樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果兩個小朋友600呎夠住嗎,兩房,實用率75%左右?大家兩個小朋友住幾大?

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

回覆 alicemelon 的帖子

其實點講好,有的人話600幾尺兩個人住都覺得細,有的人話如果一家四口能住600幾尺就唔錯啦,好難講喔~~但係如果系我,如果兩個小朋友系同性別的話,兩房600尺就夠住啦~~

子爵府

住呢D野好睇餸食飯..無條件既,60呎都要住..

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

alicemelon 發表於 12-7-24 15:09
如果兩個小朋友600呎夠住嗎,兩房,實用率75%左右?大家兩個小朋友住幾大?
幾多間房呀?

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

禁止訪問

回覆 回覆:heyhey101214的帖子

男爵府

我兩個女,都係住600呎,但有3房,有2間房比較細,都夠住的.

洋房

其實都ok ga la...

子爵府

alicemelon 發表於 12-7-24 15:09

個人覺得有3間房就夠

大宅

回覆 回覆:新人物的帖子

我地一家五囗(連工人)住600呎 (不過我地屋苑實用高的),2個女同工人一間房,佢地間房重大過我間房,我地都覺夠住,唯一唔夠就係厠所,成日要排隊。

大宅

我都是一家五口(連工人),600尺兩房(8成實用)。2個仔(under 6 yrs old)同工人瞓(三人子母床),都無話唔夠住。亦都有唸過搬同屋苑的三房
(800尺),但就只多一間細房及多了一個主人房廁所,貴130萬,唸來唸去好似唔抵,所以都係繼續住。

大宅

兩間房,暫時只得一個小朋友,細房放碌架床.但如果多一個小朋友,恐怕好迫.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我之前4大1細住6xx呎兩房, 婆婆+工人住細房, 兩公婆+bb住大房. 其實都夠住, 但覺得唔舒適, 最大問題真係得一個廁所要排隊.

珍珠宮

回覆:tantanmama 的帖子

我親戚兩小朋友,一囝一囡,中學同小學。連工人五個人住。

佢裝修左佢間夾屋,六百一十幾呎,成三房兩厠。用玻璃間toilet .其中一厠冇得沖涼。

工人同囡一間房,大囝呢,住廳間的一間細房。

好在佢樓底高,都可以嘅。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Happy小米 發表於 12-7-25 10:51
我親戚兩小朋友,一囝一囡,中學同小學。連工人五個人住。

佢裝修左佢間夾屋,六百一十幾呎,成三房兩厠。 ...

我之前換樓都有諗過換一個實用率好高嘅舊屋苑, 6XX呎可以間到3房兩廁. 不過因為果度呎價貴同埋裝修費好甘, 結果換了一個平一截的新界區3房2廁單位.

大宅

回覆:如果兩個小朋友600呎夠住嗎

我之前兩公婆,工人,仔仔四人住兩房600尺,BB時都可以,一歲後有d迫,宜家多個女,三大兩小,決定換三房兩廁800幾尺!有能力想住好d,雖然樓價好貴

大宅

回覆 kittytyl 的帖子

這個是我以後奮鬥的目標,但我間600呎剛買不久,都不敢要第二個小朋友,等多幾年先...

大宅

回覆 tantanmama 的帖子

幾錢啊?

首頁

尾頁

跳至