意見反饋
義工

家庭理財 今日: 18|主題: 40793

有無人揸3328 和 939? 咩價位放好?

別墅

國民生產總值:796

伯爵府

國民生產總值:18453

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

Re: 有無人揸3328 和 939? 咩價位放好?

我揸939, 今日3.775放左啦. 因自己2.925入, 都有可觀profit, 我又擔心H5N1殺到來時MARKET會DROP得快, 我信會有得升, 但都係安全D, 袋袋平安.
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

複式洋房

國民生產總值:450

Re: 有無人

[quote]
Karly媽咪 寫道:
有無人

別墅

其實,我已經賺咗30%,不過,覺得兩隻股票都仲有得升,所以,唔知好唔好放. 如果放咗又唔知邊隻可以升得咁勁!

[quote]
blueblueclub 寫道:
[quote]
Karly媽咪 寫道:
有無人

複式洋房

[quote]
Karly媽咪 寫道:
其實,我已經賺

複式洋房

國民生產總值:457

我都有揸3328,$3.35買入,我自己就會長揸,現時無打算放.我覺得,有時買咗D 好的股票長揸仲好過炒來炒去.

別墅

今日 $3.7喎,set $3.95 止賺,ok?

好難賺到最盡喎, 專業分析員都做唔到啦係咪?

個人認為, 939上升空間重有, 我自己現階段上望3.8蚊, 以3.5為止賺位

當佢沖過3.8, 我會上望4蚊, 止賺住為3.7, 如此類推

複式洋房

Karly媽咪 寫道:
今日 $3.7喎,set $3.95 止賺,ok?

[quote]

好難賺到最盡喎, 專業分析員都做唔到啦係咪?

個人認為, 939上升空間重有, 我自己現階段上望3.8蚊, 以3.5為止賺位

當佢沖過3.8, 我會上望4蚊, 止賺住為3.7, 如此類推
[/quote]

止賺位唔係咁set架, 係set係低過現價但高過你既入貨價

舉例, 你入價係3, 現價係3.7, 咁個止賺住就set係3.7樓下少少

個做法係預防升市後既大回吐, 因為極少人可以係最高位放出去, 咁就高位低少少放

別墅

我都係咁上下買入,係過年前買,揸到依家,好似長揸長升,我諗佢唔會跌番落$3.5以下,所以,可以會再買入d,長揸,但下次唔知咩位再入貨呢?  

StanleyChan 寫道:
我都有揸3328,$3.35買入,我自己就會長揸,現時無打算放.我覺得,有時買咗D 好的股票長揸仲好過炒來炒去.

別墅

Blueblueclub

你好prof 呀!

除咗939 & 3328, 仲有咩好股值得入呀? 536 ?

[/quote]

止賺位唔係咁set架, 係set係低過現價但高過你既入貨價

舉例, 你入價係3, 現價係3.7, 咁個止賺住就set係3.7樓下少少

個做法係預防升市後既大回吐, 因為極少人可以係最高位放出去, 咁就高位低少少放[/quote]

複式洋房

[quote]
Karly媽咪 寫道:
Blueblueclub

你好prof 呀!

子爵府

國民生產總值:10019

2019勳章

系呀我都系最怕h5n1我可能會系五月前會放,我覺得六七月會系股災

別墅

嘩 H5N1 真係好大鑊喎, 如果依家放晒d 股票, 等跌市再趁低吸立都好喎

子爵府

國民生產總值:10019

2019勳章

其實系米要留番一半錢,等下個市跌到好平再入貨,03年97年仲有几時股災呀,系吾系五至八年一次呢?如果到時冇錢買米好難番身

大宅

國民生產總值:2174

所以有人話投資d錢一定要係閒錢先得.

複式洋房

國民生產總值:299

chrischeung,
點解你會咁覺得0既?
係咪有d咩先兆呀?
chrischeung 寫道:
系呀我都系最怕h5n1我可能會系五月前會放,我覺得六七月會系股災

男爵府

國民生產總值:7995

it would be a golden chance... in 03 year, we lost the chance to buy more stocks when Sars came...

[quote]由 chrischeung 於 2006-02-15 18:13:43由 chrischeung 於 2006-02-15 18:13:43

系呀我都系最怕h5n1我可能會系五月前會放,我覺得六七月會系股災quote]

複式洋房

國民生產總值:467

但係六七月已經過咗流感高峰期

子爵府

國民生產總值:13831

買國企致勝之道:忍

《中資股精選–經濟通資深分析員羅國森分析》急升3日之後,萬千寵愛的建設銀行(0939.下稱建行)終於回吐了,昨日(16)收市報3﹒55元,下跌0﹒125元,或3﹒4%,但交投仍然非常活躍,連續4日高踞成交榜榜首,特別的地方是,她的成交額遠遠拋離活躍榜榜首的常客匯豐(0005),反映資金是一面倒流向中資股,甚至連散戶至愛的匯豐也要靠邊站了。至於交通銀行(3328.下稱交銀)則連續兩日回吐,昨日收市報4﹒625元,下跌0﹒075元,或1﹒6%。

日前我在本欄曾建議,建行在現水平(當時是3﹒675元),如果已經持貨的投資者,又打算長線持有,最好按兵不動,但如果不打算持有太久,則可以3﹒50元作止賺位,如果不跌破,就繼續向上望,萬一跌穿3﹒50元這個稍偏高,但仍算合理的價位,就先行套利。

建行回至3﹒20元可低吸============

我要再補充一點的是,如果股價再回落至3﹒20元水平,可以跟其他未入市的投資者一樣,在這水平再入市。如果事與願違,股價跌穿3﹒50元後(即是閣下沽出後)又再回升,就不要貿然再追了,因為錢是永遠賺不完的。

我認為,買中資股要賺錢,一字記之曰:忍!

在我印象中,沒有一隻中資股的股價不是大上大落的,最早一批上市的國企(1993年上市)固然如此.就算97年前後上市的一批,質素已經算較高,但她們的股價在2002及2003年時也是非常低沉的,你要買,多多都有供應,價錢再便宜者也有,只看你有沒有膽子買!

再說近一點,就算兩年前上市的中國人壽(2628),上市初段也是非常風光,股價在短時間內高見7元之上,但其後在一些負面消息影響下,股價拾級而下,最低曾跌穿4元,高低位相差40%多,所以,如果大家要買,最需要還是耐性。

中資股波動大宜分段吸納===========

又例如去年光芒四射的中移動(0941),2000年科網熱潮時,股價也曾經升至70元水平,但科網泡沫爆破後,股價也曾跌穿20元水平,高低位更相差70%!

這種現象反映中資股作為一個發展中市場的公司,容易受到資金流向、國家政策、公司管治等問題影響。

今日建行無疑是萬千寵愛在一身,但我相信,建行股價的升途,絕對不會平坦,其中最大的風險是公司管治(大家想想中銀香港(2388)年前發生的劉金寶事件就明白),而競爭壓力也是未來一個調整的最佳藉口!

當然,正如我在本欄所說,當未來一兩年,更多中資銀行來港上市,供應增加後,建行的股價也不會一面倒地吃香了!

所以,要買中資股,除了忍功要了得外,也可選擇分段吸納的策略!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.