跳至
[2005年] 用米水開奶

首頁

尾頁

別墅

用米水開奶

請問有冇媽咪已經開始用米水開奶比bb飲呀?其實我覺得女女都唔算太熱氣,但d老人家話3個月已經可以用米水開奶,等佢開胃d.

男爵府

Re: 用米水開奶

我bb滿月已經有咁做. 1week1次, 但宜家就間中當水咁俾佢飲, 因為我加左奶俾佢, 如果仲用米水開會怕佢個胃仔消化唔到.

子爵府

滿月後日日都有煲開奶
粥水係清熱易d 消化
飲左大便都靚d, 眼屎都少d 架
henhen 寫道:
如果仲用米水開會怕佢個胃仔消化唔到.

大宅

大宅

我兩星期前已經開始每日有兩餐用米水開奶比囡囡飲,冇問題喎,佢日日都有大便及明顯地比以前飲多左奶。

男爵府

其實係健康院個姑娘講....

事源係我加左奶粉俾佢(5oz --> 6 oz)之後, bb一日ng ng 4-5次, 我問姑娘點解, 佢就話可能消化唔切, 當時個姑娘係側問我有冇俾米水開奶, 我見佢咁惡, 我緊話冇啦 (其實係有)! 佢跟住就咁講:如果仲用米水開, 佢個胃仔更加消化唔到! 攪到我都有d驚, 以為係我攪成bb咁, 所以都少左俾佢飲, 只係間中俾佢當水飲咋.

別墅

咁我女女已經唔多鍾意食奶,再加埋米水會唔會令佢消化唔到而更加食少D呢?

大宅

I use red rice + white rice
我只講事實

男爵府

一仔都有用米水 (紅米 + 白米) 開奶, 仲食多左添, 真係好~
[/url]

大宅

我啱啱用米水開奶,但d奶粉溶唔哂,我個女重勁啜,但啜唔到,個樣都幾好笑.我要成支奶倒咗再用水開過,點解會咁呢?d米水又唔係好杰,你地點開法架?

子爵府

dream_dream,
注意d 粥水唔可以太熱唔係會破壞奶粉營養
你試下"整暈"支奶耐少少呀....
睇下得唔得....好野黎架粥水

子爵府

henhen,
有個好熟既e生+接生姑娘朋友同我分享架:-
健康姑娘好多受奶粉公司影響:奶粉好有營養, 唔使用粥水開, 如用既, 食少d 奶粉,唔係奶粉公司米賣少d, 利益問題
-健康姑娘米又教我開足奶粉照足指引分量, 最後米食到我個b 消化不良all ngng 唔出

湊第一個我米又俾姑娘話唔好用粥水開奶, 唔聽阿媽講, 搞左幾日, 最後都係老人家經驗之談方法好....
奶粉甘熱氣, 食食埋埋積左係身體, 粥水米清晒身體既熱氣野
多大便米好囉, 去晒d熱氣野, 唔通積係身體內好呀??
只要睇下大便有無好似蕃茄銀出現=唔消化

我bb一飲左粥水就無蕃茄銀, 就好靚既便便

e上是本人既愚見供分享

別墅

咁用米水開奶,奶粉份量要唔要減少d架?

大宅

Ecdc 寫道:
咁用米水開奶,奶粉份量要唔要減少d架?

唔洗減少架
我只講事實

大宅

小小愚見分享

1) wanwan 飲完米水後.....厚厚利怠消失了
(之前試過十種方法也不去不到脷台)

2) red rice 鉄質很高..有時可混入白米...or brown rice 等等
我只講事實

複式洋房

請問各位,bb飲完米水後,會唔會再吸收又肥d,我覺得佢已經好肥仔,又無熱氣跡象,係唔係就唔使飲米水?

子爵府

Wisdomma,
有d 老人家講bb夠肥可以唔使飲粥水
唔知邊句真啦

侯爵府

Ecdc,
please check pm!

別墅

前日用米水開奶,但囡囡第二日就摟肚痛,唔知關唔關事呢?

複式洋房

我想問一日飲幾多餐 ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至