意見反饋
義工

產前產後 今日: 17|主題: 241049

有左係咪唔可以拜山?

大宅

國民生產總值:4763

有左係咪唔可以拜山?

我而家6個月,我99/伯父要我地3月尾一齊返鄉下拜祖先,我係咪唔可以咁做架?

大宅

國民生產總值:1230

Re: 有左係咪唔可以拜山?

比我就唔會去, 可能我比較好避忌呢d 野

複式洋房

國民生產總值:255

梗係唔好去啦
要搭長途車又要行山路
太辛苦la
萬一唔舒服都唔知睇咩醫生好

男爵府

國民生產總值:5339

更係唔去住啦, 下年先去 :mrgreen:

hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

國民生產總值:2617

我都冇去, 我諗先人會體諒的...

等待驗證會員

國民生產總值:27318

迷唔迷信都唔好去, 我迷信ge一定唔去, 唔迷信ge, 您都陀緊6個幾月, 個肚都重, 仲要搭咁耐車返內地, 搭完車仲要行一段路woh..... 唔好返! 下年先啦....

大宅

我都好唔想去,但99都冇問過我去唔去就決定要去 我有咩理由可以堅持唔去呀??

子爵府

國民生產總值:13136

2019新春慶豚圓 2019勳章

ardnas65 寫道:
迷唔迷信都唔好去, 我迷信ge一定唔去, 唔迷信ge, 您都陀緊6個幾月, 個肚都重, 仲要搭咁耐車返內地, 搭完車仲要行一段路woh..... 唔好返! 下年先啦....

贊成唔去, 等bb3 歲先番, 免得水土"麻", 我當年有左2-3個月, 都有去過香港的墳場, 無事, 不過我都唔贊成去, 始終都是路斜

大宅

國民生產總值:2110

我都係3年前有剛剛有大仔時去將軍澳拜婆婆, 媽咪話拜自己親人係可以架, 但要番大陸就唔好la, 你知大陸d路架啦 可放你有左6個月tim!!!

大宅

國民生產總值:1033

大肚林tum,為左安全梗係唔去好d啦,不如bb出左世大d先帶埋佢返去拜祖先啦,先人會明白既.

依d野叫你老公出手阻止啦,你自己唔好推62,99喇,叫你老公做醜人企硬唔俾你返.

坐咁耐車腰骨一定會好辛苦架.

大宅

國民生產總值:1844

pmjleung 寫道:
我都好唔想去,但99都冇問過我去唔去就決定要去 我有咩理由可以堅持唔去呀??

pmjleung,
你可以叫你老公幫你同99講家ma 同埋你去到都拜唔到啦(好似唔係咁好,迷信 0個類野咁啦)

大宅

Thanks咁多位媽咪,等我今晚再同老公傾下!

複式洋房

國民生產總值:276

更係唔去啦!!!

唔關係迷唔迷信事, 要搭咁耐車已經唔可以。仲話要返大陸!? 喺香港都唔可以周圍去啦! 萬一大吉利是, 唔通搵果d黃綠醫生咩!

同你d99/叔伯兄弟返面都係咁話, 如果佢地體諒你應該無問題既。如果佢地唔體諒你, 你都可以話知佢地啦。
晉熙媽咪

男爵府

國民生產總值:5940

kobema 寫道:
我都係3年前有剛剛有大仔時去將軍澳拜婆婆, 媽咪話拜自己親人係可以架, 但要番大陸就唔好la, 你知大陸d路架啦 可放你有左6個月tim!!!

同意, 如果係喺香港又係自己嘅親人我覺得OK可以去.
但係返大陸太過舟車勞動喇, 不如生完出年先去, 今年
叫你老公做代表啦.
你照直同你99講, 我覺得佢會體諒.

男爵府

國民生產總值:5258

咁啱我老爺前幾日叫我老公同埋我清明節去拜太公(佢地未知我有左baby),到時話比佢地知有左baby,佢地都應該唔洗我去,不過即使真係要我去我都唔會去﹗

別墅

國民生產總值:967

我有左三個月時, 因老公的公公死了, 我有去, 因為想送老人家最後一程, 當時堂官綁左野係我個身, 而我心中亦叫公公保祐我地.
到六個月時, 清明, 我去青松觀去拜老公的爺爺, 去到門口, 我就心中叫爺爺保祐我地, 我地想來探你, 我相信佢老人家係下面一定好開心, 我到佢墓前, 我中話呢個係你個太孫仔呀~ ^_^... 唔怕既, 有親人會保住你倆.. 不過你話返大陸, 我就唔敢話好唔好囉~
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.