想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我和老公收入共27000元, 有一個二歲半小朋友,住公屋,要養父母(6000元), 可否有能力生第二個小朋友呢?

我想生第二個會放在育嬰園到, 我可以申請到半費, 還有個仔學費現在都比半費, 我想負擔可以輕的, 可否生第二個呢?

大宅

Re: 我和老公收入共27000元, 有一個二歲半小朋友,住公屋,要養父母(6000元), 可否有能力生第

如果妳哋是$17000可能差啲,但多咗$10000已很多,只要節儉啲啲,已很夠一家四口使用,還有錢淨可以儲蓄。
BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

Re: 我和老公收入共27000元, 有一個二歲半小朋友,住公屋,要養父母(6000元), 可否有能力生第

主要我接個仔放學和上學, 假如生左第二個, 返到家又要照顧他們, 我又冇多餘錢請工人, 我老公有時要ot, 我怕我照顧唔到, 我奶奶可以幫吓手, 但他都老, 抱唔到他們, 咁將來返小學, 負擔重唔重呢?

複式洋房

「平有平養,貴有貴養。」
你地而家生活應該都ok啦,如果你地有心要第二個的話,應該就有o的平o的o既方法可以養多個,仲有wor...養第二個應該比養第一個平o的o的,因為你地好多baby用品都已經有,唔使再買啦嘛!

大宅

多謝大家回應, 我都32歲, 要生都係時候,我一路好想是一仔一女, 可以兩個一齊成長, 將來有伴,我想到現在好多BABY用品, 唔洗再買, 平好多, 令我更加決心, 快的生, 但我驚我越急, 我怕生不到, 比壓力自己, 老公就話順其自然,

複式洋房

希望快o的可以聽到你o既好消息啦
因為見到你個topic,覺得有o的似我地,兩個夾埋收入差唔多,不過我地租屋就已經要6000元,所以都唔知點樣plan將來的生育大計,或者再等多兩年先...(30歲前)

大宅

pollycheng: 希望你儲多的錢,快的實現你的計劃, 我本身好鐘意bb,雖然辛苦, 但都值得, 我想我有照顧bb經驗, 下一個冇咁辛苦,

我覺得女人要生小朋友, 要親後生, 因為越大年紀, 機會率會每年減少, 所以這個時間都好, 唯有節檢的, 我好鐘意買野,
不如將的錢生多個仲好,

男爵府

其實睇你點睇, 有好多兩公婆都無咁多收入, 咪一樣養得到, 最多小朋友d衫/ 鞋/ 玩具呢d消費品, 可以就省d, 而食方面, 又可以省d啫, 人哋餐餐魚翅, 你咪食粉絲囉

大宅

我現在最想親人湊bb, 但兩邊父母年紀大, 我地又覺得育嬰院, 唔知好唔好, 驚佢好多病?我地只有最多比三, 四千元比人湊, 可唔可以呢?

男爵府

如果係咁, 點解唔諗請外傭啫? 重可以煮埋飯同執屋添, 我都係兩邊父母無法協助而請工人嘅, 情況許可, 可以自己湊梗係最好啦, 不過唔得都希望放工返到去見吓, 望到嘛 :lol:

男爵府

點解收入$27000, 仲可以住公屋????????????

我覺得你哋收入巳好高囉!

大宅

唔好意思,而我認為最緊要你生多個對你同老公有冇經濟壓力先? 例如大家工作收入穩定性等 .. BB 大D讀書洗費等 ... 如果生多個會造成家庭負擔 / 壓力而產生家庭問題就唔好啦!
你有上天堂的把握嗎?

複式洋房

嘩住公屋, 學費有我減免, 好理想呀, 係我就即生!

我要供樓, 而家新製, 供樓不算入學費減免內, 我想生都吾敢!
[img align=left]http://baby.popart.hk/blog/upload/KNY_FIONA/2006091509334184914.jpg[/img] 呢到仲有好多靚秋冬BB夾衣,入來睇睇啦!

大宅

多謝大家回應, i我現在想如生另一個小朋友, 邊個take care,育嬰院都是不好, bk媽咪話多病, 我都覺得, bb病都現在外面比人照顧要幾多錢呢?thx

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

hinhei 寫道:
點解收入$27000, 仲可以住公屋????????????

我覺得你哋收入巳好高囉!

我都覺

我俾我99都7000
收1都是你的1/3
足生第2個`啦
d野都不用點買
嬰園會因家庭人數增長再有減學費啦

洋房

你有公屋住就好啦!我宜家生左一個就要四圍找地方住,
o的樓我買唔起,o的租又勁貴!
:-(

複式洋房

$27,000的入息, 加上可以有公屋住, 真係好好既條件可以生多個. 而且真係睇妳點預算 / 計劃用錢. 我有朋友, 倆公婆月入4萬. 未計花紅, 雙糧. 供樓,水電什費約用2萬. 淨2萬生活費. 但佢地都擔心唔夠錢生小b. 因為佢地一心想比小b 讀國際學校.....搵補習老師.... 我覺得唸得太長遠啦..... ?-( ?-(

大宅

我個仔2歲半, 好chi身, 自已要送佢返學(有時要抱), 如果我太肚, 仲抱住佢, 咪影響個肚,但我見過的大肚媽咪, 都抱住小朋友?得唔得呢? 我放工後又要照顧多個, 老公要o-t, 不是成日幫到手, 都不知點算好, 老公就話順其自然,年紀又開始大, 好予盾

洋房

catcat10 寫道:
$27,000的入息, 加上可以有公屋住, 真係好好既條件可以生多個. 而且真係睇妳點預算 / 計劃用錢. 我有朋友, 倆公婆月入4萬. 未計花紅, 雙糧. 供樓,水電什費約用2萬. 淨2萬生活費. 但佢地都擔心唔夠錢生小b. 因為佢地一心想比小b 讀國際學校.....搵補習老師.... 我覺得唸得太長遠啦..... ?-( ?-(

恨死隔離~~
$27,000, 吾使供樓, 吾使租貴樓, 直頭好環境啦, 吾大使, 每月剩返都吾少呀. 生多幾個, 又可搬大間d屋, 正!!

複式洋房

有哂條件啦,我老公一個人揾24000蚊,我地住宿舍,都諗住生2個呀!!
:-) :-) :-)

首頁

尾頁

跳至