論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印印打仔

本人昨天晚上翻看偷拍,發覺印印打兩歲仔仔. 心痛非常,整夜難眠.現希各位求教:
1.仔仔在搬枱玩,弄濕地,印印見倒即大叫'NO' 及打手掌兩吓,有否犯法,可否炒尤不補糧叫她回鄉.

2.仔仔拋野,印印見到即打手掌, 其後更打乎臂.

我們平時BB百厭時,我與先生也有打手掌兩吓及跟他講道理,同一時間也有吩咐印印只有我們可以打,她一定不可以.

印印之前在港做過三年,之後來我家兩個多月.她是世界女一名,平時有大人在家時表現一百分,我們不在時在vedio看她只傾電話,睇印報.

:-( 現在怎樣做 ?? 炒她 ?? 補錢?? 找第二個?? 對傭人死心!!

複式洋房

Re: 印印打仔

通知定agent, 今晚即時送走佢啦
補佢條毛啦

大宅

我會炒, 好難估到工人個為人, 我咩都會係仔仔果方面開始諗, 而且你重話佢 "係世界女一名,平時有大人在家時表現一百分,我們不在時在vedio看她只傾電話,睇印報." 咁都重要得
炒啦

民房

I suggest you to record the conversation with the maid and ask her whether she will hit the baby when he is naughty. If she lies, you have more evidences for terminating her due to unfaithful or dishonest.

Sometimes the maids are very bad, you have to do something to protect yourself before firing her.

Mei Mei :-P

大宅

炒, 一定炒
請佢係為左個仔, 既然佢咁對你個仔, 要答都冇用.
做人阿爸阿媽既都唔捨得打啦, 生出黎比佢咁恰, 冇野呀

大宅

dictma
我前3個月同你一樣, 發現印印打囡, 仲要係面.
我諗你e+好氣憤, 但我個次問左agent 話呢個唔係炒佢既原因而唔補錢, 可以出warning letter, 報警又無傷痕.
最後扣大假比佢早走.

你可唔可以再同佢好嚴厲再聲明不可打仔仔呢? 不過我相信你對佢已失左信任

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

但佢係工作時間傾電話同睇印報,應該炒得喎?您最緊要KEEP起餅帶,我就覺得炒左佢好d,因怕您鬧完佢,佢會報復.
jaisy 寫道:
dictma
我前3個月同你一樣, 發現印印打囡, 仲要係面.
我諗你e+好氣憤, 但我個次問左agent 話呢個唔係炒佢既原因而唔補錢, 可以出warning letter, 報警又無傷痕.
最後扣大假比佢早走.

你可唔可以再同佢好嚴厲再聲明不可打仔仔呢? 不過我相信你對佢已失左信任

複式洋房

餅帶係你偷拍定係佢知情之下拍既?
偷拍就補比佢, 送佢返AGENT
如果明拍之下都打, 唔洗補, 記住AGENT一定幫佢, 因為佢地先有利益瓜葛.
一切等勞工處調停, 唔洗怕佢

洋房

bring the tape and report case to police, then fire her!

大宅

咁就要你自己判斷一下,打他的手對他的生理心理的影響有多大了!小朋友是否很頑皮,當時的情況是否會對小朋友自己構成危險...?你自己都有體罰小孩,如果工人和你們處理的方法不一致,萬一工人管不了的,發生意外的機會就會很大了!
你自己衡量吧!

別墅

好辦法不過你重好先同 agent 單聲先, 佢如果講大話就唔駛諗一定炒
meimeivision 寫道:
I suggest you to record the conversation with the maid and ask her whether she will hit the baby when he is naughty. If she lies, you have more evidences for terminating her due to unfaithful or dishonest.

Sometimes the maids are very bad, you have to do something to protect yourself before firing her.

別墅

好媽媽勳章

我認為就算個細路幾頑皮,工人都絕對唔可以打佢,有危險的話個工人要保護住個小朋友,事態嚴重就通知家長,總之絕對唔可以容許工人打小朋友。有時佢見你唔出聲,就會越打越狠,好似幫你教仔咁,工人的職責係做家務同照顧小朋友,教養的責任始終都係父母的責任。

大宅

醒目開學勳章

冇野呀,兩歲就係咁打,幾時打到大?報警啦,告佢虐兒.即炒佢;一個月人工係唔使補.佢已經破壞左妳對佢既誠信啦.所以係可以炒唔使補錢.

別墅

puch

大宅

報警,即炒。
該用戶已被刪除

別墅

炒佢

別墅

多謝各方友好的寶貴意見。
我前晚問咗佢啦,佢話冇,仲問番我轉頭,於是我就話BB呢兩晚發開口夢話"姐姐打打"(其實冇呢D事,我只係想套佢講真相),點知佢好堅持話冇打BB,包括冇粗暴對待、冇碰撞。我聽到後,用好冷靜及平和的語氣再問佢"真係冇?你想清楚未?"然後我地互望十秒,足足十秒dead air,最後佢話 “冇打”
我好失望,其實我不是想佢招供,然後炒佢,相反我想俾次機會佢,大家重新開始過,點知佢講大話,不過我有將過程錄音。

別墅

push

首頁

尾頁

跳至