跳至

首頁

尾頁

別墅

未來新手媽媽....緊張緊張!

第一次當媽媽...來自各方面既訊息湧埋黎,我自己就靠聽家姐同媽咪/奶奶既意見同睇書,但好似咩都未準備好咁,我都29歲啦,但我媽咪仍然擔心我連涼都唔識同bb沖...但我又真係未同過任何bb沖涼...係咪過份擔心呢.. :-(

大宅

Re: 未來新手媽媽....緊張緊張!

不用緊張,無人一出世就識"秋“仔
我都將會係新手媽媽,我先至22year old
奶奶同媽媽都無打算幫我
放完假仲要番工,我都未驚過!
反正不要擔心啦

別墅

eee....你放緊產假....幾時放完呀...?
擔心...真係有d架..因為完全未接觸過呢類粉糰...
但既然你22歲都無有怕...我無理由話唔得架....

大宅

未放呀,7月先生,你呢?
生完會不會工作?

別墅

我預產期都係7月呀))))
會做返野.如果唔做野無錢養佢... :-(
不過好多人都話湊bb仲辛苦過返工.兩睇啦~

別墅

tulippooh,

我都係第一次做媽媽架..., 都未試過同bb沖涼喎..., 但係都未諗到咁遠呀!!! 唔好擔心啦..., 依家最緊要係保重身體呀...

大宅

如果你返工,邊個湊呀?
我請左印印湊javascript: justReturn()

別墅

carmen412
我都知架啦...我家姐生時都係自己攪晒...唔放心掛
我會好好保重架啦..大家都係~

wanyan
我會搵朋友d親戚湊...唔會請傭啦,因為唔想冒呢個險...驚

別墅

我都係第一胎, 乜都唔識... 媽咪唔係度, 奶奶又話唔會幫手, 都係靠自己架喇. 唯有平時睇下書呀, 問下人咁啦.

別墅

係啦~都要靠自己架啦....係呢,你地係咪打算餵人奶架....
今日報紙講...肥媽話用泵奶器..會導致縮水同"巢"皮...但如果我俾人湊.又想泵定d奶俾佢下晝飲...咪會....
唔知係咪真呢

別墅

唔好嚇我呀..., 我都諗住返工果時就泵定先架喎..., 唔係真係會... :lol:

別墅

就係想聽下各界既意見囉...我都驚驚地呀...
心大心細...唔通早晚餵人奶...中午餵奶粉...?

別墅

Hi all,

New join ~ 我都係第一次做媽咪, 預產期係七月, 同大家一樣也很緊張呢 ,

tulippooh,

真的嗎 ? 我都會諗住 pump 喎 咁 ... 等我問下 d fd. 先 ...

別墅

而家都未到最緊張階段..我見其他d 3,4,5,6月媽媽都替佢地緊張埋一份..遲d就到我地啦...
就係想知係咪真係會泵到"巢"皮..因為我身邊朋友又無提及過會..但餵人奶有助修身喎....嘩))))又開始擔心啦~

禁止訪問

大宅

原來大家都開始緊張啦!我都係呀!有時會諗唔知自己會唔會抱住bb幫佢沖涼時驚到手震,會整親佢呢?!我都冇打算比人揍,會自己揍返呀!到時一定好攪笑...
大家加油呵∼

大宅

genie100,

其實你返幾點放幾點?
兩公婆要返工又要湊仔好辛苦
我湊仔辛苦過返工7倍

別墅

我只係打算10-6時間俾人湊,其餘時間自己湊返,請工人貴不在話下....我一返左工..仲會擔驚受怕..驚成間屋俾佢搬左去 :-(
唯有返工放工去接返,辛苦d都要啦.尋晚佢勁踢左幾下,諗起下就算辛苦都係值得既..

大宅

10-6比人湊要幾多錢左右?

別墅

大約$3500啦.奶粉,diaper自備.老公話我,呢個價請個印印都得啦..又可以做埋housework..但我同老公講,你請佢返黎only take care bb都還好,仲要做埋其他野.可能佢兼顧唔到,有咩損傷....我唔制呀)))) so就plan專左俾人湊..

首頁

尾頁

跳至