論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

去旅行, 工人點算好?

個印傭麻麻地哋 所以去旅行唔想請埋佢去.
唔放心俾佢自己响屋企, 親戚又唔願收留佢...
有冇人試過俾佢哋返agent啲boarding house度住呢??
安全嗎
該用戶已被刪除

Re: 去旅行, 工人點算好?

別墅

不過我哋冇諗住同佢續約喎(仲有半年)

男爵府

那叫她回家放大假羅。

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

去奶奶家

複式洋房

我都係放返佢去agent到,等佢唔使周圍走呀~~
:-

禁止訪問

男爵府

我想問如果屋企人肯收留她, 咁可唔可以去屋企人度住幾日, 順便幫手做吓家務呢? 犯唔犯法呢?

別墅

我就選擇左帶埋個工人一齊去旅行,唔係想益佢,請佢去旅行真係好氣頂,因為想炒佢,但無辦法,無人睇住佢,放係boarding house又危險,因為d agent唔會幫你睇工人的,佢地唔返去訓,agent都唔會理的,放係親戚度又驚個工人玩野,話要佢做兩間屋,咁就大煲,所以為有頂住條氣帶埋隻老虎去旅行.

複式洋房

我都想去旅行架, 本來我想留番個工人自己0係屋企。因為我有2隻狗, 可以慳番唔洗送佢地去狗酒店吖馬。

點知我個工人話自己一個人夜晚會好驚喎! 唔可以自己留0係到。

如果我旅行, 又要比狗酒店錢, 又要BOARDING HOUSE錢, 咪好大"wok"?!

大家有咩好方法呀?
晉熙媽咪

侯爵府

叫佢返agent度住.

大宅

緊係叫佢返AGENT度啦,請埋佢去旅行,咁益佢,如果去長線,支出咪好大,我寧願將D錢請自己父母或者老爺奶奶好過啦。

複式洋房

贊成!

YYB 寫道:
緊係叫佢返AGENT度啦,請埋佢去旅行,咁益佢,如果去長線,支出咪好大,我寧願將D錢請自己父母或者老爺奶奶好過啦。

大宅

叫阿爸或者阿媽去你屋企過夜

bosco_shop 寫道:
我都想去旅行架, 本來我想留番個工人自己0係屋企。因為我有2隻狗, 可以慳番唔洗送佢地去狗酒店吖馬。

點知我個工人話自己一個人夜晚會好驚喎! 唔可以自己留0係到。

如果我旅行, 又要比狗酒店錢, 又要BOARDING HOUSE錢, 咪好大"wok"?!

大家有咩好方法呀?
<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Boarding house is very cheap, according to my bunbun, just around $100-$200 per month. Most of bunbun got boarding house, so that they can get together during holiday.

大宅

我工人唔怕黑..
所以我上次旅行就叫亞媽過來小住...

豬仔媽

複式洋房

[quote]
tracyyuen 寫道:
叫阿爸或者阿媽去你屋企過夜

[quote]
最雖我諗著同埋佢地去呢! 我奶奶又要幫我老公個細佬揍bb囡喎...... :-(
晉熙媽咪

別墅

一定是交給agent最好.

1. 讓女傭一個人留在家, 她很可能會邀請她的朋友相聚, 你亦不會知道她在屋內的情況, 這舍是很常見的.

2. 不提議僱主跟女傭一起旅行, 有時候, 僱主代得她們太好會有一定的麻煩.

3. 你把女傭交給agent, 相信他們不敢不好好看管她, 除非你的agent很有問題~!

洋房

jessicalau , 我都想知?

大宅

koala 寫道:
個印傭麻麻地哋 所以去旅行唔想請埋佢去.
唔放心俾佢自己响屋企, 親戚又唔願收留佢...
有冇人試過俾佢哋返agent啲boarding house度住呢??
安全嗎

就算個工人做得幾好,我都唔會帶埋佢去旅行,除非我去大陸或澳門啦!
通常我趁佢放大假返鄉下時,我地趁嗰段時間去旅行。真係迫不得已,咪叫佢去媽咪屋企住,等我地方黎佢先一齊返屋企囉!我唔係香港期間,佢唔准返屋企架!我點知佢會唔會帶friend過夜,話唔定我返黎之後間屋入面所有野都冇晒!

首頁

尾頁

跳至