嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

你地1歲左右的嬰兒食野既時間表係點,可以講下嗎

我個baby而家餵佢吃飯就好似打仗甘,想起要餵佢食野就已經頭都大,不過佢就好鍾意飲奶,所以而家都係食得幾多就幾多,唔會逼佢,如果食得少就開d奶俾佢,佢就會飲晒 :)

而家食野既時間表:

早上 7點半 8安奶
中午 11點半 食麵或粥仔
下午 3點半 8安奶
晚上 7點半 食飯
晚上 睡前 8安奶
半夜 1點半至2點 8安奶

另隔日就會煲湯給baby 當水飲,佢好鍾意飲野既,無論係果汁,水,湯,奶都係會成支飲晒

公爵府

Re: 你地1歲左右的嬰兒食野既時間表係點,可以講下嗎

點解1歲半夜 1點半至2點要食奶
您會唔會食完奶同佢刷牙

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

早餐:0630-0700 8安奶 15ml魚肝油
1000 乾果/餅仔/果汁
1300 1整飯碗午餐(飯仔/烏冬/abc粉.....係同無鹽嘅湯煮),肉:菜:starch=1:3:5(逢星期日加燕窩1匙)
1700 生果(apple/pear/grapes)
1900 晚餐(內容同午餐相同會加一d無鹽嘅大人送,煮好畢起俾佢先落鹽)
2200 8安奶

佢11個月開始咁食,以前食3餐奶,但係餐餐食剩2安幾,飯又食剩,要迫,後來改兩餐,8安食晒,餐由半碗食到而家一碗!佢由出世開始都係細碼,佢唔病我由得佢. 食飯要氹,但我地唔迫,要佢餐餐食得開開心心,但係,唔食晒lunch就下晝無小食,唔食晒飯就無得落街散步/食得慢就我地陪玩時間少左!

洋房

係呀,原本已經冇食夜奶,不過唔知點解最近呢個月,佢又要食返,如果唔俾佢食,佢會哭不停

起身就有刷,半夜就冇啦 ,而家都係等佢未叫之前就俾佢食,就用奶樽對俾佢,費事佢哭啦

公爵府

無呀~因為bb 開始大了~保護牙齒好緊要, 因為好易牙肉發炎, 所以晚上一定要刷牙, 如果發起炎, 可能要食抗生素就唔好了. 不如試下俾水代替奶試下得唔得

fai103 寫道:
係呀,原本已經冇食夜奶,不過唔知點解最近呢個月,佢又要食返,如果唔俾佢食,佢會哭不停

起身就有刷,半夜就冇啦 ,而家都係等佢未叫之前就俾佢食,就用奶樽對俾佢,費事佢哭啦

大宅

Re: 你地1歲左右的嬰兒食野既時間表係點,可以講U嗎

I read some articles saying don't give bird nest to your baby at early age... so i think i won't give bird nest to baby until she is 3-4 years old...

Also, what kind of 魚肝油 u gave your baby?

Thanks!

candietweety 寫道:
早餐:0630-0700 8安奶 15ml魚肝油
1000 乾果/餅仔/果汁
1300 1整飯碗午餐(飯仔/烏冬/abc粉.....係同無鹽嘅湯煮),肉:菜:starch=1:3:5(逢星期日加燕窩1匙)
1700 生果(apple/pear/grapes)
1900 晚餐(內容同午餐相同會加一d無鹽嘅大人送,煮好畢起俾佢先落鹽)
2200 8安奶

佢11個月開始咁食,以前食3餐奶,但係餐餐食剩2安幾,飯又食剩,要迫,後來改兩餐,8安食晒,餐由半碗食到而家一碗!佢由出世開始都係細碼,佢唔病我由得佢. 食飯要氹,但我地唔迫,要佢餐餐食得開開心心,但係,唔食晒lunch就下晝無小食,唔食晒飯就無得落街散步/食得慢就我地陪玩時間少左!
:-P

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 你地1歲左右的嬰兒食野既時間表係點,可以講U嗎

fatping1 寫道:
I read some articles saying don't give bird nest to your baby at early age... so i think i won't give bird nest to baby until she is 3-4 years old...

Also, what kind of 魚肝油 u gave your baby?

Thanks!

燕窩如果無敏感就ok啦,對氣管好!
魚肝油食施葛脫乳白鰵魚肝油!佢都唔係好鍾意食,但我唔想佢食橙黃色果隻,因為無咁純正,所以一早俾佢食,佢無咁抗拒!

首頁

尾頁

跳至