家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

月供藍籌股,請問現在哪隻藍籌值得長遠投資 ?

各位好,

我想參加月供藍籌股,但唔知邊隻藍籌股好,請問現在哪隻藍籌值得長遠投資 ?

請各位提供寶貴意見,多多指教吧 !

亦可以e-mail send 多些亨參考資料俾我吧 !

別墅

Re: 月供藍籌股,請問現在哪隻藍籌值得長遠投資 ?

HSBC

侯爵府

真係問親個個都是HSBC啦

民房

HSBC 展望仍有得升嗎 ?

大宅

其實你個期望係乜?想一年內升100%?

假設你每月供$1000,就算HSBC而家係$125一股,你一個月都只係供到8股,而一手有400股,就算股價唔升唔跌,你要供滿一手都要50個月,成四年兩個月。

四年有多嘅事,無人可以擔保升定跌,但HSBC係一隻好股,除非成個地球都有問題,如果唔係就算跌,佢都好快反身。亦都係點解咁多朋友推介。

公爵府

好媽媽勳章

我就選左 1038 長江基建, 每月 $1500, 供左7個月都咩升趺

複式洋房

Sara8416 寫道:
各位好,

我想參加月供藍籌股,但唔知邊隻藍籌股好,請問現在哪隻藍籌值得長遠投資 ?

請各位提供寶貴意見,多多指教吧 !

亦可以e-mail send 多些亨參考資料俾我吧 !

與其月供藍籌股, 不如供恒生免佣h股指數基金, 呢五年至十年, 中國國民生產總值都維持係8%以上啦

禁止訪問

複式洋房

[quote]
mo_mo_959 寫道:
我有月供兩隻基金(印度焦點基金&景順中國基金),只係每月各$1000,現己供了7個月,扣晒所有手續費都己經賺左接近$2000,我覺得回報算好好啦!而且基金係要睇長線,又有基金經理幫我睇埋唔洗煩,所以我會覺得月供基金會好過月供股票,仲唔會有碎股呢個麻煩

民房

Dear mo_mo_959,

請問可否E-mail 多些資料給我 ?

民房

Dear blueblueclub,

請問可否E-mail 多些資料俾我 !

[email protected]

Thanks

民房

Dear mo_mo_959,

My e-mail address :

[email protected]

Thanks!

禁止訪問

大宅

HSBC

If u have extra $, buy 945....

民房

藍籌股 "恒生銀行" ,請問大家有何意見 ?

另外 " 中國移動 " 又如何呢 ?

複式洋房

兩隻我會選恒生, 高息, 中國移動波幅太大, 唔建議

另月供基金你可以睇下恒生網頁, 呢排恒生d h股指數基金做得好好

民房

Dear blueblueclub,

多謝你的意見啊 !

Thanks.

洋房

HSBC.

I also put $$ every month to buy
HSBC in Wing Lung. Wing Lung transaction cost is also low compared with other bank.

Instead of buying education insurance for my baby, I also plan to invest HSBC for my baby. I think the reward (around 4% for interest only and should be more if accouting the capital increase too) is also good compared with the insurance company. Even the insurance agent agree with my points.

大宅

I agree... I also buy HSBC for my baby as savings for her... accumulate stock dividends for her, not cash dividends so i won't spend the $ myself...

hancheungbb 寫道:
HSBC.

I also put $$ every month to buy
HSBC in Wing Lung. Wing Lung transaction cost is also low compared with other bank.

Instead of buying education insurance for my baby, I also plan to invest HSBC for my baby. I think the reward (around 4% for interest only and should be more if accouting the capital increase too) is also good compared with the insurance company. Even the insurance agent agree with my points.

大宅

如果用平均成本法, 每月供股票, 我會選擇 " 中國移動 ", 因為
1. 這個方法用在波幅大的股票效果最好. 但需要長線投資, e.g. 5-10年
2. 我睇好中國13億人口的市場, " 中國移動 "的前景和上升潛力可能會大過香港的銀行股.

首頁

尾頁

跳至