意見反饋
義工

少年成長 今日: 3|主題: 14732

請問15個月的人仔會speak什麼?

別墅

國民生產總值:582

爵功成顯教善悌仁心展天聰

大宅

國民生產總值:4082

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Re: 請問15個月的人仔會speak什麼?

hi
i also want to know!pl pm!thanks!

禁止訪問

國民生產總值:3026

大宅

國民生產總值:1112

大宅

國民生產總值:1112

通常都係"蝶"字, 不過是因人而異.
唔駛同人比較.
講得叻, 只代表佢語言發展比較成熟, 唔表示佢特別聰明,
講得唔夠多, 亦其他方法可以幫佢, 亦無需過早擔心.

Yannass 寫道:

珍珠宮

國民生產總值:34820

我個仔19個月喇, 好多野都未識 自己都有d 擔心, 不過有時佢講既字又會令到我懷疑佢究竟係能力問題定係佢lazy 呢 佢連爸爸, 媽媽都唔識叫, 但係指住我杯茶, 佢就好肯定&好清楚咁講 : tea!

複式洋房

國民生產總值:334

my 16-month old son won't even call me 'mama'! :-(

子爵府

國民生產總值:13295

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

Agree!! No need to compare. Each child/baby has their own development pace. Some will speak earlier while some will walk earlier. But, as a mom, I know we all want to see our child is in normal standard, ensuring that she/he is not behinding others.

[quote]
CL322 寫道:
通常都係"蝶"字, 不過是因人而異.
唔駛同人比較.
講得叻, 只代表佢語言發展比較成熟, 唔表示佢特別聰明,
講得唔夠多, 亦其他方法可以幫佢, 亦無需過早擔心.

大宅

國民生產總值:1627

我上次去打一歲針時,姑娘話18個月的bb應該會講到最少10個單字的"疊音",即爸爸、媽媽、車車。

如果想佢識講"爸爸媽媽"的話,可以每和他做一件事,便說一次爸爸/媽媽。例如:媽媽/爸爸同你看書書,媽媽比餅餅bb,媽媽同你抹手手,總之,全部都加上爸爸/媽媽,bb聽得多便會自然學會。

我囡囡現在14個月,不斷學習講話,對於她喜歡做的事,她好快便學會講,好似最近給她自己用匙"畢"豆腐食,她便不停地說"畢畢",因為我地不停地說"畢畢"及指示她做這個動作!

Ciz 寫道:
my 16-month old son won't even call me 'mama'! :-(

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.