意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 34|主題: 123236

跳至
[攝影] 請教相機Canon 350D和 Pentax *ist DS2

大宅

國民生產總值:2812

請教相機Canon 350D和 Pentax *ist DS2

我用緊Minolta Z5,不過呢部拍夜景實在唔得,我加部單反,現心目中有Canon 350D同Pentax *ist DS2,唔知揀邊部,請問有人可以俾D意見嗎?

洋房

國民生產總值:316

Re: 請教相機Canon 350D和 Pentax *ist DS2

350d啦,好多鏡揀
[img align=left]http://www.josephleung.net/My%20Baby/mth06h.jpg[/img] 皓然相薄

大宅

國民生產總值:1409

Re: 請教相機Canon 350D和 Pentax *ist DS2

Canon 350D la, the best choice of DSLR below 7k.

洋房

國民生產總值:74

我係nikon fans。
d50就抵食夾大件
Canon 350D和 Pentax *ist DS2比我揀
我都揀canon350d,機身輕,細,女仕用都好方便 :lol: :lol:

大宅

我今天試左兩部機啦,最後都買左350D ,淨body $5800,CF Card 太貴冇買,1GB 80X 賣$690,我星期一自己同朋友買$530 。
350D機身真係輕好多,今晚充滿電,聽日拎張舊256 CF Card 去試機。

洋房

$530 for 快卡? 80x Lexar?
美維 寫道:
....1GB 80X 賣$690,我星期一自己同朋友買$530 。
[img align=left]http://www.josephleung.net/My%20Baby/mth06h.jpg[/img] 皓然相薄

大宅

yes,1 GB CF Card。聽日我就可以到手。
我宜家用緊Tamron AF28-300mmDi F/3.5-6.3XR(A061),到熟左先考慮用Canon鏡。

洋房

1GB CF 都分幾種,以Sandisk為例,
普通1G $390
UltraII 1G $510
Extreme III 1G $690
佢地分別就係寫入讀取速度上,越貴越快,你影相最好不要成日等save,否則最美一刻就會過左,我用UltraII連拍了幾張就要等,所以最好係ExtremeIII喇,但係你比$530可能又買唔到ExtremeIII,UltraII既話你又買貴左...

大宅

我知呀,我家姐買過3 張San Disk 1 GB CF Card Extreme III,今次我自己買,不過冇Sandisk 了,得Lexar 80X~~ 價錢真係$530,因我唔係鋪頭買零售,所以價錢平過出邊,我部Z5用SD CARD San DIisk Ulrta II 1 GB都係買USD580。
l尋日下午我放假,所以冇攞到,今天先去攞,不過我fd 話我知張咭同San Disk Extreme III一樣,有個software 可以recover d 相。
joseph7777777 寫道:
1GB CF 都分幾種,以Sandisk為例,
普通1G $390
UltraII 1G $510
Extreme III 1G $690
佢地分別就係寫入讀取速度上,越貴越快,你影相最好不要成日等save,否則最美一刻就會過左,我用UltraII連拍了幾張就要等,所以最好係ExtremeIII喇,但係你比$530可能又買唔到ExtremeIII,UltraII既話你又買貴左...

洋房

你就好喇,買到平野,我今日買左張1GExtreme3$690呀
平過都叫做133x

大宅

我買機時冇Sandisk 1GB CF Card賣,我FD度都冇貨,我只攞1,2張都幾麻煩~~ 所以我只可以搵Lexar,又貴又只得80X未出到133X。不過我試用過都算OK啦!

珍珠宮

國民生產總值:33384

好媽媽勳章

我想請教大家, 350D對完全唔識影相的人來說易用嗎, 因我之前都是用細機數碼機, 我怕350D很難操作, 如果用熟了才加鏡頭, 可以嗎.

我同事介紹我買SONY-R1, 但太重了.

你們在那裡買, 幾錢, 有什麼増品.

THANKS.

洋房

350D對任何人都適合,只要你對攝影有興就適合。350D都有FULL AUTO,好易用,但係單鏡反光機投資會幾大下,你要有BUDGET先好。

套裝機支鏡已經唔錯,同DC比嬴晒﹝我以前用G6﹞,加鏡就睇你有幾多BUDGET喇。

350D依家減價,我係dcfever買,你可以去格價,任何cash price都會平多少少。

複式洋房

國民生產總值:312

Canon 機一向方便好用, 350D 輕,界面易用,少雜訊, user friendly!
我老公初用(以前只用過普通相機)Nikon Prosumer 5700,可能跟番傳統單鏡機編排個界面唔易用,要花時間搵你想要既功能,花了半年也不是易用.但相映得sharp靚.
後來DSLR減價,試用350D後即感易用方便,他想我也用來映囡囡便取350D捨D70.從此要用有關Canon既鏡頭, 衰係Canond鏡比Nikon貴.

複式洋房

YanYan:

Sony DC 仔就得, 貪型仔方便. 大機唔好啦.鏡頭配件與及相片質素不能與Nikon and Canon 兩大數碼單鏡相機比.

去永成,萬成, dc fever.
不過帶單鏡機比較大和重,不同DC function, 但可以映到靚相,唔駛映親維港景個海景都黑紋紋.諗真d(見你女仔先提提)

珍珠宮

國民生產總值:33384

好媽媽勳章

Dear all

Thanks a lot.
我決定買350D啦, 雖然我同事話個殼唔掂, 我老公仲話要買olympus, 唔理佢lu.

洋房

OM鏡好好好貴架
------------------
買左機,之後買鏡又是另一門學問。
首先你要知道你會影乜﹝人像:大人/小孩;定係風景﹞
人像的話唔需要太多ZOOM,因為你通常會覺唔夠WIDE,
仲有記住你部機350D係要X1.6,
多多認識你部機喇

YanYan0116 寫道:
Dear all

Thanks a lot.
我決定買350D啦, 雖然我同事話個殼唔掂, 我老公仲話要買olympus, 唔理佢lu.

大宅

國民生產總值:1409

350D made in Japan !
OM made in China!

Welcome join Canon group!

複式洋房

我地映囡囡多, 初用350D就試用六百几買支平野50mm定焦鏡.映人像比kit鏡好多,係唔夠wide,之後賣左試用35mm就好多.另外加支zoom鏡映遠.

複式洋房

Olympus(唔知係咪講緊細過Canon,8Xzoom那部).老公有朋友用, 日頭映或zoom都ok,但映夜景唔用閃光燈就差.
350D ISO高加埋放大光圈就算晚上映囡囡(初生頭半個月無用)不用閃光燈都ok.

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.