意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 63|主題: 127744

究竟係唔係真係唔可以對個工人0甘好?

洋房

國民生產總值:445

究竟係唔係真係唔可以對個工人0甘好?

我工人黎左個幾月, 整體上算okay啦!
不過有天我同佢講, 原本洗頭水, 沖涼液, 內褲, M巾...等等, ,應該唔包(不過佢一來既時候, 我全都有買比佢), 我話agent都有同你講啦! 不過如果你鐘意用都可以用, 唔鐘意你就自己買啦! {我都未講完, 佢就答我, agent冇同佢講, 仲馬上變面) 知後就唔多鐘意0甘補多一句"太太好好" 
其實日常生活中, 我都有同佢傾吓計, 關心吓佢! 好多朋友就叫我唔好對佢0甘好, 因為返唔到轉頭!
我想問吓各位媽媽, 你地既工人, 會唔會"始"住你對佢, 日子久了, 就會差d呢? 你地又會唔會叫自己唔好對工人0甘好呢? ?-( ?-(

大宅

國民生產總值:4096

Re: 究竟係唔係真係唔可以對個工人0甘好?

該用戶已被刪除

象牙宮

國民生產總值:209212

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無論邊個喺一間公司做得耐都會滑晒牙, 開始"拿"西. 要防止哩啲現象出現就係要同佢哋保持距離, 發覺有乜嘢做漏或做得唔妥當都要同佢哋講, 唔好因為佢做得耐就唔好意思話佢, 唔出聲, 如果你唔出聲, 佢哋會越嚟越離譜.

洋房

真係唔該晒sophie&sara & Dorami媽媽
我想我都要同佢保持適當既距離, 因為未來既日子話長唔長, 話短唔短, 日日見住, 我都想大家好到尾! :wink:

大宅

國民生產總值:1692

唔係唔可以對個工人好, 而係要比佢知道有d好唔係必然既。我覺得對個工人fair enough已經ok, 真係想獎勵佢的話就要話得好清楚你比佢既係獎勵同埋係因乜而獎, 唔係take it for granted。我自己覺得僱主同工人幾好感情都好, 都要成日記住兩者之間係有個主僱關係, 保持d距離係要既。

珍珠宮

國民生產總值:40803

smallpiggie 寫道:
唔係唔可以對個工人好, 而係要比佢知道有d好唔係必然既。我覺得對個工人fair enough已經ok, 真係想獎勵佢的話就要話得好清楚你比佢既係獎勵同埋係因乜而獎, 唔係take it for granted。我自己覺得僱主同工人幾好感情都好, 都要成日記住兩者之間係有個主僱關係, 保持d距離係要既。

me 同 工人ge 關係算ng 差, 我對佢好似自己妹ga, 不過我會好six分ben d 時間我係僱主, 佢係工人, so 而家同佢start 第二年contract, so far 佢ng會似熟賣熟

男爵府

國民生產總值:8182

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都同 smallpiggie 講的一樣, 就算個工人做得幾好, 我覺得都要保持距離, 因為人心難測!

大宅

國民生產總值:3581

sophie&sara 寫道:
日子久了唔代表個工人就會差d呢!只係如果妳一早對佢太好,佢會習慣咗認為好多嘢都係理所當然.

同意!開始一定要表明自己要求及立場, 你唔係對佢地太差就ok, 自己都係過來人, 以前d朋友點講, 自己都覺得佢地離鄉背井, 對佢好d自然佢都會對番我地好d, 我唔排除有d工人都好好, 但整體來講都唔多, 特別依家d質素好差, 好多都係呃飯食....所以依家有經驗都後悔當初同佢太close, 雖然我工人都ok, 但d大話多到我對工人失晒信心, 唔想再請工人....

複式洋房

國民生產總值:440

絕對同意....因為人心真係難測
smallpiggie 寫道:

大宅

國民生產總值:4507

贊成
DoReMi媽媽 寫道:
無論邊個喺一間公司做得耐都會滑晒牙, 開始"拿"西. 要防止哩啲現象出現就係要同佢哋保持距離, 發覺有乜嘢做漏或做得唔妥當都要同佢哋講, 唔好因為佢做得耐就唔好意思話佢, 唔出聲, 如果你唔出聲, 佢哋會越嚟越離譜.

大宅

國民生產總值:1243

我地兩公婆同個工人感情都幾好, 有時有關屋企或者bb既野我地都會問下佢意見, 有時又會同佢傾偈, 問下佢係印尼既野, 從而知道佢既野多d, 但係當佢係屋企既一份子之餘, 我地都會比佢清楚知道大家既賓主關係,做錯野都係會話佢既.

試過佢處理bb好錯(無乜危險意識), 我地兩個都一齊好嬲咁鬧佢,我直頭嬲到喊唔想同佢講,我老公話佢知太太未試過嬲到咁樣,而事實上佢都未見過我發脾氣鬧人,所以佢知道我真係好唔開心. 之後我地嬲完平心靜氣同佢傾,話比佢知下次要點做,佢都好接受,無因為呢件事而影響大家既關係.

所以我覺得佢做錯係要話/鬧,但係一定要比佢明白錯係邊到同埋點樣改善同處理,仲要教佢唔明就要問,如果唔係佢只會淨係識得驚.

民房

國民生產總值:30

保持距離+驚覺,我比舊工人偷左成10萬+各項eg相机、油、洗衣粉等,她做了8年, 月薪4750.- , 走左才知原來家中老人冢的棺材本被偷清, 大家太 close 根本沒想過會這樣??? :-( :-(

洋房

其實由佢第一日黎, 我就同佢講, "我對你好, 你都要對我地好" 我希望佢會真係明白! 也因為佢係第一次來港, 我都想佢唔好唔開心, 所以我都有成日問佢, 關心佢! 但我真係估唔到那天因為0甘少既問題, 佢竟然黑面, 加上我出發點都係對佢好既! 所以我真係要從新要考慮我同佢相處既態度同方式!
好多謝你地比我既意見!

珍珠宮

國民生產總值:44673

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

係 :evil:

男爵府

國民生產總值:7239

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章

SURE!!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.