論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人走左个半月,今日收到信,要主動聯絡該公司嗎?

smallfoothk  yes  發表於 12-8-22 09:14

男爵府

回覆:收到財務信,要点做?

把入境處回覆你已悉工人已終止合約的信件傳真至財仔即可。

smallfoothk  good  發表於 12-8-22 09:15

大宅

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 yaulinda 的帖子

send 完入境處封信係咪可以settle架, d 財仔會唔會狼到攪你屋企?
太多菲/ 印的負面新聞, 而家好驚, 但最衰BB 12月出世無人湊, 而家都揾緊姐姐

珍珠宮

畀面勳章

piggymonkey 發表於 12-8-21 12:40
回覆 yaulinda 的帖子

send 完入境處封信係咪可以settle架, d 財仔會唔會狼到攪你屋企?
放心啦! 佢地冇咁得閒踩上黎, 10個工人有10個都唔還架啦, 呢D都係"formality"黎架姐.
我舊工人做左11年, 尾嗰3年都係成日收財仔信, 大大話話都10+封. 佢地會打電話, 不斷send信, 但係你一send封Immigration既termination notice, 佢地收到野有得交差就唔會煩你喇.

我都未收到Immigration 既confirmation, 不過我係by hand比termination notice比Immigration, 當時順便比個copy佢蓋個"received"印, 上面有received date & time. 我send呢個copy+一封閙爆佢地既memo比返財仔, 冇再send信比我喇.

BabyMJ  yes, agree!  發表於 12-8-23 13:32
smallfoothk  agree  發表於 12-8-22 09:16

男爵府

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Teresa 的帖子

最驚你係佢前僱主, 佢走咗佬d 數要你上身咋, 你知啦, d 財仔淨係要錢, 無人性架嘛

smallfoothk  不會的  發表於 12-8-22 09:16

男爵府

引用:回覆+Teresa+的帖子 最驚你係佢前僱主,+佢

原帖由 piggymonkey 於 12-08-22 發表

最驚你係佢前僱主, 佢走咗佬d 數要你上身咋, 你知啦, d 財仔淨係要錢, 無人性架嘛 ...
放心,僱主沒有簽任何文件借據,不用上身的。我收過半夜粗口電話,也收過紅色的「欠債還錢」信,全都是工人的蘇州屎,傳真了信給財仔便沒再騷擾了。

子爵府

工人借黎借去都係一萬幾千,最多咪學Teresa話齋,寄下信打下電話比你,唔通為咗幾千蚊上黎淋你紅油,燒僱主間屋咩!你估d財仔傻架咩!

珍珠宮

畀面勳章

piggymonkey 發表於 12-8-22 09:13

最驚你係佢前僱主, 佢走咗佬d 數要你上身咋, 你知啦, d 財仔淨係要錢, 無人性架嘛 ...
放心, 佢唔會搵僱主還既. 收數公司都係受財仔委託去收數, 收到數佢地分commission. 所以, 收唔到數而要交差, 佢地一定要有野比到老閭睇. 你比張Immigration 既termination confirmation佢地有野交到差就唔會煩你, 行規佢地要咁做.
我工人D財仔追數, 最勁一次係佢不斷打我手機搵我叫工人還錢. 我初初有D驚, 之後就好嬲, 成日打黎煩我, 我直情喺電話度閙爆佢(差在未出粗口), 我叫佢, 要還錢直接打比工人, 我係佢僱主冇責任代佢還, 我亦唔會代佢還. 佢再打黎煩我我就炒左佢, 實行一拍兩散, 佢收唔到數冇得交差係佢既事.....

首頁

尾頁

跳至