跳至

首頁

尾頁

複式洋房

怎樣敎呀b食奶時間由3個鐘改為4個鐘?

我呀b而家1個月&1星期大, 佢原本食120ml (約4安多d)/3hrs, 到佢滿月時加奶加到140ml (約5安) 諗住可以頂到4hrs, 但係佢每餐食完都好似唔夠飽噤, 而且仲每過3hrs就喊要食, 所以噚日再加多20ml(約5安多d)比佢, 佢都一次過食晒而且仲想啜, 但都只係頂到3-1/2hrs, 佢又唔肯飲水喎, 都唔知點算好, 有冇人可以敎

大宅

Re: 怎樣敎呀b食奶時間由3個鐘改為4個鐘?

你試下唔好立即比佢食等多15min/30min先比佢食奶奶等佢習慣下, 佢會每餐遲15min/30min 食奶, 再遲d再等多15min30min 先比佢, 如此下去, 佢就會由3hr去到4hr啦.
但你唔好心軟比佢早食呀!

大宅

呀b喊唔好即刻比佢食, 由得佢喊陣先, 慢慢就會變左4個鐘架喇

大宅

但係佢會喊得好厲害, 點算好?
另外, 餓佢30mins, 會否太長呢?
還有一個問題, 如果BB夠鐘食奶, 但係又未起身, 應由得BB瞓定係叫醒BB食奶呢?
謝謝!!

]

大宅

我都試過餓b女成半個鐘先比奶佢食, 不過喺比佢食之前要稍為安撫下佢等佢唔好喊得太緊要, 否則食完奶會嘔奶....半個鐘唔叫耐lu, 我亞嫂餓佢個女成個鐘tim呀.

d老人家話bb瞓左even到食奶時間都唔好叫醒佢, 但係我就唔鐘意咁樣囉, 我會叫醒b女食奶, 定時d等佢有d規律嘛

別墅

我都有這個煩惱. 最初3個鐘吃3安一餐,都ok.一轉4hr/meal就出事啦.最初4安,依家比5安,都係下餐未夠鐘就喊餓.有時尚欠2粒鐘都開始喊,立即補多一至二安, 都唔夠...我都想唔比佢,但係大孖喊到無聲,扯晒蝦.有時急到片都未換就要塞奶瓶比佢..現在連細細都係未夠鐘就喊到好慘. 但真係好驚他們吃太多.:-(
有提議比奶咀安撫佢,會ok. 但到時要戒奶咀又好煩.

首頁

尾頁

跳至