指教呀~

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.