跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

有冇04年8月既mama, 入黎傾吓計la

民房

Re: 有冇04年8月既mama, 入黎傾吓計la

我個B月尾打針勒, 今個月仲可以報N1添呀,
出左16隻呀勒, 成日好似錄音機咁,
我講一句, 佢又講一句, 不過叫佢講,
佢又唔講喎, 而家仲識晒D認字咭,
不過要睇住幅圖先識, 2個字的東西都說得到,
但3個字就唔識講, 淨係講最尾個字,
例如電視機, 就講機.......唔知大家04年8月的BB點呢?

公爵府

好媽媽勳章

hello 曈曈媽

我個囡囡呢個星期三就打針勒, 但佢呢幾日好似有d發燒, 好驚佢到時打唔到針, 而且佢係4個月時打呢支針時發高燒到104度, 又唔退燒, 搞到我要漏夜送佢去醫院, 個次係醫院見到佢喊, 自己又跟住喊,好心痛. 希望呢次支加強針反應没咁犀利la. 係呢, 你個b報邊間N1架, 因為我都想同個女早d報, 但又唔知我呢區邊度有, 可否話我知? thanks!!! (我住元朗架)

大宅

hello, 你地好呀, 我都係8月份mama

我個女已去了健康院做1.5years old assessment, 話佢說話能力較慢, 要2years old 再去, 依家每日返屋企已同佢講多d野, 要佢講俾我知要d咩我才俾佢, 但佢寧願唔要都唔 肯講, 真係俾佢激死 :cry:

我會幫佢報nursery, 下星期6會interview,未知收唔收

大宅

Re: 有冇04年8月既mama, 入黎傾

muima,

my son also has to back to MCH when he will be 2 yrs old...
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

muima & joshua媽 :

我個囝

公爵府

近這兩個星期, 霖霖點都唔肯用餐具進食. 要用手. 佢係好想食飯. 但係點樣都唔肯用餐具, 點樣先可以令佢用返义呢

公爵府

好媽媽勳章

hi wyk muima & joshua媽:
請問用物準則去厘定講嘢多定少架? 因為我個囡囡聽日要去健康院la. 不過, 我今日都同佢報咗n1, 希望等佢學多d嘢la.

複式洋房

係未要去健康院打針先至有得做語言test?

複式洋房

emeraldlam,
或者試下買過D新餐具吸引下佢。

男爵府

yo89 寫道:
係未要去健康院打針先至有得做語言test?

I went to the MCH just for the test and "see see" the nurse. No need to take the vaccine there, you can tell the nurse you took the vaccine at c+ doctor.

公爵府

yes, u can only have test for bb, it's not force to take injection.

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

chloemummum :

唔係話要講多定少,而係要知佢

大宅

[quote]
chloemummum 寫道:
hi wyk muima & joshua媽:
請問用物準則去厘定講
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

大宅

Hi chloemummum

你今日去健康院見成點??

公爵府

好媽媽勳章

hello muima

今日去完健康院, 姑娘話阿女發展都幾好, 可以講到幾多單字, 所以會到4歲先再返去.
但係如果中途有問題既話, 就要早d返去la.
今日打嗰支加強針真係好痛, 阿女喊到收唔到聲, 仲漏尿尿添, 認真失禮.

複式洋房

"到歲半就要講到兩個字,如:媽媽抱、食“mom mom”,所以兩歲應該講到短句。"

亞女係就係講到兩個字"daddy, monkey, Thank You, 拖住, 揸住.............但係全部都差唔多音咁嘅

公爵府

好媽媽勳章

係呢, 已經打咗歲半針既bb, 你地痛咗幾耐呀? 阿女打完係好 , 成日扭計, 一定要痴住我, 搞到我物都做唔到.
姑娘仲話會痛2~3日添. 真係慘.

複式洋房

chloemummum,

亞女喺c+度打,只係喊咗兩聲,我估唔係好痛掛,不過就有少少燒,我見佢個傷口又無野喎。
希望你囡囡快d無事喇!

公爵府

好媽媽勳章

hi yo89

我係全職mama黎架, 你呢?
不過, 我已經同阿女報咗n1. 之係我再搵嘢做, 咁個人就唔會同社會脫節la.

首頁
12345...7

尾頁

跳至