論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

在agnecy請即完約工人 (邊有咁衰嘅agency架)

我昨天中午在agency interview咗個4月完約的工人, 其實都覺得ok, 但想唸清楚先決定請唔請. agency在下午打咗約5-6個電話push我, 仲話有其他人睇中咗個工人, 要我最好在昨天佢收工前confirm要唔要個工人...
想問下有經驗的mummy; D agency係咪會成日咁push人去confirm, or真係D工人咁搶手??

伯爵府

Re: 在agnecy請即完約工人

選工人好似買樓 ~~> 唔急得ge.

我初時又係搵hk完約工人, agent都有push我快d下決定, 不過我唔急, 兩日後返去, 個工人咪仲o係度...

有時有d野係講緣份, 係妳ge就係妳, 妳估個工人唔會選employer咩? 佢係唔想做妳份工, 就算拿拿林簽左佢又點丫, 佢咪以為妳無左佢唔得lor.

個agent push妳, 係怕妳有其它choice, 因為好多人都唔係只係搵一間agent找工人, 妳可以同佢講, 再push妳唔俾時間妳考慮, 我就由個工人配第二個employer lor.

民房

Dear Carson mum ,

要肯定工人是否真的完約 及問清楚點解僱主唔再續約, 最好能夠親自和僱主傾計. 千萬不要請現成的, 不要相信他們說僱主no job ,所以要終止合約的話.

別墅

五六個電話來摧,有問題喎,我就未遇過d咁煩既agent,你要小心d選呀!要檢查一下佢個passport,睇清楚個visa,睇埋張contract,睇下係唔係真係完約既,仲要打埋比現任僱主,睇下佢對工人既comment,米心急呀!心急就一定揀唔到好野架.

大宅

多謝大家意見.
個工人有現任僱主的reference letter; 而且可contact但我冇contact佢.
現任僱主在reference letter講因要去China做野所以全家move 去China...
表面上工人好有熱誠; D熱誠多到我有D唔太舒服... 但我hubby就liki佢, 而且因我舊工人巳離職, 所以hubby想快D請倒工人....

大宅

好多工人都話自己個僱主返大陸做野, 要全家 move 去 China... 如果係你要返大陸做野, 會唔會全家一齊去呀, 香港幾好, 咩都有....大陸...我最憎...... :evil:

複式洋房

我琴日都試個 in 個 剛finish contract 既印印..雖然佢都好多人想要佢, 但個agent 都無hard sell or push 我地請佢..
其實現成既工人好多時都會反轉頭簡個好既 employer 先做, 因為好多人都仲意現成, 有經驗既工人, 唔洗再花太多時間教過..真係激氣..另外, 好似話可以試工2,3日先決定請唔請架喎..琴日個agent 有講.

複式洋房

***另外, 好似話可以試工2,3日先決定請唔請架喎..琴日個agent 有講.***

????? 有個agency話唔好試工, 因為反法ga.
因為當出事時就麻煩, 都唔知報唔報警好......
d 工人真係好鬼煩.........

翡翠宮

有時d現任僱主唔可信, 因為佢會應酬你兩句就算, 我之前請個賓妹打去問, 條腸粉話佢勤力做野都ok乾淨等, 點知幾那dirty都有, 隻碟有皮旦痴住都無洗過, 裝刀叉既盆發霉都有

大宅

ringoivy,
有時d現任僱主唔可信 >>> 同意, 其實個現任僱主肯比你打去就一定係講"好話", 唔通話個工人有幾哀叫你唔好請.. 所以我冇打算call佢現任僱主

至於"試工", 我個agent都話唔得..... 但我私下問咗個工人.佢肯呀! 所以我唔理個agent啦, 試半曰咋, 好過冇!

Help me ar!! 請工人真係好煩

大宅

我尋日又係見左一班現成賓賓, 有d 頭暈.
好煩因之前請左個印來左HK body check 話有肺點, e+ hold 住未到屋企, 搵定現成先, 等唔到2.5月啦.
HELP~~~ 但我問左幾間都無做現成印印囉.

大宅

jaisy,
please check PM

別墅

Good agent will not sell the same maid to more than 1 customer simultaneously. They will reserve her 1-2 days for consideration after interview or trial. After this period, agent will give u a final notice before release her file to other customers. I personally accept this because the maid has only 14 days “life” in HK to find new ER after release, they can’t afford longer time since the chance of finding another ER get smaller and smaller as time goes by. I think 試工 is very important but 1 full day is enough. I mainly pinpoint on her initiative on those small areas that I haven’t told her and attitudes towards different people. I won’t take those agents who are too pushy and do not encourage 試工.

大宅

Geoffreymon,
You know what? The maid only will finish contract on April, so I really feel bad that this agency push me too much!!! :tongue:

大宅

Re: 在agnecy請即完約工人 (邊有咁衰嘅agency架)

個agency昨日又push我confirm; 我話佢知我約咗個工人Sunday下午試工, 所以要試工後才決定. 佢即時話"如果這幾天有人要簽個工人;佢Sunday就唔會去你屋企.." 我有D火滾就話"當然啦, 如果都簽咗嚟我倒運吉咩..."
今朝個工人打比我話agency安排咗另一個interview响Sunday 3:00pm; 問我試工可唔可以只來2-3hours....

我第一個感覺就係agnecy玩野... :tongue:

你哋有乜意見呢???

伯爵府

Re: 在agnecy請即完約工人 (邊有咁衰嘅agency架)

搵過第二間agent啦, 懶巴閉咁.

伯爵府

搵過第二間啦, 懶巴閉咁.

別墅

Re: 在agnecy請即完約工人 (邊有咁衰

擺明agent玩野,明知你星期日試工,仲約人3點interview,分明係想你試唔清楚個工人,個工人又唔係只得14日留係香港,佢仲未完約架麻,仲有好多個星期日被人interview架麻,佢心急咩呀?星期日一於hold住個工人唔被佢走住,等佢失約,好鬼憎d衰agent.

呀!又諗到,或者個工人做野唔掂,驚你試得清清楚楚後唔請,所以係咁push你,你要小心考慮呢個工人,如果係我,我就唔會係呢間agent度請人喇.

大宅

Re: 在agnecy請即完約工人 (邊有咁衰

我都唸住唔係佢倒請人喇, 但唔知老公點唸, 因佢好怕煩 :tongue:

大宅

totally agree
mylulu007 寫道:
搵過第二間啦, 懶巴閉咁.

首頁

尾頁

跳至