自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

成日都會上yahxx交易,今次又被當買個教訓,個seller話寄咗,唉....寄失咗。係有個擧報中心,談何容易。

大家有冇同樣經歷或者更差,可以一齊分享嗎?

又或者好似家傭咁整個black list, 等大家小心提防。

子爵府

回覆:拍賣被騙

其實我都係賣家,但我真係有發貨,買家收不到,咁又點解決?
已經清楚說明可加$1.2要郵寄証明。

katelok  可唔可以講下點加$1.2囉郵寄證明, 黎$1.2可以保障賣家, 我唔介意比.唔該  發表於 12-8-4 22:59

別墅

回覆:tyon 的帖子

我都係賣家,咁就要去郵局寄,街邊d郵筒就難講,如果真係寄失,我會再offer,有時大家都要明白,睇情況,用得郵寄,應該唔太貴,可以大家相就。
不過咁耐以黎我都未試過平郵寄失,我全部都係直接投郵局,我覚得好安全。

大宅

叫賣家問返郵局,同佢講件貨的包裝、地址、回郵、寄出時間、顏色等,郵局會查,我幾次都係咁搵返

男爵府

dominee 發表於 12-8-4 22:41
我都係賣家,咁就要去郵局寄,街邊d郵筒就難講,如果真係寄失,我會再offer,有時大家都要明白,睇情況,用 ...

係呀, 我都覺得郵局安全, 起碼唔駛再經多手而且又唔會話唔記得收信, 我成日覺得郵差叔叔有時會收留郵筒..

男爵府

wisbaby 發表於 12-8-4 22:53
叫賣家問返郵局,同佢講件貨的包裝、地址、回郵、寄出時間、顏色等,郵局會查,我幾次都係咁搵返 ...

係?, 咁你真係好彩啦, 因為我成日收到唔係自己的信, 姐係隔離屋或樓上樓下的信會係我信箱出現...如果我囉左果啲信, 咁就一定無人搵到....

別墅

回覆:katelok 的帖子

其實寄失都唔係主要,有次見到個seller有百幾個好評,又有好多人問問題,又問點比錢,見到幾十蚊,好啦我又留言唔落bid就比咗錢,貨我收到....唉不過件貨有問題,send極e-mail都唔覆

子爵府

引用:我都係賣家,咁就要去郵局寄,街邊d郵筒就

原帖由 dominee 於 12-08-04 發表
我都係賣家,咁就要去郵局寄,街邊d郵筒就難講,如果真係寄失,我會再offer,有時大家都要明白,睇情況,用 ...
我係直接到郵局寄,又係未試過寄失,同曰仲寄兩份件,一個收到,一個收唔到。

子爵府

引用:叫賣家問返郵局,同佢講件貨的包裝、地址、

原帖由 wisbaby 於 12-08-04 發表
叫賣家問返郵局,同佢講件貨的包裝、地址、回郵、寄出時間、顏色等,郵局會查,我幾次都係咁搵返 ...
真係?我下星期去再check 先,始終誠信要緊!我不想被騙,亦不會騙人。

大宅

如果寄失,無人接收, 郵局會退回比寄件人, 咁你地有無收過退件? 會否比番人?

子爵府

可唔可以講下點加$1.2囉郵寄證明, 黎$1.2可以保障賣家, 我唔介意比.唔該 發表於 26 分鐘前

拍賣場一定寫明買家須負擔郵寄損失風險!
如加$1.2郵寄證明,證明賣家有寄出,咁買家咪放心唔會被騙.

如果自己係賣家,都可加$1.2郵寄證明保障自己.
不過我而家寄出時一定影相做紀錄,費時口同鼻拗.

katelok  ic, thanks  發表於 12-8-5 01:08

大宅

引用:Quote:wisbaby+發表於+12-8-4+22:53+叫賣家

原帖由 katelok 於 12-08-04 發表
係?, 咁你真係好彩啦, 因為我成日收到唔係自己的信, 姐係隔離屋或樓上樓下的信會係我信箱出現...如果我囉 ...
我俾個賣家鬧到九彩又要我退全數,後尾係佢個邊郵局搵返件貨

大宅

引用:Quote:原帖由+wisbaby+於+12-08-04+發表叫

原帖由 tyon 於 12-08-04 發表
真係?我下星期去再check 先,始終誠信要緊!我不想被騙,亦不會騙人。

...
亦試過買家買第二次野時話收唔到叫我退錢,但又唔去問郵局,後來我俾曬資料佢,佢又無再搵我:;pppp:

子爵府

引用:Quote:原帖由+tyon+於+12-08-04+發表真係?

原帖由 wisbaby 於 12-08-05 發表
亦試過買家買第二次野時話收唔到叫我退錢,但又唔去問郵局,後來我俾曬資料佢,佢又無再搵我

...
就係咁,好唔抵!
明明自己有寄出。

katelok  係呀, 寄左俾人話無寄真係好唔抵仲會攪到自己好唔開心  發表於 12-8-5 10:25

大宅

我啱啱28∕7先喺拍賣網俾人騙了$800,拍賣網又話我無BID所以唔幫我,嗰賣家又失綜左,賣家個拍賣網又一早(29∕7)已封左,我都唔知點,我想報警,但我只有銀行入數紙!有無人有類似經歷,教教我點做!

fleshmoon  $800 野應該下BID同寄排號.  發表於 12-8-5 10:51

大宅

引用:我啱啱28∕7先喺拍賣網俾人騙了$800,拍賣網

原帖由 wss0605 於 12-08-05 發表
我啱啱28∕7先喺拍賣網俾人騙了$800,拍賣網又話我無BID所以唔幫我,嗰賣家又失綜左,賣家個拍賣網又一早(29∕ ...
有入數紙、名、對話記錄就可報警啦

大宅

其實報警係咪可以先喺網上報,因為我未試過報驚!

禁止訪問

別墅

回覆:alex@jane 的帖子

剛剛我朋友同我講,佢係拍賣買咗支指甲油,又係以為個賣家有百幾個好評,冇落bid就比咗錢,貨係收到,不過一開個蓋已經有問題,要求賣家換....大家係網上互鬧,最後佢係肯換,但係.....
所以佢叫我同大家講小心,記住要落bid, 收到貨要check , 先好給評。

「美國直送 保證正貨 公認世上最優秀快乾 面油 亮油Seche Vite Dry Fast Top Coat 14ML獨立盒裝 包郵」

小心

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至