嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

精明媽咪請進:

唔知各位媽咪有冇留意到最近有一批由06年1月以後加入的”特別國民”(相信是同一人), 常常在發表的文章中, 狂插A牌子的嬰兒用品及B嬰兒用品店; 另一方面又極力吹捧C嬰兒用品店. 目的非常明顯 – 就是生意上競爭的酸葡萄心態, 而作出一些誤導性文章, 令我們這些真正的用家媽咪也睇唔過眼要出o黎踢爆這間店舖的劣行, 希望國各位精明的媽咪不要受這些誤導影響, 自己判斷真假.

敬告這批”特別國民”:
“煲水”冇問題,”插人”不要得,
損人不利己,試問何所得?
如此做生意,人客必流失,
再繼續下去,舖頭勢必執!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

Re: 精明媽咪請進:

有冇link可以睇吓呀?!

民房

我都感覺到,尤其是近期更多這些莫名奇妙的國民出現,以為踩低別人就可以提升自己.難道他們不懂得"有麝自然香"的道理嗎?何必攪咁多小動作呢!不如比多D心機做生意吧啦! ( ?-( ?-( ?-( ?-(

民房

我諗我都知呀...唉...我就係覺得自己好笨.....我原本揾緊d information 買過一架bb 車比我囝囝..咁我睇原d topic 仲特登去某間shop 到睇(原本我想問下A 牌子同G 牌子)....點知...比個店主講到一文不值(G 都叫做好d..A 就真係冇樣好呀..佢地仲有一部A 既sample 係度用黎示範比人睇點差法架喎...)....而不停sale C 牌子點好點好..有d 話話仲同個topic 既國民講既野有9成相同添...真係失望...

希望d人有d 品啦...唔該...

伯爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

:idea: :idea:

大宅

原本我都唔想出聲,但係忍唔住要將事實講出o黎~

知唔知點解不停眨低A牌子呀,係因為某舖拎唔到A牌子o既貨呀!A牌子唔肯比貨佢地賣(唔係佢地唔入貨,係人地唔比),仲點會sell A牌子呀!

精明o既mami,明唔明呀??

我唔係新國民,我都係用家,有好多朋友用緊A牌子,唔該唔好嚇親用緊o既mami,如果真係有問題,d大公司仲會賣咩??海關/消委會都會回收啦~

我冇心嗌交,售後服務我唔知,如果真係有問題,大可以去消委會complain~如有冒犯,請見諒

民房

我都原本諗住由得你地一班A朋友o係度一唱一和, 為自己既商業利益去作故仔, 去背詩(互勉之啦!). 但若果你地係要將一D唔關事o既人或舖擺上台, 從而為自己既bad service 開脫既話, 咁我都冇辦法唔出聲o羅 !

你地咁高調咁緊張出o黎作咁多野, 無非都係因為我個個案引起有D mami 既注意. 但我可以話俾你聽, 你地今次太過敏感喇, 我個case咁本冇提過你地A牌子既野安全有問題, 我只係呻下你地既維修進度好耐好差. 係我單一case, OK ? 唔該你地唔好再賴係有某舖唱你地喇, 我張high chair 係o係永x買架 ! Understand ?

亦都請你地唔好扮係用家, 我o係呢度日子短, 都睇得出你地一定為左商業利益先會寫呢D野, 一般媽咪通常都會睇左, 笑下就算, 但你地又要為自己辯護, 又唔敢用真正身份示人, 我好鄙視你地o羅.

最後, 唔該唔好精明前精明後, 你地咁擦鞋好骨痺呀!

大宅

binki,

我相信你唔開心o既係佢地o既after sales service,我亦明白你冇講A牌字有問題唔安全等等,我估有人誤會你個post o者~

民房

cheers_maggie 寫道:
binki,
我相信你唔開心o既係佢地o既after sales service,我亦明白你冇講A牌字有問題唔安全等等,我估有人誤會你個post o者~

我咁多個post都冇提過"安全"呢兩個字, 係A牌子o既人自己身有屎, 自己了起"安全"呢樣野, 又屈某D國民/舖中傷佢. 係佢地太過心緊做大戲, 先至有人誤會o者. 就算真係有其他人話佢地o既after sales service 有問題, 呢個亦都係事實, 因為我親身感受緊, 係 present continous tense.....

頭先太勞氣喇, 唔記得同番D無辜國民, 同埋俾你地點錯相o個間舖講聲唔好意思, 係我o既個人問題令到你地食左隻死貓.

子爵府

我覺得唔單止係兩間代理有bk member玩small action, 連某些鋪都有. 其實有好的product好的價錢應該發表出來share下,而唔係踩來踩去.咁樣落去,上bk真係
尤其是某些topic有3x pages 但叫人pm都佔咗2x pages点解唔值接pm留message?? ?-( 實在令人浪費時間

民房

其實每個牌子都有佢既fans, 冇話邊一隻brand 係最perfect 既....可能個分別就會係個after sales services 啦...我一向都聽好多人講A C 同G brand 幾好.(因為夠輕, 又可以單手收車).所以我都只會係呢3隻brand 入面揀...(自己用緊部chicco 覺得重所以想換同收車唔方便)..但係現在真係唔知買邊隻好... 不過我諗我會係番百貨公司買lu...

複式洋房

我開這個topic原意是提醒各位mami不要被一些失實文章所誤導,並沒有提到甚麼牌子及任何店舖名稱,估唔到咁快就有人對號入座,自露身份,各位精明媽咪,你們自己判斷吧!!

民房

男爵府

查實我好少睇呢面d topic!請問a,b,c條係乜牌?

侯爵府

好媽媽勳章

我都想知a,b,c & G係乜牌子???
文里文靜 寫道:
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

男爵府

sandy2008 寫道:
我都想知a,b,c & G係乜牌子??? [quote]
文里文靜 寫道:
[/quote]
我估....
A = Aprica
C = Combi
G = Graco
B....我都唔知

民房

HPMaMa,

我明白你人在江湖, 當然係唔方便開名啦, 不過做人做到你咁鬼鼠, 我都替戥你幾辛苦 BTW, HPMaMa 呢個user name 已經"黃"o左架喇, 你再要扮媽咪o既話, 請轉個另一個代號啦!

伯爵府

eeeeeeeeeee
你自己秎受害者物仲得人驚,我係8.仲8曬全部topic..亦feel 到發生咩事.不如我找下aprica 代理電話再幫你打去追下.好無啫.

(即管又丙下我)

子爵府

其實發生咩事呀,我唔係好明?係唔係有人扮受害者要踩對方,結果大家互踩一番?但我feel到好似唔止兩個品牌人o係處wor,唔知啱唔啱?都係八卦下啫
]

民房

我嘟覺得係,
共實有乜好嗌丫, 不如比多D心機做生意好過啦,唔好阻住晒個地球,唔該借咩唔該!!!

首頁

尾頁

跳至