論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

賓賓今年11月中完約,因講大話及財務追數,故上星期六炒,剛剛得知已找到新顧主,還透過agent說只要一半的機票錢,只差三個月就完約,不會有人和自己的錢過不去,真是找工易過吃生菜,什麼世界呀???難怪工人撿工撿成咁><

wcpcelia    發表於 12-8-26 08:57

子爵府

My maid break the contract after working for one month. She still find the employer and no need back home. I wonder why HK employer can accept they are only worked for short period of time.

子爵府

My maid break the contract after working for one month. She still find the employer and no need back home. I wonder why HK employer can accept they are only worked for short period of time.

大宅

回覆 kukukoo 的帖子

Agree. 我都好唔明。但最近我找工人,斷約的工人的原因都係無飽飯食,被老人家拉頭髮, 被employer打等等,香港有太多富同情心又容易相信人的太太。我也差啲被騙,真的少啲定力都唔得。interview 時一定要firm n calm.

大宅

佢地resign嘅原因,究竟可以信幾多成呢?佢地好多時夾埋 agent,我地做僱主嘅只係會永遠蒙在鼓裡。

大宅

回覆:mombaby2010 的帖子

所以我現寧願找鐘點也不願把錢花在菲國人身上

伯爵府

所以我找斷約之中, 又曾經完過約的. 無辦法啦...趕住要工人用.
來了, 蜜月期表現OK. 唔知幾時會現形

複式洋房

想問你地點VERIFY佢之前既工作經驗係真野.
我之前請O個個, 來左先發現佢上一份工做唔夠3個月(我扮野問佢借PASSPORT買保險睇到), AGENT呃我做左半年

manyinsum    發表於 12-8-23 16:21

侯爵府

BK Milk勳章

a準講既野真係要信一半 頭先我去a準交一些文件

傾開我之前既懶印 距地仲話個新僱主對距點好點好

我就唔多信啦 ! 又懶又黑面又揀飲擇食 話個僱主北距日日訓到9點幾喔

:;pppp: 再吹呀 點解唔講出糧叫距唔好做野添!

對距地講既野真係要打折扣 !

manyinsum    發表於 12-8-23 16:21

大宅

回覆:rvbb 的帖子

哈,我之前果個作得仲大,佢話個雇主有精神病,所以做咗三個月唔做。我信咗,最後佢做咗幾個月又換雇主。。。走咗兩三個月我地收到d 財務公司信。。。

男爵府

我見过断约的原因有

唔見左婆婆八達通被人炒
不小心打爛僱主的花樽
同婆婆嫲嫲唔夾
同僱主溝通唔到

你信唔信?反正有人信了。

禁止訪問

大宅

回覆 Tamc 的帖子

無用,我試過agent找人假裝僱主。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

報紙成日報導D工人比僱主虐待, 極少數報導工人惡行, 加上某D議員/團體攪攪陣, 9月9日大家識點投票啦
主 賜 平 安

侯爵府

大家合作, 斷約的一定出non-refundable的機票, 不出折現. 應幫到dd咁多

Kennischu3    發表於 12-8-26 19:48
ecling    發表於 12-8-23 14:43

侯爵府

我都預備改請local EE, 貴d都算.

男爵府

bb360 發表於 12-8-22 20:10
我見过断约的原因有

唔見左婆婆八達通被人炒

仲有,工人咁瘦係因為日日只食麵未見過飯 (有冇咁誇)
半夜瞓咗阿 SIR 摷佢起身洗衫聽朝趕住著 (阿 SIR 唔洗瞓? 阿 SIR 冇衫著?)
同嫲嫲溝通唔到,嫲嫲又搣佢 (咁佢報得警喎其實)
簽約時話一家四口但實質屋企日日一家十幾口開埋餐先走 (咁呢個都可信既)

侯爵府

BK Milk勳章

回覆 ecling 的帖子

公民袋 ! 食自己啦 ! :;pppp:

別墅

rvbb 發表於 12-8-23 10:16
回覆 Tamc 的帖子

無用,我試過agent找人假裝僱主。

我都遇過AGENT扮新僱主. 問既問題唔make sense.

大宅

我之前有個係 oversea 請黎,agent 同我講話佢 24 歲,連 passport 嘅出生年份都係計到 24,點知,個姐姐黎到之後,我問佢實在幾多歲,佢話岩岩 19 乍!

仲有,agent 話佢係印尼有咩幾年工經驗之類,全部都係與事實不符。

你話仲有咩野可以信?...

首頁

尾頁

跳至