意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 26|主題: 127791

有冇請過 此工人 (TOP URGENT)

大宅

國民生產總值:1842

2019勳章

有冇請過 此工人 (TOP URGENT)

請問有冇請過 此工人 ??

NAME: ENI WAHYUNINGTYAS
SHE IS EX SINGAPORE FOR 4 YEARS

之前請的時候AGENT說佢係SINGAPORE做過4年,同一個僱主, 我係電話度聽AGENT問佢的問題, 佢用英文答好流利, 所以覺得OK就請佢. 點知一個星期之後AGENT打比我話呢個工人來過香港2個星期, 問我介唔介意
我問佢點解兩星期比人送返去, AGENT再打去印尼問個妹, 佢話因為太太唔識聽同講英文, 所以比人送回印尼, 你會唔會信呢 問佢個妹知唔知前僱主電話, 佢又話冇(個妹之前係經海外僱傭直接由SINGAPORE來香港的, 所以個AGENT沒有前僱主資料)AGENT問我有冇問題? 重請唔請呢?

有冇人用過這女傭呢? 有的話, 可唔可以話我知點解2個星期就唔要佢呢?

十分謝謝!

洋房

國民生產總值:34

Re: 有冇請過 此工人 (TOP URGENT)

我認為你應該叫個agent check 番個工人嘅passport or contract, 應該會有上一個僱主d資料囉...不過, 我覺得呢個工人應該會有d問題先俾人抄嘅, 個太太唔識講英文唔係一個問題 (因為d工人未黎香港之前, 都預咗語言溝通上一定會有問題喇), 相反個工人都應該識講d中文囉。 趁重有得考慮, 你應該搵個第二個工人會好d囉。

洋房

國民生產總值:34

我認為你應該叫個agent check 番個工人嘅passport or contract, 應該會有上一個僱主d資料囉...不過, 我覺得呢個工人應該會有d問題先俾人抄嘅, 個太太唔識講英文唔係一個問題 (因為d工人未黎香港之前, 都預咗語言溝通上一定會有問題喇), 相反個工人都應該識講d中文囉。 趁重有得考慮, 你應該搵個第個工人會好d囉。

民房

國民生產總值:22

唔請, , 我就覺得個工人有d 問題, 將心比心, 你花了數千元, 等上2個月,請個工人黎到, 只因為溝通唔到, 你會唔會炒佢呀? 如果佢做野& 態度係ok 既話, 點都會俾機會佢去學, 係咪,,
只係2個星期就請佢走,,,,有問題.

大宅

2019勳章

我都係甘樣同個AGENT講, 個AGENT話個印係新加坡完約之後, 照理應敲返印理再受訓, 但沒有, 所以運小小廣東話都唔識聽, 不過我都同個印係電話度問佢小小廣東話, 佢真係一句都唔識聽. 唉, 好煩呀, 我已經撰了好耐至選到呢個, 但竟然會甘樣, 如果真係有佢的前僱主話我知就好啦, 佢個樣睇落去好斯文, 張相的笑容都OK.

伯爵府

國民生產總值:15505

siusiuying 寫道:
唔請, , 我就覺得個工人有d 問題, 將心比心, 你花了數千元, 等上2個月,請個工人黎到, 只因為溝通唔到, 你會唔會炒佢呀? 如果佢做野& 態度係ok 既話, 點都會俾機會佢去學, 係咪,,
只係2個星期就請佢走,,,,有問題.

agree, 請唔過.

個工人識講英文唔識講中文? 唔通個hk employer唔清唔楚就請佢咩, 我唔會信呢個係個工人只做了2個星期的原因.

個agent都係有問題, 唔check清楚個工人就介紹俾妳, 等妳選好才話俾妳知, 肯定佢都知呢個係大問題.

男爵府

國民生產總值:6310

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

心雨,
最好不要博啦, 到時工人來到貨不對板, 妳不只花時間,更會浪費金錢。

別墅

國民生產總值:617

心雨,

你雖然係黑仔,但總算有d運,因為你間agent無呃你,照實講比你知問你請唔請,早前就有個會員比個agent呃喇,明知個工人來過香港,就推說話agent係無辦法知,真係離晒譜.

你依家就更係唔好要呢個工人啦,講咁大既大話喎,仲有呀,d工人唔會話自己唔掂架,佢地只會話僱主唔掂,所以你問佢被炒既原因係無用的.

珍珠宮

國民生產總值:46658

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

心雨,

我9日就炒
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

國民生產總值:46658

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

BTW, 睇樣冇用gar.....

心雨 寫道:
我都係甘樣同個AGENT講, 個AGENT話個印係新加坡完約之後, 照理應敲返印理再受訓, 但沒有, 所以運小小廣東話都唔識聽, 不過我都同個印係電話度問佢小小廣東話, 佢真係一句都唔識聽. 唉, 好煩呀, 我已經撰了好耐至選到呢個, 但竟然會甘樣, 如果真係有佢的前僱主話我知就好啦, 佢個樣睇落去好斯文, 張相的笑容都OK.
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

2019勳章

多謝大家意見, 我已決定唔要請佢啦, 好擔心來到有問題, 浪費時間和金錢.只有再選個啦, 不過請工人真係極度麻煩, 我完全唔識點撰, 好似買大小甘, 好多時都好唔好彩 :-( :-( :-( 已經比左錢agent, 又退回返!

大宅

2019勳章

sorry, 打錯字, 係退唔番D錢 !

民房

國民生產總值:8

請工人要看吓你好唔彩, 我屋企個姐姐好好, 佢是新來香港, 幫我照顧new born bb, bb 現在1.5year old

複式洋房

國民生產總值:405

Agree. I fired the maid in 4 days. Wasted thousands of money!

[quote]
fungwongphie 寫道:
心雨,

我9日就炒

大宅

2019勳章

DEAR MAYCHAN,

你係請有出國有經驗的還是沒有經驗的,沒有出國做過的? 係邊個国家做過? thanks!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.